Förstorade porer

Forstørrede porer

Vad är förstorade porer?

Förstorade porer är fördjupningar i ansiktets hudyta som innehåller en eller flera öppningar till kanalerna som transporterar svett och olja från sina respektive körtlar, t.ex. talgkörtlarna som håller huden fuktig.

Vad är tilltäppta porer?
Tilltäppta porer är samma porer, men i det här fallet är de igensatta som en propp. När detta talg kommer i kontakt med syre blir det mörkt. Det är därför pormaskar ofta kallas pormaskar.

Varför är det oftast på näsan?
Porerna på och runt näsan kallas näsborrar. Näsborrarna är öppningarna för hårsäckarna, precis som på resten av din hud, de kallas faktiskt folliklar. Fäst till dessa folliklar är talgkörtlar. Dessa körtlar producerar en naturlig olja som kallas talg som håller din hud återfuktad.

Även om porer är en nödvändighet för din huds hälsa, kan de komma i olika storlekar. Nasala porer är naturligtvis större än de som finns på andra delar av din hud. Detta beror på att talgkörtlarna under dem också är större.

Varför får du förstorade porer?

För det första finns det genetik. Så om dina föräldrar har stora porer på näsan, kanske du har eller får det också. Det är precis som med ögonfärg och liknande.

Men det finns också andra skäl:
Solljus utan applicerad SPF
Brist på peeling
Acne
Värme
Hormonella fluktuationer
Påfrestning
Dåliga hudvanor
Fet hud
Torr hud

Är förstorade porer och pormaskar samma sak?

Pormaskar och förstorade porer behöver inte vara relaterade och behöver inte ske samtidigt. Du kan lätt få pormaskar utan att ha förstorade porer. Så nej, pormaskar och förstorade porer är inte samma sak, och andra gånger är det faktiskt samma sak. För man kan lätt få en överproduktion av talg som både orsakar pormaskar och förstorade porer. Förvirrad, ja jag förstår.

Är stora porer och torr hud relaterade?
Om du har torr hud kan huden dra ihop sig så att porerna blir större än de borde vara. Så det optimala skulle vara en hud som bara är i balans.

Är stora porer och fet hud relaterade?
Om du har fet hud kan porerna pressas utåt av den ökade produktionen av talg. Så det optimala skulle vara en hud som bara är i balans.

Hur minskar man porerna?
Det finns inget du kan göra åt de genetiskt förstorade porerna, det är din genetiska makeup som har bestämt det. Självklart kan vi försöka skruva tillbaka tiden till när de inte var så stora, då måste du läsa min guide som heter anti-åldring.

Det verkar dock också som att B3 av outgrundliga skäl krymper porerna, vi kan ännu inte förklara varför, men fler experiment får oss att undersöka vidare. Ni hittar niacinamid (B3) i både mina ansiktskrämer och speciellt i min Betyder

Och slutligen, kom ihåg att solljus är en av de främsta orsakerna till förstorade porer och inte minst tecken på åldrande. 97 % av danskarna använder inget solskydd i sin dagkräm. Därför har många danskar förstorade porer och ser äldre ut än de borde.

Kan man använda laser för förstorade porer?
Ja, du kan enkelt använda laser mot dina förstorade porer. Behandlingen är densamma som för att minska rynkor, då man försöker få tillbaka hudens ålder till när man inte hade förstorade porer. De kliniker jag känner som gör behandlingen mest effektivt och samtidigt snyggt är tyvärr väldigt dyra. Och när det kommer till laserkliniker måste man vara kräsen. Billigt är inte alltid bra.

Kan jag använda foundation/smink på stora porer?
Du får gärna täcka dina förstorade porer, det är bara viktigt att du kommer ihåg att rengöra huden morgon och kväll, gärna med min Rengöringsmask, så att vi också blir av med överflödigt talg och inte minst får tillsatt massor av mineraler. Bra rutin är mycket viktigt.

Jag har synliga porer på benen - vad gör jag?
Förstorade porer på benen kan lätt uppstå. Det är dock ganska ofta som det går att ta bort om du använder en bra bodylotion varje dag och åtminstone efter varje bad.

Jag har stora porer på kinderna - vad gör jag?
Porerna på näsan kan lätt sträcka sig utanför kinderna. Behandlingen är inte mycket annorlunda än på näsan.

Är detta något jag absolut inte får göra om jag har förstorade porer?
Det värsta du kan göra är att låta det stå. Vill du ha dem borta kan du lika gärna börja nu, för det blir inte lättare med tiden. Dagkräm med SPF30 och kom ihåg att rengöra både morgon och kväll.

Hur behandlar man förstorade porer? Du måste använda dessa produkter


Morgonrutin – sekvens och användning


1. Raz Skincare Powder till mousse

För all rengöring av huden så boostar du med mer mineraler och vitaminer och får en optimal färg och inte minst antioxidanter mot dagens nedbrytning. Eftersom den är så mild kommer den inte att torka ut i onödan, vilket bidrar till förstorade porer. Det dränerar också dina porer på överflödigt talg.

2. Raz Hudvård Hh
Återfuktar huden så att den inte drar ihop sig utan verkar mest återfuktad. Här finns även byggstenar för ny hud. Du kommer förmodligen att bli beroende av det, men prova det en liten månad, denna lilla 10ml. Du kan alltid byta den stor Senare.

3. Raz Skincare Ltd
Här har du gott om vitamin B3 och örter som krymper porerna. Att de dessutom hämmar överproduktion av talg gör att blockeringar inte bidrar till förstorade porer.

4. Raz Skincare Rich Face Cream
Använd Rich Face Cream som din dagkräm. SPF30 hittar du i Rich, och eftersom solens strålar skadar din hud och bidrar till förstorade porer är det viktigt att ha SPF alla dagar på året! Jag ger dig dem som testpåsar som håller i ca 8-14 dagar. Kontrollera om den inte passar din hud innan du köper den stor.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning


1. Raz Skincare Powder till mousse
För all rengöring av huden, så boostar du med mer mineraler och vitaminer. Den tar skonsamt bort makeup så att du inte torkar ut i onödan.

2. Raz Hudvård Hh
Återfukta igen, men på kvällen är det ännu viktigare att få i sig peptider så att huden får byggstenar för ny och förbättrad hud.

3. Raz Skincare Ltd
Här har du gott om vitamin B3 och örter som krymper porerna. Att de dessutom hämmar överproduktion av talg gör att blockeringar inte bidrar till förstorade porer.

4. Raz Skincare A Retinoid
Retinoid är fettlösande och får huden att öka sin produktion av nya hudceller. Det går kanske att undvara, så testa med de andra först. Den ingår därför inte i paketet utan måste köpas separat.

5. Reparera
Vi mättar huden med fett så att den alltid är optimal och inte själv överproducerar talg. Alla sipprar med A-retinoid och reparation. En rik nattkräm kommer att behålla fukten i din hud som försvinner under natten. Det kan möjligen be my Repair, den ingår i paketet som en Mini Repair på 15 ml. så du kan testa det.

Annan behandling

Raz Skincare Cp Kemisk peeling.
Döda hudceller hjälper till att torka ut huden och täppa till porerna, vilket båda bidrar till förstorade porer. Skala huden 1-3 gånger i veckan. Börja försiktigt med bara en gång i veckan. Följ instruktionerna på produkten.

När kommer jag att se förbättringar i mina förstorade porer?

Vi är alla olika och om dina förstorade porer beror på dina gener så är processen väldigt långsam - vi pratar många månader. Om de beror på torr hud kommer du ofta se förbättringar inom en vecka. Porerna på en fet hud är ofta också igensatta, så du bör nog räkna med några månader där.

Kosttillskott som kan hjälpa mot förstorade porer

Det finns inget specifikt kosttillskott som tar bort förstorade porer, men det bevisas gång på gång att en hälsosam kost med mycket grönsaker ger vacker hy. Det är alltid en bra idé att ta ett vanligt multivitaminpiller.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

Kram Raz