Rosacea

Rosacea

Vad är rosacea?

Rosacea är rodnaden i huden som kommer och går, rosacea kan ha olika triggers. Mer om utlösande av rosacea senare. När rodnaden uppstår kommer du att uppleva att huden blir varm, det kan klia. Många små irritationer uppstår i de små blodkärlen i huden, så dessa uppträder som små spindelväv och kan till och med svälla upp och ge en mer eller mindre kronisk rodnad. På fackspråket kallas dessa telangiektasier.

Vanligt är att rodnaden inte försvinner när man inte längre skäms, utan sitter kvar i huden och kan få en kliande eller brännande känsla.

Orsaken till denna störning är ännu inte helt klarlagd, men all forskning pekar på att dessa faktorer har stor inverkan:

- Försvagat immunförsvar
- Ökat antal mikroorganismer i huden, t.ex. hårsäckskvalster
- Ökad förekomst av bakterier, särskilt stafylokocker
- Försvagade blodkärl efter t.ex. solskador mm. binjurekrämer
– Ibland allt ovanstående.”

Hur ser rosacea ut?
Traditionellt har rosacea delats in i fyra grupper, eller fyra typer, var och en med sitt eget utseende.

Erythematotelangiektatisk rosacea (ETR)
Den mest normala och den som faller mest offer för. Detta innebär bara ingen förtjockning i huden och visar sig endast som rodnad och värme.

Papulopustulös rosacea (PPR)
Näst normala rosacea. Denna typ av rosacea åtföljs av pustler (finnar) eller förtjockning av huden som kan utvecklas till sår.

Fymatös rosacea
Rhinoceros rosacea kallas även denna typ av rosacea. Anledningen är att det finns en stor förtjockning av huden runt näsan. Det är sällsynt och kan i rodnade fall se ut som en stor röd portvinspip och det drabbar mest män. Denna störning måste alltid behandlas av en läkare.

Okulär rosacea
Denna rosacea påverkar ditt ögonområde och själva ögat, det är sällsynt och måste behandlas av din läkare.

Hur behandlar jag rosacea?

Om du har rosacea har du förmodligen också väldigt känslig hud. Det är därför viktigt att du tar hand om din hud så skonsamt som möjligt, både däremellan men även när du har dina utbrott av rosacea.

Mineraler och vitaminer kommer att kunna lugna den irriterade huden och vårdämnen kan döda bakterierna. Och om du dessutom kan hitta något som kan återfukta huden bra är det väsentligt i din behandling. Raz Skincare har en behandling som täcker allt din hud behöver för att bli av med din rosacea. Jag har samlat allt längst ner i den här artikeln.

Är rosacea en sjukdom?
I patienthandboken står det: Rosacea är en kronisk inflammation i huden i ansiktet. Sjukdomen börjar med rodnad i mitten av ansiktet, och en känsla av stickningar och stickningar i huden. Huden på kinderna, pannan och näsan blir något förtjockad med små vidgade blodkärl. Finnar och finnar är en del av sjukdomen, men det finns inga pormaskar som akne.

Är rosacea ärftligt?
Ja, det har visat sig att om din mamma eller pappa lider av rosacea är det mer sannolikt att du också drabbas av denna störning.

Undersökning:

233 par var enäggstvillingar och 42 par var broderliga. Alla var mellan 18 och 80 år gamla.

Alla svarade på frågor om sin livsstil och medicinska historia och genomgick en hudundersökning som gjorde det möjligt för forskarna att gradera sitt rosaceatillstånd från inget till svår rosacea.

Resultaten visade att genetik verkade bidra med 46 procent av risken för rosacea.

Resten av den observerade risken tillskrevs större solexponering (UV-strålning), högre ålder, högre BMI (en indikator på fetma), rökning, alkohol, mediciner och hjärtsjukdomar.

Sambanden med fetma/övervikt och rosacea var en överraskning, säger forskarna, som har fått sin studie publicerad i Journal of the American Medical Association.

Vad ska jag undvika i min hudvård? Vad är triggers för rosacea?

Det finns flera saker som kan förvärra din rodnad, och om du lider av rosacea känner du förmodligen redan till de flesta. Det är en myt att de alla är triggers, det är många som tål flera av punkterna på listan utan att det utlöser rosacea. Om du lider av rosacea måste du själv hitta dina triggers.

En sak är dock gemensam för alla typer av rosacea. Och det är solljus oavsett om det är molnigt eller inte.
Listan nedan är också ganska säker på att vara en utlösande faktor för din rosacea:

- Sola
- Produkter med högt innehåll av parfymer
-Rengöringsservetter – (läs: djävulens verk)
- Rengöringsprodukter med tvål och eller alkohol
- Smink som är svårt att ta bort igen eller med hög halt av parfymer
-Påfrestning
-Mejeriprodukter
- Extrema temperaturförändringar
- Kaffe / svart te
-Socker
- Stark kryddig mat
– Det är en myt att alkohol alltid orsakar rodnad, men för vissa kan de utlösa rosacea
- Mat med hög halt av hästaminer som ost, spenat, sojasås, choklad, tonfisk m.m.

Ska jag använda en kräm för min rosacea?
Du måste alltid använda ansiktskräm med solskydd om du lider av rosacea, även om det är mulet eller vinter. Bara alltid solkräm. Om du till och med kan hitta en ansiktskräm med ett grönt färgspektrum eller ett grönt färgpigment kommer du att upptäcka att den gröna färgen tar bort rodnaden i huden. Raz Skincare Face Cream Calm, är just med gröna färgspektra och med SPF 30

Läkaren kan ge dig olika krämer med bakteriedämpande medel och olika vitamin A, som minskar ärrvävnad och bildandet av pulser. Aktiva substanser som tetracyklin eller erytromycin och efterföljande behandling med metronidazol, azelainsyra, brimonidin eller ivermektin.

Dessa får aldrig lämnas ifred, du behöver verkligen skydda dig mot solen. Så om din läkare ger dig en kräm som ska användas under dagen måste du använda Raz Skincare Face Cream Calm med SPF 30 utöver detta.

Finns det några bra kostråd mot rosacea?
Eftersom rosacea är ett inflammatoriskt bakterietillstånd behandlar jag det som ett sådant. Jag börjar ofta behandlingen med trädgårdens egna antibiotika till exempel vitlök, ingefära och pepparrot, för att förbättra kroppens immunförsvar. Använd mycket av det ovannämnda i din dagliga kost. Den bästa medicinen är fortfarande din mat, och immunförsvaret bildas i din mage.

Hälsosam kost med lite histaminer och mycket antihistaminer. Till exempel nässlor som är väldigt potent och kan användas i soppor, sallader, smoothies mm. Kom ihåg handskar när du plockar dem, så fort de är uppvärmda eller lagt i en smoothie så bränner de inte längre. Men även morötter, vitlök, citroner (en del kan upptäcka att vissa citrusfrukter orsakar utslag), tomater, mörka vindruvor, broccoli och så vidare. Receptfria antihistaminer mot hösnuva kan också hjälpa.

Kan jag använda smink när jag har rosacea?

Ja, du kan och kan enkelt använda massor av smink på hud med rosacea. Mineralsmink är ofta ett bra val för hud med rosacea, eftersom det vanligtvis inte innehåller potentiellt irriterande ingredienser som parfymer, som förmodligen är de största irriterande ämnena för rosacea. Om du använder Raz hudvård Face Cream Calm är den tillräckligt rik för att ett mineralpuder lätt fastnar och hjälper till att täcka din rodnad.

Vad är det viktigaste i kampen mot rosacea?
Solskydd är det viktigaste i kampen mot rosacea. Använd Raz Skincare Face Cream Calm varje dag. Den har SPF 30 utöver det gröna spektrafiltret som kommer att göra huden mindre röd.

UV-ljus ökar nivån av inflammation och nedbrytningen av huden, även kallad oxidativ stress. Detta leder till flera defekter i de små blodkärlen i huden så att dessa springer ut som små spindelväv, kronisk rodnad som också kan stiga upp och bli varm. På fackspråket kallas dessa telangiektasier. Så kom äntligen ihåg SpF30 varje dag.

Behandling av rosacea – du måste använda dessa produkter


Morgonrutin – sekvens och användning

1. Raz Hudvårdspulver till Mousse
Som skonsam rengöring i ca. 30 sek. Svalka bad och kallt vatten under din ansiktsrengöring/tvätt.
Skonsam tvätt är oerhört viktigt, och vitaminer och mineraler hjälper din hud att återfå balansen.

2. Raz Skincare Hh, 3-5 droppar
Tillför naturlig fukt och binder vatten till huden, så att de uppenbara blodkärlen kan minskas och den strama känslan i huden lindras. Detta är bara fukt, så en kräm måste alltid användas efteråt. Alla behöver inte den här produkten, så den ingår bara som ett 3ml-test för att se om det hjälper dig innan du köper den stora.

3. Raz Skincare Mdh
Applicera Mdh. Det är bra för din rosacea, då det bland annat innehåller en lugnande mjölksyra. Applicera någon igen efter din Calm Face Cream. Jag har den även i en mindre version som är lätt att ha med sig i väskan om du upplever en spolning som du vill slå ner.

4. Raz Skincare Calm Face Cream
Fördela Raz Skincare Calm över hela ansiktet och massera in det så att den gröna tonen försvinner in i huden. Denna kräm har även SPF30, så att du skyddar huden från solens skadliga UV-strålar hela dagen.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning

1. Raz Hudvårdspulver till Mousse
Som skonsam rengöring i ca. 30 sek. Svalka bad och kallt vatten under din ansiktsrengöring/tvätt.

2. Raz Hudvård Hh
Tillför naturlig fukt och binder vatten till huden, så att de uppenbara blodkärlen kan minskas och den strama känslan i huden lindras. Detta är bara fukt, så en kräm måste alltid användas efteråt. Alla behöver inte den här produkten, så den ingår bara som ett 3ml-test för att se om det hjälper dig innan du köper den stora.

3. Raz Skincare Ltd
Applicera Mdh. Det är bra för din rosacea, då det bland annat innehåller en lugnande mjölksyra. Applicera någon igen efter din Calm Face Cream.

4. Raz Skincare A-Retionide
Applicera A-retionide. Den är bra som "nattmask" för rosacea-attacker som orsakar orenheter eller förtjockning av huden. Eftersom inte alla former av rosacea orsakar akne ingår inte detta i paketet utan måste köpas separat.

5. Raz hudvårdsreparationssalva
Sov med Repair Salve på - speciellt om du tycker att din hud känns stram och torr. Tycker du att den är för fet så använd gärna Calm Face Cream istället – men jag rekommenderar Repair för bästa resultat. Den kommer i en 15 ml. Edition så att du kan prova den och se om den passar dig och din hud.

Annan behandling

Raz Skincare Cp – Kemisk peeling
Om det finns en tendens till döda hudceller och acne rekommenderar jag mild peeling som Raz Skincare Cp. Var försiktig och försiktig, täck ansiktet med peeling och låt stå i upp till 10 minuter. Ta bort tidigare om det är obehagligt. 1-3 gånger i veckan, men det är viktigt att märka, kanske måste man kliva upp långsamt. Alla behöver inte denna produkt, så den ingår inte i paketet.

När kommer jag att se förbättringar i min rosacea?

Du bör se förbättringar i din hud ganska snabbt när du vårdar den ordentligt. Efter bara en vecka bör du upptäcka att dina finnar är mindre.

Jag har samlat de flesta produkter du bara måste ha i ett paket och gett dig ett bra pris.

I svåra fall - uppsök alltid läkare

Kram Raz

Om du vill läsa mer, eller se var jag får min kunskap ifrån, är här några av de artiklar som jag tror är de mest kunniga delarna.
Anti-irriterande rosacea behandling
Rosacea och kardiovaskulära riskfaktorer
Helicobacter pylori och dess utrotning vid rosacea
Betydelsen av Demodex folliculorum densitet i rosacea
Interventioner för rosacea