Acne vulgaris

Akne Vulgaris

I den här guiden kan du lära dig mycket mer om vad akne är och hur du kan behandla det. Jag har även satt ihop ett paket med de produkter som jag tror att du behöver för att bli av med din acne – se det under "aknebehandling".

Vad är Acne Vulgaris?

Många olika bakterier lever på huden. En av dem heter Cutis Bacterium Acnes . Denna bakterie livnär sig på döda hudceller, och särskilt på fettet och oljan som dina körtlar producerar. Om bakterien kommer in i en igensatt por kommer den att kunna utvecklas och när kroppens immunförsvar skickar vita blodkroppar för att bekämpa den bildas en finne. Vanliga finnar heter på latin Acne vulgaris . Acne betyder hudsjukdomen finnar och vulgaris betyder vanliga .

Varför får du akne?

Huden innehåller många små hårsäckar eller hårsäckar, som var och en innehåller ett hårstrå och en klungaformad talgkörtel. Talgkörtlar producerar en oljig substans som kallas talg, som normalt utsöndras av porerna för att smörja håret och huden. Finnar, eller akne, är talg och inflammation i talgkörtlarna/hårsäckarna. Om utgången till hudens yta blockeras av döda hudceller eller bristande elasticitet täpps talget till och pormaskarna blir inflammerade och övergår i ömma, röda knölar. Du får inte jämföra det med de föroreningar som rosacea eller infektion kan ge dig. Orenheter runt munnen kan också vara perioral dermatit.

Vad är skillnaden mellan akne och finnar?
Det är faktiskt samma sak, rent dermatologiskt. Eftersom det är samma bakterie som bildar finnen har man därför akne, oavsett om det är en enda finne eller många. De största finnarna kan lämna ärr. Djupare infektioner kan leda till hårda knölar under huden som kallas cystor – även känd som cystisk akne.

Vem får akne?

Nästan alla tonåringar har akne. Problemet försvinner vanligtvis vid 25 års ålder. Produktionen av talg i dina talgkörtlar är större under puberteten och hos kvinnor under mens. Det är hormonet dihydrotestosteron (DHT) som är ansvarigt för överproduktionen av talg. Som tonåring är det ofta i den sista tredjedelen av tonåren som detta hormon är högt, och även där kommer du att kunna uppleva de största utbrotten.

Acne som vuxen - är det normalt?
Vår hud är en spegel av vårt inre. Vi märker det med stress, sjukdom, infektioner osv. Det är därför fullt möjligt att få akne som vuxen. Vi kan kalla det vuxenakne, men det är faktiskt samma sak som unga så ofta får.

Möjliga orsaker till akne?

Orsakar p-piller akne?

Nej, så lätt kan man inte säga det. Men det är sant att vissa kvinnor upplever stora förbättringar i sin hud genom att byta till p-piller med den aktiva ingrediensen cyproteronacetat. Du kan alltid prata med din läkare om det.

Orsakar socker och alkohol akne?

Det har gjorts mycket forskning om kost och akne. I de allra flesta fall kommer ett förändrat intag av socker, chips och annan ohälsosam mat inte att ha någon större effekt på oren hud så länge ditt intag är måttligt. Så om du blir full på en lördag och hamnar i baksmälla på söndagen och äter chips, pizza och choklad, behöver du inte vakna med ett ansikte fullt av akne. Det är bara om du dricker alkohol och konsumerar socker och andra ohälsosamma saker i mycket stora mängder som det kan påverka din hud. Men det finns givetvis alltid undantag.

Kan en hälsosam kost hjälpa min akne?
Det finns många studier som visar att en fiberrik kost med mycket grönsaker ger vacker hy och har goda effekter på din kropp. Det finns lika många studier som visar att det inte har så stor effekt om rynkor och akne är genetiskt. En hälsosam kost kan därför ge dig mycket bra, men det kommer bara att ha stor effekt om din akne kommer från irriterade tarmar eller liknande.

Orsakar mejeriprodukter akne?

Det är en bra fråga om mjölk kan orsaka akne, och svaret är ja – men väldigt få. En studie har visat att 10 % av alla med akne inte tål att konsumera mer än 500 ml mejeriprodukter i kosten.

Tar tandkräm bort akne?
Nej, tandkräm tar inte bort akne. Bakterien som orsakar håligheter heter Dentis Caries, men den som orsakar akne heter Cutis Acnes. Det är alltså två olika bakterier och tandkräm dödar inte bakterierna som ger dig akne.

Acne behandling

Jag får ofta frågan om vad som är den bästa produkten mot akne. Det är olika från person till person, men jag har satt ihop en behandling som gett fina resultat för många. Du kanske inte behöver dem alla.

Morgonrutin – sekvens och användning

1. RENGÖRINGSMASK

Rengör din hud med Cleansing Mask. De många mineralerna hjälper huden att ta bort inflammationerna (rodnad) och ger byggstenar för återuppbyggnad. Du kan förstärka effekten av din rengöringsmask med en keps av Ai, som också ska användas som tonic.

2. Oj
Dutta på Ai som tonic och låt torka. Det svider där huden är öppen. Om den är för stark, använd den endast med din rengöring.

3. Va
Applicera Hh fuktserum. Det ger mer elasticitet till din hud, så huden blir smidigare och igensättningen av porerna upphör. Kanske räcker det med att bara applicera denna första månaden, därför ingår den i en mindre version på 10 ml. Det kan dock vara så att du inte nått målet den första månaden och därför måste ha den stora.

4. Rich Face Cream
Applicera Rich Face Cream. Förutom att hålla din hud smidig och återfuktad kommer den även att skydda mot skador vid utbrott, så att du undviker ärr. (Om du istället vill använda en olja, använd en helt ren nyponfröolja - t.ex Rh. Det motverkar även ärrvävnad och pigmentstörningar efter akne).

5. Mdh
Applicera Mdh som sista steg. Örterna gör att huden minskar talg- och talgproduktionen och förhindrar därför även bland annat talgkörtlar, pormaskar. Dessutom smörjer den de rörformiga porerna så att talg kan flöda friare.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning

1. Rengörande mask
Rengör din hud med Cleansing Mask. Du kan förstärka effekten av din rengöringsmask genom att lägga till ett lock med Ai.

2. Oj
Dutta på Ai som tonic och låt torka. Det svider där huden är öppen. Om den är för stark, använd den endast med din rengöring.

3. A-retinoid
Applicera Hh fuktserum. Det ger mer elasticitet till din hud, så huden blir smidigare och igensättningen av porerna upphör. Kanske räcker det med att bara applicera denna första månaden, därför ingår den i en mindre version på 10 ml. Det kan dock vara så att du inte nått målet den första månaden och därför måste ha den stora.

4. Reparera
Har du torr hud som blir fet under dagen? Då rekommenderar jag att du avslutar din kvällsrutin med Repair som nattmask. Då är det du som smörjer in huden – istället för att din hud gör det under dagen. Eftersom alla inte blir feta under dagen ingår inte detta i paketet utan måste köpas separat.

Annan behandling


Cp, kemisk peeling

Peela din hud 3-4 gånger i veckan med Raz Skincare Cp – Kemisk peeling. Det höga innehållet av syra, mineraler och aktiva ämnen hjälper dig att ta bort de döda hudcellerna, så att de produkter du sedan använder kommer att lättare kunna tränga in i huden. Det löser även upp de blockeringar som inte är fettlösliga.

Kosttillskott SOM KAN HJÄLPA MOT AKNE

Det finns olika brister i din kropp som kan orsaka akne. Därför har jag här gjort en lista över de kosttillskott som jag tror kommer att kunna hjälpa dig.

Spectro – eller annan multivitamin.
Mega B Stress – hud, hårnaglar.
Zinkcitrat 20 mg – bekämpar bakterier och inflammationer.
Multidophilus 24 – optimal matsmältning.
Ultra Omega – optimala fettsyror.
Vitamin C – immunförsvar.

Jag har akne/oren hud på ryggen - vad gör jag?

Akne är densamma oavsett var på kroppen den uppstår. Att behandla akne på ryggen kräver dock lite extra flexibilitet. Men behandlingen är densamma.

När kommer jag att se förbättring av min akne?

Kom ihåg att vi alla är olika. För vissa tar det 14 dagar, för andra tar det 3 månader innan huden är läkt och vacker igen. Jag förstår om du är otålig, men en produkt som Retinoid har maximal effekt först efter 12 veckor.

Kommer det att bli blossar i min aknebehandling?
Det finns några som upplever stora blossar när de påbörjar en aknebehandling – men de flesta upplever ingenting. Det är viktigt att fortsätta en kurs du påbörjat så att du når ditt mål. Medel som A-retinoid och kosttillskott kan lätt framkalla en blomning, men det ska nog vara fint i andra änden.

Hur tar man bort akneärr?

Våldsamma utbrott av akne kan orsaka inflammation och ärrvävnad. Inflammationerna kan tas bort med mitt aknepaket, medan jag för ärrvävnad hänvisar till min vägledning i ämnet. Du kan läsa den här .


Ska jag välja laserbehandling mot akne?

Laserbehandling kan mycket väl vara det rätta valet för vissa akneutbrott. Men gör det genom din läkare. Det finns verkligen många kliniker, av mer eller mindre professionell karaktär, som erbjuder laserbehandling av både akne och akneärr. Det är din hud och du måste leva med den resten av ditt liv. Jag skulle därför alltid välja en klinik remitterad av en läkare.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz

Om du vill läsa mer eller se var jag får mina kunskaper ifrån så är här några av de artiklar som jag tycker är mest informativa och någorlunda lätta att gå till.
Ungdomars självupplevda aknerelaterade övertygelser: från myt till vetenskap
Acne och dess hantering
De hormonella aspekterna av akne
Lipidförmedlare vid akne
Hudens mikrobiotans roll i aknepatofysiologi
Kliniska bevis för tvätt och rengöringsmedel