Perioral dermatit

Perioral Dermatitis

Vad betyder perioral dermatit?

Jag måste bryta ner det för att svara. Perioral bildas av orden peri, som betyder runt och oral, som betyder mun. Dermatit betyder inflammation eller eksem. Perioral dermatit betyder eksem eller inflammation runt munnen. Tänk på namnet atopisk dermatit, som är vanligt eksem, eller Dermatitis Plantaris Sicca, som översätts som eksem-fottorr. Alltså ett torrt eksem under foten. Och jag antar att vi har fått tillräckligt med latin för idag.

Vad är perioral dermatit?
Irritationer runt munnen som kommer som små sår, fjällande och röda utslag. Börjar ofta som små knoppar. Området kan klia och det kan lätt bli pus i knölarna, men andra gånger utvecklas knölarna till öppna sår.

Vilka är symtomen på perioral dermatit?
Irritationer runt munnen som kommer som små sår, fjällande och röda utslag. Börjar ofta som små knoppar. Området kan klia och det kan lätt bli pus i knölarna, men andra gånger utvecklas knölarna till öppna sår. Om vätskeansamling och rodnad också upplevs, är det helt säkert. Det du tittar på är perioral dermatit.

Var finns perioral dermatit?
Typiskt området runt munnen eller som annan irritation, sittande runt mun, näsa, haka och käkar. I vissa fall uppstår irritationen runt ögonen och kallas då Periorbital Dermatit. Ok lite latin kom in igen.

Periorbital dermatit finns runt ögonen, inte i ögonen. Om du upplever ögonirritation, kontakta en läkare omedelbart.

Vad är skillnaden mellan rosacea och perioral dermatit?
Det kan vara svårt att se skillnad på rosacea och perioral dermatit. De kan se likadana ut, men vid perioral dermatit förekommer inte telangiektasier (sprängningar i blodkärlen), och utmaningen ligger närmare näsan och munnen och har sällan de stora rodnade områdena. Rosacea orsakar också sällan sår och vätskeansamlingar.

Om du har det minsta tvivel, läs mina instruktioner igen Rosacea och se om det är mer vettigt för dig.

Vad är skillnaden mellan akne och perioral dermatit?
Skillnaden mellan akne och perioral dermatit är att perioral dermatit inte är slutna komedoner och inte förekommer i pannan eller på näsryggen. Akne utvecklas inte till samma öppna irritationer som öppna sår – som Perioral Dermatitis ofta gör. Om du är osäker, läs mina instruktioner igen Acne vulgaris precis här.

Vem får perioral dermatit?
Perioral dermatit drabbar yngre kvinnor 90 % mer än män. Incidensen, eller frekvensen, är 0,5 – 1 %, så om du upplever perioral dermatit är du förmodligen en yngre kvinna.

Varför får du perioral dermatit?
Den faktiska dermatologiska orsaken till perioral dermatit är inte känd. Men vi kan dokumentera att perioral dermatit ofta är kopplat till en kontaktirritation, ev Colgate tandkräm, som har ett skummedel som vissa inte tål. Du kan också få Perioral Dermatitis från parfym i smink eller krämer.

Våtservetter, rengöringsprodukter, binjurebarkhormon och smaksatt läppbalsam kan alla vara ansvariga för perioral dermatit. Men perioral dermatit kan också orsakas av sjukdomar, speciellt tarmsjukdomarna Morbus Chrohns / Colitis Ulcerosa orsakar perioral dermatit. Tendensen till perioral dermatit ökar i den kalla perioden då allt fler använder nässpray och inomhusklimatet blir allt torrare ju mer vi värmer upp våra byggnader.

Det kan läsas som att allt i livet orsakar Perioral Dermatit, men i de allra flesta fall är det kontaktirritation och ganska lätt att åtgärda. Självklart har jag gjort ett paket åt dig så att du enkelt kan bli av med din Perioral Dermatit.

Finns det något jag bör undvika om jag har perioral dermatit?

Vad ska man undvika för perioral dermatit? Om du vill undvika perioral dermatit måste vi hitta din trigger, som kan vara både fysisk och psykisk. Det värsta du kan göra med perioral dermatit är att använda hormonkräm, som bara förvärrar din perioral dermatit eller håller din hud passiv.

Stress, Sjukdom, Nässpray, Parfym (kolla ditt smink), krämer, våtservetter, rengöringsprodukter, hormonkrämer, solbad, smaksatt/doftande läppbalsam, skummedel i tandkräm, hormonell obalans och därmed även graviditet.

Den största boven jag upplever är nog rengöringsprodukter och det första jag skulle be dig byta är förmodligen din rengöring. Överväg Raz Skincare Cleansing Mask, för all rengöring inklusive sminkborttagning.

Kan perioral dermatit orsaka stress?
Perioral dermatit kan lätt orsakas av stress i ditt liv. Det behöver inte vara stress på jobbet, utan förändringar i ditt liv, eller stressiga situationer i ditt liv. Stress påverkar din hormonnivå och eftersom en obalans i hormonnivån är en trigger för Perioral Dermatit kan stress därför ge dig Perioral Dermatit.

Är perioral dermatit smittsamt?
Perioral dermatit är inte smittsam och är relativt lätt att behandla med Raz Skincare Perioral Dermatitis behandling. Jag har beskrivit det längre ner.

Perioral dermatit och smink
Du kanske vill täcka området med smink, men se till att det är så milt som möjligt och helt parfymfritt. Är det krämsmink får det inte heller innehålla mineraloljor, som parapinum liquidium, petrolatum liquidium och liknande. Om namnet låter som Paraffin eller Petroleum, säg nej tack.

Kan perioral dermatit gå över av sig själv?
Perioral dermatit kan lätt försvinna av sig själv, men det kommer ofta tillbaka med större kraft. Detta beror på att du fortfarande kan vara i obalans i din hud eller att du fortfarande utsätter din hud för produkten som irriterar din hud.

Perioral dermatit och kost? Kan jag läka från perioral dermatit?
Det finns många sidor på nätet som talar om olika dieter; att antiinflammatorisk kost är jättebra och att socker orsakar Perioral Dermatitis. Gluten och mjölk får också skulden för Perioral Dermatitis och alla möjliga sjukdomar, men låt mig betona att det inte finns några kliniska bevis för detta.

Det finns inga kliniska bevis för att kosten botar perioral dermatit.
Det får mig att vilja använda ingen kapital.

Faktum är att det finns gott om bevis för att det inte har något att göra med din perioral dermatit.

Hur behandlar jag perioral dermatit?

Stoppa all kontakt som du tror kan irritera dina utslag. Det kan lätt vara något som du har använt i många år, men som du inte längre tål.

Var så försiktig med området som möjligt och gör vad du kan för att ge det lugn och vila.

Eftersom huden är irriterad som vid atopiskt eksem är behandlingen något densamma, bara ännu mer skonsam och mild. Du kan hoppa till min eksem botemedel här.

Behandling av perioral dermatit - du måste använda dessa produkter, då det inte ska ta lång tid, jag har valt små produkter för att det ska bli så billigt som möjligt.

Morgon

1. Raz Hudvårdspulver till Mousse
Jag skulle använda denna rengöring varje morgon, för att rengöra så skonsamt som möjligt, jag skulle inte använda den som mask, utan tvätta försiktigt i max 30 sek. På så sätt både städar du området och tillför mycket vitaminer och mineraler.

2. Raz Hudvård Hh
Denna hyaluronsyra hjälper din hud att behålla så mycket fukt som möjligt. Detta kommer att innebära att du läker lättare och att peptider kan bilda nya och friska hudceller. Det ingår bara i en liten 10ml. Eftersom din förbättring skulle vilja ske snabbt.

3. Raz Skincare Face Cream Calm

Jag skulle rekommendera Raz Skincare Face Cream Calm när som helst. Den är speciellt framtagen för irriterad hud, kontaktdermatit och perioral dermatit. Den grönaktiga färgen tar bort rodnaden, och den måste arbetas in i huden tills färgen är borta. De små påsarna är bra i 3-5 dagar vardera, så det finns mycket för att nå målet med din behandling.

Om du föredrar helt rena oljor skulle jag rekommendera en mild nyponfröolja, Raz Skincare Rh, som inte har något i sig förutom den rena kallpressade oljan.

Kväll

1. Raz Hudvårdspulver till Mousse
Varje kväll för att städa så skonsamt som möjligt - max 30 sek. Den borde nog ta bort någon smink, så du behöver inte använda någon annan rengöring än den här. Det är samma som på morgonen.

2. Raz Skincare Repair
Själv sover jag med denna salva varje natt – och ja, den får mig att glänsa som en glaserad julskinka. Men tro mig när jag säger att du inte kommer att lämnas utanför när du upplever hur det hjälper din hud. Eftersom jag förväntar mig att du snabbt kommer över din Peioral Dermatitis och har därför valt att använda endast en Mini Repair 15ml. i paketet.

När kommer jag att se förbättringar i min perioral dermatit?

Ju tidigare vi ändrar din huds rutin, desto snabbare försvinner den av sig själv. De flesta upplever stora förändringar redan efter 3 dagar.

Kosttillskott som kan hjälpa mot perioral dermatit

Jag har gjort en lista över de kosttillskott som jag tror kommer att kunna hjälpa dig. Jag säljer inte vitaminer själv, så du måste hitta en återförsäljare själv.

Spectro – eller annan multivitamin
Mega B Stress – hud, hårnaglar
Zinkcitrat 20 mg – bekämpar bakterier och inflammationer
Ultra Omega – optimala fettsyror”

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz

Om du vill läsa mer, eller se var jag får min kunskap ifrån, är här några av de artiklar som jag tror är de mest kunniga delarna.

Perioral dermatit: en singelcenter retrospektiv analys av den kliniska presentationen av 1032 patienter
Perioral dermatit
Granulomatös periorificial dermatit
Induktion av rosaceiform dermatit under behandling av inflammatoriska dermatoser i ansiktet med takrolimussalva
Dr. Sajjad Rajpar
Hantering av perioral dermatit
Perioral dermatit