Pormaskar

Hudorme

Vad är pormaskar?

Nej, det är inte en levande mask i din hud, och nej, pormaskar är inte smittsamma. Jag vet att den här artikeln är lång, men jag lovar dig att när du är klar kommer du att veta allt som finns att veta om pormaskar/komedoner/pormaskar/whiteheads/whiteheads. Pormaskar, eller komedoner som vi kallar dem på professionellt språk, är tilltäppta talgkörtlar. De finns i två varianter: De svarta, öppna, som ses som små prickar i huden – även kallade pormaskar. Och så finns det de små, vita svullnaderna som stängs under ett tunt lager hud – även kallade whiteheads. Det är samma material i båda typerna, men syre gör att de öppna färgas mörka.

Inom dermatologi är pormaskar bland akneutbrott. Så pormaskar är faktiskt mycket mild akne, och behandlas därför ofta som sådan. Det är dock viktigt att konstatera att när vi pratar om pormaskar/komedoner så är det ingen inflammation. Därför kommer antibakteriella aknepreparat eller aknemediciner mot inflammation och inflammation inte ha någon effekt.

De är dock väldigt irriterande och jag hatade mina pormaskar av hela mitt hjärta innan jag hittade lösningen som låg precis bredvid mig. Jag har satt ihop ett paket speciellt riktat mot pormaskar/komedoner, och även om du inte väljer Raz Hudvård så lär min guide dig förmodligen alla knepen för att bli av med dina pormaskar

Varför får du pormaskar?
Anledningen till att dessa pormaskar/komedoner bildas är en överproduktion av talg i talgkörtlarnas utsläppsgångar.

Vem får pormaskar/komedoner?
Pormaskar/komedoner upplevs i nästan alla hudtyper på nästan alla människor. Däremot utvecklas pormaskar/komedoner oftare och mer allvarligt hos personer med fet hud. Fet hud betyder hud som producerar (för mycket) talg. Produktionen av talg i dina talgkörtlar är större under puberteten och hos kvinnor under menstruation. Det är hormonet dihydrotestosteron (DHT) som är ansvarigt för överproduktionen av talg.

Var får man tag i pormaskar?

Pormaskar/komedoner kan bildas var som helst på kroppen. Man kan få de små vita pormaskarna på bröstet, man kan lätt få dem på benen, ja var som helst där det också bildas hår.

Varför får du pormaskar på näsan?
Huden på näsan är tjockare än kinderna och har faktiskt mycket hår. Eftersom huden är tjockare fylls talgkörtlarna upp med talg tydligare. Det är därför lättare för en överproduktion av talg att fastna i tjockare och mer envis hud än huden på kinderna. Även om kinderna också lätt kan få pormaskar precis som öarna.

Hur tar man bort pormaskar på näsan?

Att bli av med pormaskar är lättare än du tror. Jag har gjort en skonsam och effektiv borttagning av dina pormaskar där vi ser till att de inte kommer tillbaka.

Varför får du pormaskar i öronen? Hur tar man bort pormaskar i öronen?
Öronen är förvånansvärt känsliga för pormaskar eftersom huden inuti hörselgången är täckt med hundratals små hårsäckar och körtlar som producerar olja och öronvax. Om dessa körtlar producerar för mycket olja bryter din hud ut och du får pormaskar och i värsta fall akne. Var därför försiktig med din rengöring av öronen. Slutligen, gör det så försiktigt som möjligt. Har du otur att få pormaskar i öronen måste de tas bort lika försiktigt som de i ansiktet, se och följ min effektiva behandling som även ser till att pormaskarna inte kommer tillbaka.

Om du har tagit bort hår, slutar du att få pormaskar?
Tyvärr tas inte pormaskar bort med håret, talgkörteln ligger bredvid hårsäcken och detta fungerar fortfarande även om håret inte finns. Så nej, även efter permanent hårborttagning kommer du att kunna bilda pormaskar. Se ev näsan, där hårstråna nästan är helt borta, här bildas det verkligen mycket pormaskar/komedoner.

Kan jag klämma på mina pormaskar?
Finns det något mer befriande än att slå en pormask? Svaret är nej, det är supergott och du är välkommen, du måste bara hålla dig inom dessa regler. Rengör huden försiktigt, gärna med ljummet vatten, så att huden blir mjuk och varm. Lägg bara lätt tryck, inget för att spränga blodkärl eller liknande. Det ska vara ett lätt tryck och du får bara använda lillfingrarna. Och sluta nu bevisa hur starka dina lillfingrar är, det är bara ett litet massagetryck. Det får inte vara svårare än en grön druva att inte gå sönder. Var försiktig så att naglarna inte skadar din hud.

VIKTIGT: Bättre att inte göra det än att göra det. Så det är bättre att följa den effektiva guiden jag har gjort för dig, som också ser till att dina pormaskar inte kommer tillbaka.

Vad ska jag aldrig göra åt pormaskar/komedoner?

1. Använd rengöringsmedel med alkohol.
Alkohol torkar ut huden och förvärrar faktiskt problemet.

2. Använd rengöringsservetter.
Rengöringsservetterna jag hittat på marknaden rengör inte skonsamt och noggrant, så jag rekommenderar att du hittar en annan lösning.

3. Göm dem med djärv smink.
Det feta sminket kan förvärra problemet om det täpper till porerna, Bättre att bli av med dem på natten så är det inte längre ett problem.

4. Djuprengörande ansiktsbehandlingar.
Det är lite som att kissa i byxorna i kallt väder, det hjälper bara till en början. Dina pormaskar kommer garanterat tillbaka. Du bör ändra din hudrutin.

5. Masker som påstår att du kan dra ut pormaskarna efter att masken har suttit på i 20 minuter.
Jag har testat de flesta av dem och har ännu inte hittat en som faktiskt fungerade, och om jag en dag hittade en som gjorde det, skulle pormaskarna bara komma tillbaka. Du behöver bara en korrekt hudrutin.

Ger dålig rengöring pormaskar?
Dålig rengöring av huden är en stor orsak till pormaskar. En annan anledning är att talg inte kan komma ut ur dina talgkörtlar. Detta händer om du till exempel inte rengör din hud ordentligt, tillräckligt eller rengör den med för hårda rengöringsprodukter. Så ja, en felaktig rengöring av din hud kan orsaka massor av pormaskar. När huden inte är rengjord eller om rengöringen är för irriterande för huden kommer de döda hudcellerna att täppa till öppningen av porerna och detta gör att talg/talg samlas och tadaaa, du har fått en pormask.

Man ska vara försiktig med vilken rengöring man använder, jag skulle alltid rekommendera en så mild rengöring som möjligt och gärna med så mycket vitaminer och mineraler som möjligt. Själv använder jag Raz Skincare Cleansing Mask varje kväll och morgon, och jag har inte längre pormaskar själv. Du kan se mer om det här! Visst kan jag lätt bryta ut än i dag, men nu är de lätta för mig att ta bort och de är sällsynta.

Kan jag städa för hårt?
Ja, om du rengör för kraftigt, med för mycket tvål, rengöringsservetter eller alkohol kommer du att överrengöra huden. Du tar bort allt fett, vilket faktiskt gör att dina talgkörtlar överproducerar igen. Detta beror på att din hud faktiskt behöver mycket fett för att hålla sig smidig. Om man hela tiden tar bort fett från huden så stimulerar man själva huden att producera ännu mer fett och då har man förvärrat problemet.

Kan smink orsaka pormaskar?
Hudens porer kan lätt täppas till av överanvändning av fel smink, för mycket foundation eller bristande rengöring. Det är så viktigt att ha en mild rengöring som Raz Skincare Cleansing Mask för att säkerställa optimal rengöring av din hud. En riktigt bra tumregel är att oavsett vad du sätter i ansiktet under dagen så ska du ta bort det innan du går och lägger dig.

Ger solkräm pormaskar?
Endast de fysiska solfiltren kan täppa till dina porer. Inte de kemiska. Jag vet att det är en rörig värld att navigera i. Och jag vill hellre att du rengör ordentligt och använder Raz Skincare A retinoid för dina pormaskar än utan solskydd. Oroa dig inte, vi kan enkelt se till att du blir av med dina pormaskar/komedoner. Det är också därför jag har satt ihop paketet åt dig som du ser på denna sida. Men jag låter dig hellre läsa och lära dig ännu mer, så läs gärna vidare.

Behandling av pormaskar/komedoner - Behandling av pormaskar/komedoner - du måste använda dessa produkter, då jag är osäker på hur snabbt det kan gå har jag gjort paketet med små produkter som jag tror kan hjälpa.

Morgonrutin – sekvens och användning


1. Raz Skincare Cleansing Mask

Använd helt enkelt denna rengöringsmask som en rengöring morgon och kväll. Om du rengör i bara 30 sekunder på morgonen och kvällen har du haft den på dig en halvtimme i månaden utan att ha insett det. Du kan prova att sitta med Raz Skincare Cleansing Mask i 10 minuter, men inte längre heller. Det är inte alls nödvändigt, och vi tar hellre bort dem skonsamt och utan att irritera huden.

2. Raz Skincare hh – Hyaluron
Med Raz Skincare Hh, som är ett fuktserum, får vi mycket fukt bundet till din hud och på så sätt får du mycket elasticitet för din hud. När huden är optimalt återfuktad blir den mer elastisk och därför kommer eventuell överstimulering av talgkörtlarna inte att täppa till porerna utan helt enkelt försvinna in i huden. Denna kanske inte är ett måste för alla, och ingår därför inte i paketet och måste därför läggas till.

3. Raz Skincare Face Face Cream Rich
Vi måste ha bundit både fukt och fett till din hud, så att du inte själv blir tjock. De många åtgärderna kommer också att hämma ev irritationer och bakterier som kan finnas i dina pormaskar. Krämen innehåller SPF30, så att vi också skyddar dig från de skadliga strålarna, så att din hud ska kunna återuppbygga sig själv optimalt. Jag förväntar mig att det räcker med att använda den här krämen i uppstartsfasen och därför har jag också bara tagit med den för uppstart. Det kan dock vara en idé att lägga till det i din vanliga rutin om du inte redan använder en dagkräm med SPF.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning


1. Raz Skincare Cleansing Mask
Precis som på morgonen, men nu använder du den även som sminkborttagare. Ja, Raz Skincare Cleansing Mask tar också bort smink. Jag applicerar rengöringsmasken på fuktig hud och tar sedan bort den med en mjuk svamp eller tvättlapp. Det blir inte lättare,

2. Raz Skincare A-Retinoid 5 %
Som ett serum varje kväll. A-retinoid är den nyaste typen av A-vitaminer. Den har visat sig vara ännu effektivare och ännu mer stabil än både vitamin A och A-Retinol. Till sist, fråga personerna du köper dina nuvarande hudvårdsprodukter av om de också har bytt till retinoider – eller be dem om det. Du vill ha högre än 2% i din produkt, så att de envisa pormaskarna/komedomerna löses upp och inte kommer tillbaka.

3. Raz Skincare Repair
Sedan din vanliga kvällsrutin med en rik nattkräm, t.ex. Raz Skincare Repair eller vad du föredrar. Jag vet att de feta krämerna eller Raz Skincare Repair kommer att göra dig fet, men det är hela poängen med dem. Det är du som bestämmer när huden behöver olja – och du vill hellre att den gör det på natten än att du själv oljar upp under dagen. I förpackningen finns en liten Repair 15ml. det borde räcka för att täcka ansiktet med de första sex månaderna.

Annan behandling

Raz Skincare CP Chemical Peel

Peelingen 1-3 gånger i veckan tar bort de översta döda hudcellerna, så vi är säkra på att din hud är så levande som möjligt och att dina talgkörtlar inte blir igensatta. Följ instruktionerna på produkten.

När kommer jag att se förbättringar i mina pormaskar/komedoner?

Det ska bli riktigt fint efter en månad.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

Tillsammans gör vi Danmark vackrare, ett ansikte i taget.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz