Hyperpigmentering / Pigmentfläckar

Hyperpigmentering / Pigmentpletter

Välkommen till din ultimata guide till hyperpigmentering – även känd under olika namn som fräknar, postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH), Solar Lentigo och Melasma. Om du letar efter djupgående kunskap om att behandla mörka fläckar och ojämn hudton har du kommit till rätt plats. Den här guiden fokuserar främst på de mörka fläckarna du oftast kommer att uppleva i ansiktet och händerna. Vi kommer inte att behandla ämnen som fräknar (efelider), vitiligo eller födelsemärken (nevus) på djupet. Vårt mål är att utrusta dig med den kunskap du behöver för att bli din egen expert inom hyperpigmentering.

Om denna guide inte räcker har jag även skrivit en artikel om Hyperpigmentering, den hittar du här länk


Vilka är de mörka fläckarna på huden?

Innan vi går djupare in i ämnena fräknar, postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH), Solar Lentigo och Melasma, låt oss först förstå vad som bestämmer hudfärg. Hudens färg är ett resultat av melaninproduktion i melanocyterna, som finns i basalcellskiktet, där nya hudceller kontinuerligt bildas. Melanocyternas primära roll är att skapa melanin, pigmentet som färgar huden, som en skyddande mekanism mot de skadliga UV-strålarna från solen. För att skydda hudlagret fördelar melanocyterna melanin till de nybildade cellerna, gör dem mörkare och stärker på så sätt hudens naturliga barriär mot UV-skador. Detta förklarar varför människor närmare ekvatorn har mörkare hud, medan de som bor längre bort ofta har en ljusare hudton.

Det är genetiskt bestämt hur mycket melanin du bildar i din hud, det vill säga hur mörk din hudfärg är. Om du inte har någon melaninproduktion alls är du vit som snö; det kallas också albino.
Ibland händer det vi professionellt kallar hyperplasi. Hyperplasi innebär att det finns en onormal tillväxt - här är det en onormal tillväxt av melanin, det vill säga en onormal tillväxt av mörk hud i ett specifikt område. Vissa av dessa mörka fläckar försvinner av sig själva, andra kommer tyvärr inte att försvinna. Och i det sista fallet har en mörk fläck dykt upp på din hud. Du har nu fått en leverfläck, en pigmentfläck eller melasma, du bestämmer själv vad du vill kalla det.

Är hyperpigmentering genetiskt betingad?
Dessa mörka fläckar är ganska genetiskt betingade, det visar sig att över 75% av kvinnor vars familj är benägen att drabbas av melasma också själva drabbas i mer eller mindre utsträckning av pigmentfläckar.

Får kvinnor mer hyperpigmentering än män?
Ja, faktiskt 10 gånger fler än män. Och det är inte den enda skillnaden, för det är också mer utbrett hos kvinnor med mörk hudtyp än kvinnor med ljus hy.

Vad är fräknar?
Ingen föds med fräknar, det är något som uppstår när huden får sol. Det är exakt samma som andra pigmentstörningar, men dessa kommer oftast i små 1-2 mm. storlekar i brunt eller rött, kommer när solen skiner på sommaren och försvinner igen på vintern. Barn med ljus hudtyp får fler fräknar än barn med mörk hy. De flesta upplever att fräknarna blir mindre och mindre när de blir äldre. Själv är alla mina egna borta, jag är lite ledsen för jag tycker att de är väldigt fräcka och fina. Med en linje skulle jag till och med tjäna ännu mer, och jag vet att du leker mycket med det i modellvärlden.

Får du fräknar när det regnar, får du fler när det snöar?
Nej, man får inte fräknar när det regnar, eller mer när det snöar. Eftersom det är solens fel är tider av regn och snö precis där dina fräknar försvinner.

Om du har permanenta fräknar bör du vara extra uppmärksam. De är inte farliga i sig utan ett uttryck för att huden har haft mer sol under hela sitt liv än vad den tål. Därför bör du vara extra försiktig med att spendera mycket tid i solen.

Vad är leverfläckar?

Solar Lentigo, ofta felaktigt kallad "leverfläckar", är solskadade pigmentfläckar som inte försvinner med årstiderna. Trots namnet har de inget med leverfunktionen att göra. De är indikatorer på ackumulerade UV-skador och faller under samma kategori som Melasma, som den här artikeln främst fokuserar på. Om du har Solar Lentigo bör du vara särskilt uppmärksam på din hudvårdsrutin och integrera ytterligare vårdåtgärder.

Läs någon min artikel i ämnet precis här

Vilka är de vita fläckarna på huden?

Vitiligo representerar en form av hypopigmentering som är motsatsen till hyperpigmentering eller melasma. När det gäller vitiligo producerar inte melanocyterna i huden något melanin, vilket resulterar i vita fläckar. Detta tillstånd är en autoimmun sjukdom och förekommer globalt bland både kvinnor och män. Cirka 30 % av fallen beror på genetiska faktorer. Till skillnad från Hyperpigmentering finns det ingen effektiv behandling av vitiligo i form av kemisk peeling, laser eller krämer. Därför är det viktigt att konsultera en vårdpersonal innan du provar så kallade mirakelkurer, för att spara tid och pengar. Den enda tillgängliga lösningen för att maskera tillståndet är användningen av kosmetiska produkter som solbränna krämer som kan dölja de vita områdena.

Du kan prova min Sd som precis satts ihop så att den inte skärmar och därför kan användas lokalt. Se mer om Sd Sun drops, via denna länk

Varför uppstår de mörka fläckarna i huden?
När huden utsätts för intensivt solljus kan det leda till ett tillstånd som kallas hyperplasi, vilket är den medicinska termen för överproduktion av melanin i specifika områden. Detta resulterar i onormalt mörk hud eller hyperpigmentering i det drabbade området. Vissa av dessa pigmenterade områden kan blekna naturligt med tiden, medan andra tyvärr förblir synliga. I sådana fall har du utvecklat vad som är allmänt känt som en leverfläck eller melasma. Detta tillstånd kan vara utmanande att behandla och det är viktigt att vidta åtgärder för att förhindra ytterligare skador. Men det är förmodligen därför du läser den här guiden.

Varför får du hyperpigmentering eller melasma under graviditeten?
Melasma, även känd som Graviditetsmask eller Chloasma, är ett tillstånd som ofta uppstår under graviditeten, särskilt under andra och tredje trimestern. Detta beror på ökade hormonnivåer som stimulerar melanocyterna att producera mer melanin, vilket leder till hyperpigmentering i huden. Även om många fall av graviditetsrelaterad melasma går över naturligt efter förlossningen, är det viktigt att undvika direkt solljus för att minimera risken. Behandling för att minska hyperpigmentering kan också inledas, även under graviditet.

Ger p-piller pigmentfläckar och melasma?
Förändringar i hormonnivåer kan vara en betydande faktor i utvecklingen av hyperpigmentering. Detta ses särskilt i samband med graviditet, där tillståndet ofta benämns kloasma eller graviditetsmask. Precis som hormonella förändringar under graviditeten kan utlösa hyperpigmentering, kan användningen av p-piller också utlösa denna hudåkomma. P-piller innehåller vanligtvis hormoner som östrogen och progesteron, vilket kan stimulera melanocyterna att producera mer melanin. Resultatet kan bli pigmentfläckar, som i många fall försvinner efter att behandlingen avslutats eller vid byte till annan typ av p-piller. Om du upplever denna typ av pigmentstörning kan du säkert börja behandling med Raz Hudvårdsprodukter och det är tillrådligt att minimera exponeringen för direkt solljus.

Varför får jag pigmentfläckar efter akne?

Pigmentering efter akne, tekniskt känd som postinflammatorisk hyperpigmentering, är ofta resultatet av hudens naturliga läkningsprocess. Det är inte själva aknen utan snarare den inflammation och svullnad som uppstår i samband med akne som kan lämna mörka fläckar på huden. När huden börjar läka kan kroppens försvarsmekanismer, inklusive immunsvar och melaninproduktion, aktiveras, vilket leder till en tillfällig mörkare av huden i det drabbade området.

Medan vissa fall av postinflammatorisk hyperpigmentering naturligt kommer att avta, kan andra kräva specialiserad behandling för att främja hudregenerering och minska mörka fläckar. För detta ändamål erbjuder Raz Skincare ett antal effektiva lösningar. En bra start kommer att vara Raz Skincare Rich under dagen, då det är viktigt att skydda huden från ytterligare solskador genom att använda solskydd, eftersom UV-strålning kan förvärra tillståndet.

Kan medicin orsaka pigmentfläckar?
Ja, vissa mediciner kan potentiellt orsaka hyperpigmentering eller så kallade "leverfläckar", som tekniskt sett är solskador och inte relaterade till leverfunktionen. Medicinskt inducerad hyperpigmentering är ofta resultatet av en interaktion mellan läkemedlet och huden, vilket kan stimulera melanocyterna att producera mer melanin. Det är särskilt vanligt i samband med långtidsmedicinering.

Några av de läkemedelsklasser som är kända för att orsaka hyperpigmentering inkluderar vissa antibiotika, antimalariamedel och kemoterapimedel. Hormonpreparat som p-piller kan också påverka pigmenteringen, vilket vi tidigare har beskrivit i samband med hormonella förändringar och graviditet.

Om du upplever oväntade hudförändringar under medicinsk behandling är det viktigt att rådfråga din läkare. Samtidigt kan Raz Skincare erbjuda riktade produkter och lösningar för att hjälpa till att hantera symtomen och främja friskare och jämnare hud.

Hur tar man bort pigmentfläckar?

Jag har gjort en guide för hur man tar bort pigmentfläckar. Jag hoppas att du läser hela min guide så att du också får en förståelse för vad som kan behandlas och vad som inte kan.

Är pigmentfläckar farliga?

Även om pigmentfläckar i allmänhet inte är farliga är det viktigt att vara medveten om eventuella förändringar. Detta gäller oavsett om det är ljusa hypopigmenteringsfläckar som vid vitiligo, eller mörka hyperpigmenteringsfläckar. Om du märker att en fläck växer i storlek, kontakta en läkare. Detsamma gäller om området runt fläcken blir ömt eller om huden under fläcken svullnar.

Även om dessa symtom inte nödvändigtvis indikerar något allvarligt, är det viktigt att utesluta både godartade och maligna cellförändringar. Det är alltid en bra idé att hålla ett öga på din hud och söka läkare om du upplever något av ovanstående symtom.

Vad ska man absolut undvika med pigmentfläckar?
Solljus, solstrålar och UV-ljus kommer att förvärra dina skador. Det är faktiskt det enda du bör undvika.

Behandling av hyperpigmentering/pigmentfläckar - du måste använda dessa produkter

Jag rekommenderar att du börjar din behandling med en hudanalys. Detta hjälper mig att sätta ihop rätt behandling för dig. Din hudanalys kostar en deposition, men du får produkter värda alla pengar när vi är klara. Läs mer under hudanalys.

För att uppnå en mer enhetlig hudton och möta utmaningar som hyperpigmentering är det avgörande att kombinera flera effektiva behandlingsmetoder. Vi fokuserar på hudpeeling för att främja bildandet av nya hudceller, samtidigt som vi förser huden med väsentliga byggstenar i form av peptider, fukt och stimulerande ingredienser. Det är viktigt att förstå att pigmentstörningar som hyperpigmentering och postinflammatorisk hyperpigmentering ofta ligger djupt i huden och kräver tålmodig och konsekvent behandling. Kom ihåg att din hud regenereras enligt ditt unika DNA, och i ditt DNA finns inga tecken på hyperpigmentering eller andra pigmentfläckar. Om du beväpnar dig med tålamod och följer vår vägledning är chansen stor att du kommer att se betydande förbättringar i din hudton.

Morgonrutin – sekvens och användning


1. Mild rengöring

Vid behandling av hyperpigmentering är det viktigt att välja en så mild rengöring som möjligt för att undvika onödig hudirritation. Du kan överväga att använda min "Powder to Mousse"-rengöring, som inte bara rengör, utan även förser huden med viktiga vitaminer och mineraler som stärker hudens regenereringsprocess. Denna produkt ingår inte i behandlingspaketet då du kanske redan har en liknande produkt i din hudvårdsrutin.

2. Raz Hudvård C-vitamin

Detta serum är noggrant formulerat för att ta itu med två viktiga utmaningar förknippade med hyperpigmentering: det hämmar melanocyterna från att överproducera melanin och arbetar aktivt för att ljusa upp befintliga pigmentfläckar. Tillsatt C-vitamin ökar hudens naturliga lyster, vilket minimerar synligheten av befintliga pigmentstörningar.

Läs mer om de enskilda effekterna under produkten.

3. Rich Face Cream

För den mest effektiva behandlingen av hyperpigmentering är det viktigt att välja en dagkräm rik på näring och med hög solskyddsfaktor (SPF). Denna typ av kräm förser huden med de nödvändiga elementen för regenerering, samtidigt som den skyddar mot försämring av befintliga pigmentproblem. Eftersom solens UV-strålar är en primär orsak till hyperpigmentering är solskydd viktigt. Det är därför min Raz Skincare Face Cream Rich, som har ett högt innehåll av SPF för optimalt solskydd och hudförnyelse, ingår i detta paket.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning


1. Mild rengöring

Vid behandling av hyperpigmentering är det viktigt att välja en så mild rengöring som möjligt för att undvika onödig hudirritation. Du kan överväga att använda min "Powder to Mousse"-rengöring, som inte bara rengör, utan även förser huden med viktiga vitaminer och mineraler som stärker hudens regenereringsprocess. Denna produkt ingår inte i behandlingspaketet då du kanske redan har en liknande produkt i din hudvårdsrutin.

2. Raz Hudvård C-vitamin
Detta serum är noggrant formulerat för att ta itu med två viktiga utmaningar förknippade med hyperpigmentering: det hämmar melanocyterna från att överproducera melanin och arbetar aktivt för att ljusa upp befintliga pigmentfläckar. Tillsatt C-vitamin ökar hudens naturliga lyster, vilket minimerar synligheten av befintliga pigmentstörningar.

Läs mer om de enskilda effekterna under produkten.

3. Raz Skincare A Retinoid
A-retinoid är formulerad med Hydroxypinacolone Retinoate, en revolutionerande mild retinoid, detta serum fungerar effektivt för att påskynda hudens naturliga cellförnyelseprocess. Resultatet är en snabbare ersättning av de pigmenterade hudcellerna, vilket innebär en mer enhetlig och strålande hudton. Detta gör A retinoid till ett måste i din hudvårdsrutin när du vill ta itu med hyperpigmentering och uppnå en klarare, mer ungdomlig hy.

4. Nattkräm
Kom ihåg en god nattkräm. Jag sover till och med med min Raz Skincare Repair, men du kan enkelt använda en annan.

Detta är inget mirakelmedel, det tar tid och du måste beväpna dig med tålamod. Kom ihåg att skydda dig mot solens strålar.

Annan behandling

Raz Skincare CP
Raz Skincares Cp Chemical Peeling är ett oumbärligt verktyg i kampen mot hyperpigmentering. Formulerad med en effektiv blandning av syror som AHA, BHA, SA, PHA och TXA, erbjuder denna peeling ett målinriktat tillvägagångssätt för att behandla HP. Den innehåller också antiinflammatoriska ingredienser och antioxidanter som fungerar i synergi för att ge en komplett hudvårdsupplevelse. För bästa resultat rekommenderas det att använda denna kemiska peeling 1-3 gånger i veckan, beroende på din huds tillstånd. Med regelbunden användning kan du förvänta dig en märkbar minskning av hyperpigmentering och en jämnare hudton.

När kommer jag att se förbättringar i mina hyperpigmentering/pigmentfläckar?

Förbättringar av hyperpigmentering varierar från person till person och beror på flera faktorer, inklusive hudtyp, svårighetsgraden av pigmenteringsstörningar och hudens allmänna hälsa. De flesta människor kommer dock vanligtvis att börja se positiva förändringar inom 4-8 veckor när de följer en konsekvent behandlingsplan med produkter som Raz Skincares Cp Chemical Peel, A-Retinoid och vårt Vitamin C-serum. C-vitamin är känt för sina antioxidantegenskaper och förmåga att ge huden lyster, vilket ytterligare kan förbättra hudens utseende och bidra till en jämnare hudton. Det är viktigt att notera att tålamod är nödvändigt eftersom huden behöver tid för att reparera och regenerera sig själv. För bästa resultat rekommenderas det också att använda dessa produkter tillsammans med en dagkräm med hög SPF för att skydda mot ytterligare solskador som kan förvärra hyperpigmentering.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

Detta är inget mirakelmedel, det tar tid och du måste beväpna dig med tålamod.
Kom ihåg att skydda dig mot solens strålar.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz

Om du vill läsa mer, eller se var jag får min kunskap ifrån, är här några av de artiklar som jag tror är de mest kunniga delarna.


Kemiska och instrumentella metoder för att behandla hyperpigmentering
Växter och naturliga produkter för behandling av hudhyperpigmentering
Hämmande effekter av resveratrol på melaninsyntes
Gain-of-Function-mutation av KIT-ligand på melaninsyntes orsakar familjär progressiv hyperpigmentering
Skin hyperpigmentation index: en ny praktisk metod för opartisk automatiserad kvantifiering av hudhyperpigmentering