Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris

Vad är Keratosis Pilaris?

Små röda eller hudfärgade knölar på baksidan av överarmarna, utsidan av låren och ibland i ansiktet.

Keratosis Pilaris är tilltäppta hårsäckar, hårsäckar som är keratiniserade, har för många döda hudceller och hud som är oelastisk. Mikroskopiskt dyker keratinproppar upp innanför hudens follikelöppningar, det vill säga de öppningar där håret behöver komma ut. När håret växer upp och faller av fastnar det i keratinet och drar med sig huden. Detta ger då en topp som man kan se i huden. Så enkelt kan det faktiskt förklaras.

Vad betyder Keratosis Pilaris?
Det latinska namnet är mycket passande. Keratosis avser proteinet keratin (som stärker och bildar hår, hud och naglar), medan "pilaris" syftar på inblandning av hårsäckarna. Keratosis förkortas ofta till KP.

Visuellt är det enhetliga avståndet mellan knölarna en bra indikation på att detta är en störning i hårsäckarna, som tenderar att vara mycket jämnt fördelade, precis som hårsäckarna är i din hud.

Var på kroppen får man Keratosis Pilaris?
Keratosis pilaris kan dyka upp var som helst på kroppen där det finns hårsäckar, men i 99% av fallen är det på överarmarna och/eller låren. Ibland kan keratosis pilais också dyka upp i ansiktet, men då har vi nog också täckt de områden där de förekommer oftast.

Varför får jag Keratosis Pilaris?

Det kan finnas flera anledningar till att man får det knöliga utslaget keratosis pilaris. Dels är hudförändringarna ärftliga, så om din mamma eller pappa har besvärats av det finns risken att du också får det. På samma sätt kan du vara mer benägen att få keratosis pilaris om dina föräldrar eller farföräldrar har keratosis pilaris.

Dessutom finns det ett starkt samband mellan atopiskt eksem och iktyos, mer känd som fiskfjällhud. Om du har någon av de två besvären kan det vara anledningen till att du även får de röda utslagen på överarmar, höfter, lår eller ansikte.

De röda utslagen är också ofta förknippade med torr hud – eller i en kombination mellan torr hud och intolerans mot vissa livsmedel. Sambandet mellan torr hud och keratosis pilaris gör också att hudförändringarna blossar upp och förvärras i ett klimat som är torrt och kallt. Det är därför ofta på vintern som knopparna är mest uttalade.

Vilka är symtomen på Keratosis Pilaris? Vilka är de vanligaste symtomen på keratosis pilaris?
Den huvudsakliga egenskapen hos keratosis pilaris som du kommer att märka är kluster av små, grova, ibland missfärgade knölar på din hud. De flesta människor kommer att märka utseendet på knölarna men har inga symtom relaterade till dem. Om du upplever symtom på keratosis pilaris kan de inkludera:

Kliande eller torr hud, särskilt på baksidan av dina överarmar, ben eller skinkor. Irritation av knölarna gör att de blir mer röda och märkbara. Detta är känt som friktionslichenoid dermatit. Grov, sandpappersliknande hud där knölarna uppträder. Försämring av stötarna när luften är torr (t.ex. under vintermånaderna).

Vissa av dessa symtom – som kliande, torr hud – kan orsakas av andra tillstånd. Du kan ha liknande symtom relaterade till eksem, psoriasis, allergier eller svampinfektioner. Om du är orolig över dina symtom eller om de dröjer sig kvar är det en bra idé att kontakta din vårdgivare.

Hur vanligt är Keratosis Pilaris?
Keratosis pilaris drabbar nästan 50-80 % av alla unga och ca. 40 % av de vuxna. Det noteras ofta hos annars asymtomatiska patienter som besöker hudläkare för andra tillstånd. De flesta personer med keratosis pilaris är omedvetna om att tillståndet har en medicinsk term eller att det kan behandlas

Vem får Keratosis Pilaris?
Keratosis pilaris är vanligtvis vanligare hos yngre människor, och det blir ofta värre runt puberteten. Spädbarn och tonåringar är särskilt benägna att utveckla detta tillstånd.

Keratosis pilaris är kopplad till vissa genetiska egenskaper, vilket kan göra dig mer benägen att utveckla det under din livstid. Du kan vara mer benägen att uppleva keratosis pilaris om du har:

Mycket ljus hy. Vissa hudåkommor som eksem eller ichthyosis vulgaris (ett genetiskt tillstånd där dina döda hudceller ser ut som fiskfjäll). Astma (en kronisk sjukdom som orsakar andningsproblem från inflammerade luftvägar). En högre kroppsvikt (fetma).

Men du kan också enkelt skaffa KP utan att passa in i någon av ovanstående boxar.

Är Keratosis Pilaris en sjukdom?

Keratosis pilaris har ingen inflammation och är inte en sjukdom. De knölar du ser när du har keratosis pilaris är faktiskt samlingar av döda hudceller. Dessa knölar förväxlas ibland med kluster av små finnar.

Keratosis pilaris knölar uppstår när döda hudceller täpper till (blockerar) dina porer istället för att tappa bort. Dina porer är öppningar i din hud där hår kommer genom huden (hårsäckar).

Vi vet ännu inte varför vissa människor drabbas av keratosis pilaris medan andra inte är det. Det kan finnas en genetisk faktor - vilket betyder att dina gener kan påverka dina chanser att utveckla detta tillstånd.

Om du har en hudsjukdom som eksem, är det mer sannolikt att du får keratosis pilaris. Eksem är en vanlig kronisk hudsjukdom som gör att din hud får röda, kliande fläckar som kommer och går över tiden. Läs någon min vänliga guide om atopisk hud.

Är Keratosis Pilaris ärftligt?
Ja, Keratosis Pilaris är ärftligt, så om dina föräldrar har haft eller fortfarande har Keratosis Pilaris kan du vara mer benägen än andra att få det. Så det är inte säkert att du får det.

Keratosis Pilaris och gluten.
Det finns inga vetenskapliga bevis för att undvika gluten.
Ät bara lite bröd. Det finns inga vetenskapliga bevis för att gluten kan ge dig eller öka din Keratosis Pilaris. Jag vet att det finns artiklar som säger motsatsen, men det finns också människor som fortfarande tror att jorden är platt, eller att man kan bleka mörka ringar under ögonen.
Bara för att någon påstår det gör det inte sant. Får vi be om den vetenskapliga dokumentationen.

Vad ska jag undvika när jag har Keratosis Pilaris?
Undvik att torka ut huden för mycket. Detta är egentligen det enda vetenskapliga beviset vi har.

Finns det något botemedel mot Keratosis Pilaris?
Ja, det finns ett botemedel mot keratosis pilaris och den jag satt ihop kallar jag Raz Skincare Keratosis Pilaris-kuren.

Det visar sig, genom flera experiment, att keratosis pilaris kan reduceras kraftigt. Jag har såklart gjort ett paket till dig som innehåller allt du behöver.

Mild peeling kommer att kunna ta bort några av de döda hudcellerna. Tillförsel av salicylsyra och mineraler och speciellt A-retinoid som kan mjuka upp blockeringarna. Sist men inte minst måste området hållas fuktigt och elastiskt.

Det finns inget mirakelmedel, så du måste beväpna dig med tålamod.

Behandling av Keratosis Pilaris – du måste använda dessa produkter

En gång dagligen Raz Skincare Body Wash
Tvätta noggrant med en tvättlapp med Raz Skincare Body Tvätta alla drabbade områden, låt sitta i 2-3 minuter och skölj noggrant.

2 gånger dagligen Raz Skincare Body Lotion
Efter att ha duschat och igen senare på dagen bör du applicera Raz Skincare Body Lotion, du kan arbeta in den i huden runt de drabbade områdena.

Annan behandling

Raz Skincare Cp – Kemisk peeling
1-3 gånger i veckan bör du peela de drabbade områdena med en kemisk peeling. Följ instruktionerna på produkten. När din Keratosis Pilaris är botad kanske du inte längre behöver den här produkten.

När kommer jag att se förbättringar i min Keratosis Pilaris?

Vissa kommer att uppleva fantastiska resultat inom några veckor. Andra tar flera månader. Det viktigaste är att du inte slutar behandla både morgon och kväll. I 90% av alla fall blir det mycket trevligare om du helt enkelt följer kuren. Alltså mellan 1-3 månader. är nog mest rättvist att säga. Viktigast är tålamod.

Jag rekommenderar att du fortsätter med Raz Skincare Wash and Lotion, precis efter att du har badat även efter att din KP har bekämpats.

I svåra fall - uppsök alltid läkare

Kram Raz

Om du vill läsa mer eller se var jag får mina kunskaper ifrån så är här några av de artiklar som jag tycker är mest informativa och någorlunda lätta att gå till.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352512619300499
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0365-05962014000100091&lang=en
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000294401500019X
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3681106/
https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/410006