Bristningar

Strækmærker

Vad är bristningar?

Striae cutis atrophicae eller striae cutis distensae (av latin Striae = att sträcka, cutis = hud, atrophicae = atrofisk, distensae = sträckt). Bristningar kallas även Striae gravidarum.

Bristningar förekommer i dermis – det elastiska mellanskiktet som hjälper huden att behålla sin form. Inga bristningar kommer att kunna bildas så länge huden stöds av dermis. Stretching av huden spelar en större roll – när det gäller var bristningarna dyker upp än åt vilket håll de löper. Enbart stretching är inte orsaken till bristningar. Bristningar kan bildas var som helst på kroppen. Men de områden där man ser attacken mest är förstås där sträckningar av huden oftast uppstår, antingen på grund av fetma, snabb tillväxt under puberteten, bodybuilding eller graviditet.

Den verkliga orsaken till bristningar är att huden inte hinner bilda tillräckligt med kollagen- och elastanfibrer för att hålla jämna steg med den snabbt växande massan under huden. Bindväven i läderhuden kan därför inte hänga med när huden sträcks ut och resulterar i att läderhuden spricker, och därigenom bildas ett bristningsmärke.

Hur ser bristningar ut?
Bristningar visas som rödaktiga eller lila linjer i huden. De flesta gravida kvinnor som upplever bristningar tycker att de bleknar till en ljusare färg efter förlossningen.
När får man bristningar? Upp till 75 % av alla kvinnor utvecklar bristningar i viss utsträckning under graviditeten (Striae gravidarum). De ökande hormonella nivåerna på grund av graviditeten gör att hudbristningar vanligtvis kan dyka upp under den 6:e eller 7:e graviditetsmånaden, vilket är då huden sträcks som mest.
Varför får du bristningar på låren/ryggen? Det är samma sak som vad du upplever under graviditeten om du växer snabbare än huden hinner med. Antingen under din växande ålder eller under en drastisk viktökning, både under styrketräning och vid övervikt.

De beror alltså dels på fysiska faktorer som töjning av huden och dels på hormonella faktorer, där steroider från binjurarna, östrogen och relaxin påverkar hudens elastiska fibrer. Därför ses de ofta hos unga.

När blir bristningar vita?
Nya bristningar ljusnar med tiden, ofta kan de nästan försvinna inom 6 månader efter att de har bildats.

Hur blir man av med bristningar?

Kan bristningar tas bort? Det finns ingen behandling som har visat sig ta bort hudbristningar när de väl har dykt upp. INGEN! Det är du, mina många följare, som säger att du nästan har tagit bort dina bristningar med en blandning av Raz Skincare Repair och Raz Skincare vitamin E som du applicerar, både när de precis kommit och därefter i upp till 6 månader efter förlossningen .

Hur undviker man bristningar?
Fysisk aktivitet och träning motverkar övervikt och bidrar till att strama upp huden. Regelbunden träning och träning kan göra bristningar mindre synliga.
Hur undviker man bristningar under graviditeten? Det bästa man kan göra är att undvika övervikt innan graviditeten och försöka undvika stor viktökning under graviditeten. Det finns ingen behandling under graviditet som har visat sig vara effektiv.

Många krämer, balsam, oljor som Raz Skincare vitamin E och Repair används i ett försök att förhindra bristningar. Studier har dock inte kunnat påvisa en 100% säker effekt av dessa behandlingar på bristningar.

Kan man tatuera på bristningar?
Ja det kan du, det kallas en kosmetisk tatuering. Kosmetiska tatueringar används för att kamouflera skadad hud som har förlorat sitt naturliga pigment. Sådana tatueringar kan göras ovanpå ärr och bristningar, men även synligheten av bristningar, åderbråck och större brännmärken kan minskas genom en kosmetisk tatuering.
Är bristningar ärftliga? Benägenheten att utveckla bristningar är ärftlig, så du har större benägenhet att utveckla bristningar om din mamma t.ex. har även bristningar

Behandling av bristningar - du måste använda dessa produkter

Om du får bristningar - de är här för att stanna. Det finns inga beprövade krämer som läker bristningar. Vissa laserbehandlingar har visat sig vara effektiva. Men de är väldigt dyra och det finns ingen säkerhet. Det finns för närvarande ingen dokumenterad behandling för bristningar som tar bort dem.

Ändå skriver ni, som använder mina produkter, gång på gång att ni blandar Repair och E-vitamin tillsammans, och masserar in det på era bristningar morgon och kväll – och ni får påstås det vildaste resultatet. Det är vettigt om bristningarna är nya, men å andra sidan kommer nya bristningar alltid att bli mindre synliga med tiden.

Slutligen, fortsätt det goda arbetet med vitamin E och Repair.

När kommer jag att se förbättringar i mina bristningar?

Om dina bristningar är helt nya kommer du att se förbättring inom 6 månader. Du bör hålla hela området borta från solen det första året, det gör också bristningarna mindre synliga.

Jag har samlat de produkter som du berättar att du använder till ett bra pris.

Kram Raz