Händer som knakar

Hænder der sprækker

Torra händer som spricker – varför gör de det?

Det finns två anledningar till att dina händer kan exponeras, den ena är eksem och den andra är vatten.

Med båda kan sprickor uppstå. Sprickor är de små sprickorna du kan uppleva i din hud. De är ofta små och de är ofta tillräckligt djupa för att huden svider och ibland blöder eller sipprar.

De många dagliga gånger dina händer är i kontakt med vatten är en av de saker som torkar ut huden mest. Varje gång du rengör händerna under en varm kran, eller bara blöter dem, kommer huden att torka ut. Om du använder någon typ av tvål samtidigt, kommer tvålen att vara ännu mer ansvarig för att ta bort allt fett och naturlig olja från din hud.

En helg i trädgården med blöt jord är lika skyldigt som för mycket handtvätt. Men ett torrt klimat kan göra precis samma sak, kom bara ihåg på resan hem från stranden. Sanden har ofta gjort all hud skorpig.

Huden behöver fett för att hålla sig smidig. Så fort huden är blöt, med eller utan tvål, kommer fettet att binda sig till vattenmolekylen och sköljas av eller avdunsta tillsammans med vattnet.

Din torra hud är nu betydligt mer benägen att få eksem och sprickor. Bara en enkel böjning av ett finger kan göra att de små sprickorna dyker upp, det kan vara extremt smärtsamt.

3 saker du aldrig får göra om du har torra, knäckande händer.
Tvätta aldrig händerna under en längre tid.
Tvätta aldrig i varmt vatten.
Repa eller riva aldrig den torra huden.

3 saker du alltid måste komma ihåg om du har torra, spruckna händer.
Torka händerna noggrant efter tvätt.
Använd handkräm efter varje handtvätt.
Använd fettsalva innan du går ut.

Jag har extremt torra händer - finns det något jag bör undvika?
Om du har spruckna händer med många sprickor måste du undvika att göra situationen värre. Har du eksem är det viktigt att få stopp på eksemen, är du bara torr ska du undvika att förvärra torrheten.

Kan torr hud på händerna orsaka klåda?
Torrhet på händerna kan orsaka irritation och inte minst en lätt stickande smärta som ofta upplevs som klåda. Kom ihåg en god kräm och salva, så blir du snabbt bättre.

Ska man använda olja på torra, spruckna händer?
Oljor kan lätt användas i kampen mot torra händer. Det finns både feta och torra oljor, det som menas med torra oljor är att de tränger in snabbt. Om du vill använda olja måste du därför hitta en torr olja.

Ska man använda kräm på torra, spruckna händer?
Du behöver så mycket feta krämer och salvor för dina torra spruckna händer. Gärna flera gånger om dagen och speciellt efter varje kontakt med vatten.

Jag använder handskar utomhus och upplever fortfarande torra händer?
Handskar är en riktigt bra idé när du ska ut i kallt väder. Det enda som är viktigt är att de inte är fuktiga eller blöta. Om de är det, kommer de bara att förvärra din situation.

En bra idé är att ha två par handskar och gärna några som går att tvätta. Sen kan du alltid ha ett par torra handskar och du behöver inte oroa dig om de blir lite feta inuti av all fet salva eller handkräm.

Jag är gravid och har väldigt torra händer – vilka produkter ska jag använda?
Om du är gravid och får torra händer är det bara att titta på innehållsförteckningen på de produkter du vill använda. Du har förmodligen en lista över de ingredienser du vill undvika, och självklart måste du leta efter dem.

Jag har själv inte stött på receptfria produkter som är riktade mot torra händer och som har ett innehåll som Sundhedsstyrelsen inte rekommenderar till gravida.

Har jag eksem?

Dina spruckna händer kan lätt bero på eksem. Om det är eksem så är det förmodligen något man upplever ofta. Vid kontakteksem ska kontakten givetvis upphöra, och eksemen försvinner. Vid atopisk hud eller barneksem vill jag mycket gärna rikta er uppmärksamhet på mina instruktioner om Atopisk hud.

Ska jag gå till doktorn med mina spruckna händer?
I vissa fall är patienten så attackerad att man behöver läkarens hjälp. Läkaren behandlar ofta med hydrokollid. Hydrokolloid är ett fukthållande sårförband som används för många olika typer av sår. Du kan köpa dem över disk.

Andra gånger kommer läkaren att behandla med 2% lapis, men det går jag inte in på här, det sköter läkaren.

Behandling av spruckna händer - du måste använda dessa produkter


1. Raz Skincare Ai
Eftersom händer som spricker ofta också drabbas av eksem kommer jag alltid att behandla morgon och kväll med Ai. Blöt händerna med Ai och låt det torka. Ja, det gör verkligen ont. Eftersom inte alla har eksem ingår inte Ai i paketet utan måste köpas separat.

2. Raz Skincare Repair
Morgon och kväll efter Ai ska jag ta min Repair och droppa 2-3 droppar Vitamin E in och applicera detta på dina händer. Eventuellt. du kan använda ett par bomullshandskar om du är nervös för att bli fet. E-vitaminet är bara för dig med de riktigt stora såren och sprickorna alltså Vitamin E ingår inte i detta grundpaket, så det måste köpas separat.

3. Raz Skincare Hand Cream
En bra handkräm efter varje gång dina händer känns torra eller efter varje handtvätt är avgörande för din vård. Den jag har i förpackningen är en snabbt penetrerande handkräm som absorberas snabbt och

Annan behandling

Raz Skincare Lavender Scrub
Du kan optimera din behandling genom att ta bort de döda hudcellerna. Detta görs skonsamt och effektivt med min Lavender Scrub. Tvätta händerna noggrant med Lavender Scrub (minst 5 minuter). Skölj i kallt vatten och klappa torrt innan ytterligare behandling.

När kommer jag att se förbättring på mina knäckande händer?

Om du följer alla mina rekommendationer bör du se förbättring efter 2-3 dagar. I svåra fall kan det ta upp till 14 dagar innan fusionen blir optimal.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz