Mjäll, eksem och psoriasis i hårbotten

Skæl, eksem og psoriasis i hovedbund

Vad är mjäll?

Mjäll är en hudsjukdom som främst påverkar hårbotten. Symtomen inkluderar flagnande hud och ibland mild klåda. Det är inte på något sätt farligt utan kan resultera i sociala eller självkänslasproblem om man går och tycker synd om strö.
En mer allvarlig form av tillståndet, som inkluderar inflammation i huden, är känd som seborroiskt eksem. Jag kommer inte att behandla det i den här artikeln.

Varför flagnar mjäll?
Huden på hårbotten och andra täthåriga områden är täckt av hopar av korneocyter. En corneocyt är ett proteinkomplex som består av små keratinsträngar mellan de enskilda cellerna. De enskilda hudcellerna har upprätthållit en hög grad av kohesion med varandra sedan de bildades och lossnar som sådana från ytan av stratum corneum (epidermis). Det kan vara stor skillnad på hur stora dessa vågor kan vara. Vi kan inte se de minsta, och de största kan vara upp till 5*5 cm.

Varför får du mjäll?
Orsaken är oklar, men tros involvera ett antal genetiska och miljömässiga faktorer. Tillståndet kan förvärras på vintern, med stress, med sjukdom, ett schampo du inte tål, överdriven hårtvätt och mycket mer. Det beror inte på dålig hygien, den bakomliggande mekanismen innebär överdriven tillväxt av hudceller som sedan stöts bort av huden. Eftersom hudlagren hela tiden ersätter sig själva, trycks cellerna utåt, där de dör och flagnar av. För de flesta individer är dessa hudflingor för små för att vara synliga. Om du har mjäll kommer du att upptäcka att cellomsättningen är ovanligt snabb, särskilt i hårbotten. Den vetenskapliga hypotesen är att för personer med mjäll kan hudceller mogna och fällas ut på 2-7 dagar, till skillnad från ungefär en månad hos personer utan mjäll. Resultatet är att döda hudceller fälls i stora oljiga klumpar som uppträder som vita eller gråaktiga flingor på hårbotten, huden och kläderna. Eftersom håret håller fast vid dessa fjäll, fastnar de ofta i hårbotten och faller av under loppet av dagar. Diagnosen baseras på symtom på att det kliar i hårbotten och att det finns hudflagor.

Kan det vara svamp?
Ja, det kan vara en svamp. Så på danska kommer du att uppleva klåda och irritation i hårbotten från denna svamp, och i slutändan kommer cellerna att splittras och drivas ut som döda hudceller som du ser som fjäll. Vi har trott att det var svampen Malassezia furfur som orsakade mjäll på grund av svamp. Även om denna art förekommer naturligt på hudytan hos människor både med och utan mjäll, upptäcktes 2007 att den ansvariga banditen, om man så vill, är en hårbottenspecifik svamp, Malassezia globosa, denna bandit metaboliserar triglycerider som finns i talg genom att uttrycka lipas, vilket resulterar i en lipidbiprodukt, en oljesyra. När du har mjäll med denna svamp ökar nivån av Malassezia med 1,5 till 2 gånger den normala nivån. Oljesyran, det vill säga biprodukten, penetrerar det övre skiktet av huden (epidermis) och framkallar en inflammatorisk reaktion hos känsliga personer (klåda och irriterad hårbotten), stör homeostasen och resulterar i oregelbunden delning av hornlagsceller.

Hur tar man bort mjäll från hårbotten?
Den enklaste lösningen är att ge området lugn och gott om mineraler.

Varför fungerar tjärschampo mot mjäll?
Tjära, som är en restprodukt av kol, hämmar cellerna från att dela sig och är därför ett bra botemedel.

Kan man använda vinäger mot mjäll?
Äppelcidervinäger är ett gammalt botemedel mot mjäll och klåda. Det tar bort tvålrester om det är det som orsakar dig irritation. Det kan också hämma svamp om det är orsaken till din mjäll.

Vad är eksem?

Eksem är en irritation av huden. Läs mycket mer i min guide om Eksem .

Varför får man eksem i hårbotten?
Du kan använda preparat för att sätta hår, en färg eller ett schampo eller liknande som du inte tål. Detta kan ge dig irritation eller eksem. Läs mycket mer om eksem i min guide Eksem.

Vad är psoriasis?

Psoriasis är lite i samma bollplank, och ändå inte. Om du lider av psoriasis i hårbotten skulle jag rekommendera att du använder samma behandling som mot mjäll, men läs slutligen mina instruktioner psoriasis.

Varför får man psoriasis i hårbotten?
Psoriasis kan uppträda var som helst på kroppen, och i hårbotten, ögonbrynen eller liknande. är också platser där du kan bli påkörd. Läs min guide på psoriasis som förhoppningsvis ger dig alla svar du vill ha.

Hur behandlar man mjäll/eksem/psoriasis i hårbotten?
Sluta med det som ger dig din irritation. Om det är stress eller sjukdom är det lätt att skriva. Därför gjorde jag också en behandling.

Behandling av mjäll/eksem/psoriasis i hårbotten - du måste använda dessa produkter


Beställning och användning

1. Hårschampo
Tvätta håret med mitt schampo – det är ett milt schampo som skonsamt tvättar håret utan att störa hårbotten. Du kan ev lägg några kapslar Ai i ditt schampo så kan du hålla hårbottenirritationen nere.

2. Hårbalsam
Använd my Conditioner – den är full av vattenmynta som ska stimulera blodcirkulationen och på så sätt jobbar vi även inifrån. Lägg också gärna några kapsyler Ai i ditt balsam.

3. Oj
Ai är den absolut viktigaste produkten i denna behandling. Den består av mineraler blandade med ett starkt extrakt av lila pil. Doften är inte speciellt behaglig, och den kan svida fruktansvärt när den appliceras - men det fungerar!

Sätt Ai i ditt blöta hår efter att du tvättat håret på kvällen (bara 3-5 kapslar). Sov med den i håret och skölj ur den på morgonen.

När kommer jag att se förbättringar av mjäll/eksem/psoriasis i hårbotten?

Mjäll: 1-3 dagar om du sover varje natt med Ai.
Eksem: 1-3 dagar om du slutar med kontaktirritation och sover med Ai varje natt.
Psoriasis: 4-10 dagar om du sover med Ai i hårbotten varje natt, och använder milt balsam efter tvätt på morgonen.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz