Talgkörtlar

Talgknopper

Vad är talgkörtlar? Vad är komedoner?

Komedoner och finnar är samma sak. Ofta kallas de för komedoner av läkaren och talg finnar av alla andra.

Det är tilltäppta körtlar och porer som samlar talg. På näsan ses de oftast som en svart eller vit fläck, och kallas ofta en pormask.

Varför bildar jag talgknoppar?
Talgkörteln utsöndrar en blandning av fetterna (triglycerider, vaxestrar, squalen och kolesterol) och cellavfall, som släpps ut som talg genom talgkanalen.

Talg hjälper till att bilda hudens lätt oljiga ytfilm; det hjälper alltså till att hålla huden smidig och förhindrar att huden tappar fukt.

Talgkörtlarna är stora vid din födsel, sedan krymper de under hela barndomen och kommer sedan tillbaka i puberteten. Det kallas mognad av körtlarna. Detta sker med hjälp av manliga hormoner, speciellt testosteron.

Talgkörtlarna är därför involverade i utvecklingen av Acne Vulgaris , pormaskar och talg finnar.

Är talgproduktion farlig?
Talg är viktigt för att din hud ska hålla den smidig och fuktig. Samtidigt innehåller talg faktiskt också både antibakteriella och svampdödande medel, så det är faktiskt ganska smart.

Hur ser talgkörtlarna ut?
Det kan vara svårt att se skillnad på talgkörtlar och finnar, men en talgkörtel blir inte inflammerad.

De är ofta i ansiktet, men kan faktiskt bildas var som helst på kroppen där hår växer. Det vill säga överallt utom handflatorna och fotsulorna.

Varför får du finnar i ansiktet?
Du får fler talgkörtlar i ansikte och hårbotten, då vi har betydligt fler talgkörtlar i ansikte och hårbotten. Det är faktiskt så enkelt. Du kan läsa om anledningen till att de bildas i något av de andra avsnitten.

Talgkörtlar nära ögonen
Det finns flera olika hudåkommor som ser ut som talgknoppar och som bildas nära ögonen. Jag kommer inte att behandla dessa i den här guiden. Jag behandlar vanliga talgknoppar längre ner under behandling.

Xanthelasma, är stora och ofta gulaktiga och ligger mestadels på ögonlocken och eller i ögonvrån. Du bör låta din hudläkare titta på xanthelasma.

Kornkorn, som också är en inflammation, kommer från tilltäppta porer. De går över av sig själv annars är ögondroppar ett alternativ. Kontakta annars läkare.

Milia, små hårda inkapslingar av döda hudceller. Kommer ofta i små klasar och är oftast väldigt små. Dessa går inte att trycka på och måste i värsta fall avlägsnas fysiskt av en skicklig kosmetolog. Milia kan också dyka upp på kinderna och andra ställen i ansiktet.

Kan jag ta bort talgknoppar själv?

Du kan enkelt ta bort dem själv. Med rätt produkter tar du både bort dem och ser till att inga nya bildas. Du kan hjälpa dem på vägen med en komedonsked, men innan dess bör du läsa mitt avsnitt om den här enheten.

Vad gör en komedon? Vad gör en comedonnål?
Det finns också en komedonsked, som förr i tiden var en väldigt liten sked med ett hål i mitten. Du kan sedan trycka denna på pormasken och den lilla pormasken kan då komma upp i hålet. Idag är det ofta en ögla av stål, men proceduren är densamma.
Nackdelen med dessa komedonverktyg är att du kan göra vävnadsskada om du inte är särskilt försiktig. Och du stoppar inte bildandet av nya komedoner.

Kan jag ta bort talgbulor genom att trycka med fingrarna?
Åhhhh vad lockande det kan vara att klämma ur de där pormaskarna och talg. Du måste dock vara extremt försiktig, eftersom du snabbt gör mer vävnadsskada än nytta.

En bra tumregel är att trycka med lillfingrarna, men inte mer än så här. Min rekommendation är dock att endast använda produkter, de ska nog fungera över tid och då sker det hela utan rädsla för skador.

Fungerar pormaskar?
Ja, jag har sett dem, och idén är riktigt rolig. Jag har till och med provat flera olika själv, även en utvecklad för klinikbruk med en enorm motor på sidan.

Den på kliniken jobbade faktiskt ovanpå pormasken, men tyvärr inte på djupet. Utöver det kom de igen, tyvärr.

De små jag har testat för hemmabruk verkar vara mer för skojs skull. Inget av de testade fungerade som avsett. Och det fanns inga råd att hindra pormaskarna från att återvända.

Fungerar masker mot pormaskar och finnar?
Jag har sett filmerna och bilderna. Jag har testat flera, men oavsett vilken klient jag har testat på har jag aldrig lyckats skapa samma bilder eller effekt som annonserna visar. Så för mig är svaret nej.

Ska jag använda kräm mot talg?
Det finns både krämer och serum som kan lösa upp dina talgknoppar, men det är lika viktigt att vi även hämmar produktionen av nya talgknoppar. Så svaret är klart ja, det finns gott om krämer med aktiva ingredienser mot talgkörtlar, men kom ihåg att även förebygga dem så de inte kommer igen. För detta behöver du en rik, läcker kräm, som Raz Skincare Rich

Hur behandlar man talgbulor på en bebis?
Talgknölar kan även bildas på bebisar, då de oftast försvinner av sig självt under barnets första levnadsår.

Får jag finnar på grund av min kost?
Talgkörtlar har lite eller inget med din kost att göra. Det är givetvis alltid bra med en hälsosam och varierad kost, men det finns inga bevis för att att välja eller välja bort vissa typer av kost leder till färre eller fler talgkörtlar, men det finns inga vetenskapliga bevis för att en förändrad kost kommer att kunna för att ta bort eller orsaka talgkörtlar.

Förändras talgkörtlarna med åldern?
Talgkörtlar förändras inte med vår ålder. Vår hud förändras, och det kan lätt resultera i fler talgknoppar för vissa och färre för andra.

Det är förmodligen viktigare att följa hur din hud mår. Då ska man kunna gå igenom livet utan de stora olägenheterna.

Hur behandlar man talgkörtlar? - du måste använda dessa produkter


Talgknölar i ansiktet

Morgonrutin – sekvens och användning


1. Raz Hudvårdspulver till Mousse
Genom att helt enkelt använda denna rengöring morgon och kväll i 30 sekunder kommer den så småningom att tömma dina porer och tyst ta bort de upplösta blockeringarna. Det skummar upp så fort dina händer är blöta.

2. Raz Hudvård C-vitamin
Återfuktar din hud så att den hålls så smidig som möjligt, C-vitaminer och andra aktiva ingredienser ser till att eventuella brister i huden minskar. Applicera på hela ansiktet.

3. Raz Skincare Rich Face Cream
Denna rika ansiktskräm innehåller både medel mot bildning av nya talgknoppar, men hjälper också till att göra borttagningen av de som bryter ut lättare.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning

1. Raz Hudvårdspulver till Mousse
Ingen annan rengöring, den tar också bort din makeup enkelt.

2. Raz Skincare A Retinoid
Applicera varje kväll efter rengöring. Du kan även applicera C-vitamin till din fördel strax före A-retinoid, men du måste använda A-retinoid som ett minimum. Det är A-retionid som löser upp de blockeringar som ger dig talgknoppar och de talgknoppar som du redan har.

3. Raz Skincare Repair
Sov med Repair Salve – på så sätt ger du din hud fett så att den inte överproducerar det själv. Detta kanske bara behöver hända de första veckorna tills du blivit av med dina talgknoppar, därför lägger jag också bara en Mini Repair 15ml. ingår i paketet.

Annan behandling
Raz Skincare Cp Chemical Peel
Peeling 1-3 gånger i veckan. Jag rekommenderar Raz Skincare Cp Chemical Peel, då det höga innehållet av syra, mineraler och aktiva ingredienser hjälper dig mot de blockeringar du har i huden. Applicera i ett tunt lager och vänta 10 minuter innan du tvättar av.

Talgkörtlar på kroppen

Jag har ännu inte gjort ett specifikt paket för användning med talgbulor på kroppen, men nedan hittar du mina rekommendationer. Du kan enkelt köpa produkterna individuellt.

Morgonrutin – sekvens och användning

Vatten eller mild Body Wash
Tvätta med endast vatten och hoppa om möjligt över badet så att huden inte blir onödigt torr. Om du behöver tvätta, använd en mild tvål som t.ex Kroppstvätt.

Raz Hudvård Hh
Fuktighetskräm för din hud, så vi håller huden så smidig som möjligt. Applicera endast på de utsatta områdena.

Raz Skincare Body Lotion Denna rika rika kräm är till för att hålla så mycket fukt i huden som möjligt. Även om dina kläder torkar ut huden så hjälper krämen dig.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning

Varje kväll efter rengöring kanske du även använder Hh på kvällen, men som ett minimum måste du använda A-retinoid då det är det som löser upp blockeringen som orsakar talgknoppar men också det som löser upp de redan befintliga.

Raz hudvårdsreparationssalva
Överväg att använda en tjockare salva på natten. Jag rekommenderar min Reparationssalva som du kommer på toppen av A-retinoid.

Annan behandling
Raz Skincare Mint Scrub
Skrubba området 3 gånger i veckan efter ett långt bad. Huden måste vara varm och våt. Lägg 1-3 teskedar Mint Scrub på en tvättlapp och skrubba området väl och noggrant i 1-3 minuter. Skölj och klappa torrt.

Man får beväpna sig med mer tålamod med talgknölar på kroppen, men de kommer nog att försvinna med tiden. Ansiktet är ett mindre område, och därför använder jag även flera medel för detta område.

Kosttillskott som kan hjälpa mot talgkörtlar

20 mg. Zinkcitrat morgon och kväll den första månaden, sedan endast på morgonen.

När kommer jag att se förbättringar på mina talgknoppar?

Kom ihåg att vi alla är olika, för vissa tar det 30 dagar, för andra 3 månader, innan huden är läkt och vacker igen. Ja du kan få blossar längs vägen, men under mina 16 år har denna behandling inte misslyckats.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz