Psoriasis

Psoriasis

Vad är psoriasis?

Du känner till psoriasis genom de röda, förtjockade, upphöjda, fjällande, definierade utbrotten av fläckar på större eller mindre delar av kroppens hud. Många upplever att huden blir torr, röd, kliar och svider. Senare spricker huden ofta och det är direkt smärta och öppna sår ingår ofta. Psoriasis kan ha olika form och struktur, beroende på typen av psoriasis. Mer om detta senare.

Varför får du psoriasis?
Den faktiska orsaken till psoriasis är okänd, men hudsjukdomen psoriasis har forskats på sedan läkarvetenskapens gryning. Därför är mycket känt om de sjukdomsmekanismer som ligger bakom psoriasisutbrott. Det finns mycket som tyder på att det är en autoimmun sjukdom där de vita blodkropparna bidrar till utvecklingen av psoriasis. De vita blodkropparna är egentligen en del av kroppens immunförsvar, men vid psoriasisutbrott bidrar de till att hudcellerna delar sig mer än bra. Aktiveringen av psoriasis kan initieras av små skador på huden.En liten reva med lite infektion gör ofta att patienter med psoriasis bryter ut. Men mediciner, kost, stress och mycket annat kan också sätta igång en attack.

Var får man psoriasis?
Var du än har hud kan du drabbas av psoriasis. Vissa får bara ett litet rött märke medan andra får så våldsamma utbrott och täcker så stora delar av kroppen att de måste genomgå intensiv behandling och ibland läggas in på sjukhus för att behandlingen ska kunna genomföras dygnet runt. Men var inte rädd, detta är bara i mycket sällsynta fall.

Vanligtvis uppträder psoriasis på armbågar, knän, naglar, ansikte, hårbotten, bollar och handflator. Ofta dyker psoriasis upp om och om igen på samma ställen, precis som om huden redan är skadad kan det få psoriasis att blomstra. Den senare kallas Köbnereffekten, uppkallad efter den tysk-judiske hudläkaren Heinrich Köbner, som studerade psoriasis i mitten av 1800-talet. Det är också i mitten av 1800-talet som psoriasisartrit först upptäcks, men den faktiska kliniska termen för denna störning förekommer först på 1960-talet. I denna psoriasisguide ska jag inte gå in på psoriasisartrit utan hålla mig till huden.

Hur ser psoriasis ut?
Vid en proriasis attack kommer huden att påverkas av inflammation, den blir röd, svullen och varm. Och de vita hudcellerna gör att den enskilda hudcellen delar sig och utvecklas på bara 3 dagar till skillnad från de vanliga 28 dagarna som är det vanliga

När man bildar alla dessa nya hudceller blir det alldeles för många och det är anledningen till att huden flagnar och att psoriasispatienten nästan kan skala av den i flagor. Om du tittar på en hud med psoriasis kommer du att se att huden är full av inflammerade hudceller och alla små blodkärl vidgas.

Vilka typer av psoriasis finns det?

Det finns flera typer av psoriasis, och om man drabbas av en typ upplever många att en annan ofta utvecklas.

De enskilda namnen är: Plackpsoriasis (psoriasis vulgaris), Dropsy psoriasis, Invers psoriasis, Nagelpsoriasis, Pustulös psoriasis, Hårbottenpsoriasis och Generaliserad pustulös psoriasis (GPP). Det finns en form av artrit som ibland följer med patienter med psoriasis, den kallas psoriasisartrit, och jag kommer inte gå in på den i denna psoriasisguide. Jag kommer bara att skriva om psoriasis på huden.

Den psoriasis de flesta lider av heter på latin: plackpsoriasis eller psoriasis vulgaris. Vulgaris betyder vanlig. Precis som Acne Vulgaris, vilket betyder vanliga finnar. 80 % av alla personer med psoriasis har denna vanliga psoriasis. Den ser ut som en liten röd fläck som växer och tar på sig en fjällande yta. Det kommer troligen fler och fler, men du kan lätt nöja dig med bara en. Denna typ av psoriasis uppträder vanligtvis som 3-12 cm. runda fläckar. De uppstår ofta symmetriskt, så om en uppstår på ett knä eller armbåge, finns det ofta en på den andra. Psoriasis vulgaris ger ofta en varm och brännande känsla i huden.

Plackpsoriasis eller psoriasis vulgaris förekommer oftast på knän, armbågar, skenben, knogar, rygg, handflattor, fotsulor, könsorgan och hårbotten/ögonbryn. Det finns riktigt bra behandlingsalternativ och jag har samlat ett Raz Hudvård Psoriasispaket längre ner.

Vad är guttat psoriasis? Vad är guttat psoriasis?
Guttapsoriasis, eller guttapsoriasis som det också kallas, är typiskt små runda attacker, men eftersom ett stort utbrott ofta utvecklas kan dropparna flyta ihop när utbrottet av guttapsoriasis är som störst. Det är ofta den första typen av psoriasis man angrips av, och det kommer ofta tillsammans med halsont eller liknande infektion i luftvägarna. De kan, som skrivits tidigare, växa till myntstorlek och flyta ihop. Dropsy psoriasis är ganska lätt att behandla och jag har gjort en enkel Raz Hudvård Psoriasispaket i slutet av min handledning.

Vad är invers psoriasis?
Termen omvänd psoriasis används för psoriasisutslag som är lokaliserade till hudveck, speciellt i armhålorna, i naveln, i grenen, under brösten, mellan kulorna eller, om du är överviktig, kan det vara mellan vecken på magen. Huden har en röd och glänsande glans med liten eller ingen fjällning. Invers psoriasis kan lätt förväxlas med en svampinfektion, bland annat för att det även klåda i samband med utbrottet. Invers psoriasis är lätt att behandla och jag har gjort en Raz Skincare psoriasispaket som borde täcka dig.

Vad är nagelpsoriasis?
Nagelpsoriasis uppträder vanligtvis som en "fingerborgsfläck" i nageln, och helst flera. Den har fått sitt namn från hur naglarna ser ut på en skräddare som inte använder fingerborg och därför upprepade gånger kunde sticka in en nål i nageln, och det ser ut så också. Det är en ganska vanlig typ av psoriasis, ofta blir nageln tjock och ojämn. I vissa fall kan nageln falla av. Med nagelpsoriasis kan du hjälpa till med massor av mineraler och vitaminer och fet salva, det är ganska lätt att stoppa ett utbrott så det inte blir värre, men självklart måste nageln växa ut innan nageln är helt fin igen. Jag ringer behandlingen Raz Hudvård Psoriasispaket.

Vad är Psoriasis i hårbotten?
Hårbotten är mycket ofta där psoriasis uppträder. Det är också vanligt att mild psoriasis endast uppträder i hårbotten. Alla med psoriasis har upplevt hårbottenpsoriasis. Vad få vet är att det ganska ofta är den torra huden bakom öronen som är det första tecknet på psoriasis. Det behöver inte finnas fler utbrott än så här, och du kanske bara upplever det en eller två gånger i ditt liv.

Det är verkligen sällsynt att det orsakar håravfall, det mest irriterande är att mjäll fastnar i håret och kan vara en kosmetisk irritation för patienten med hårbottenpsoriasis eller hårbottenpsoriasis. Lyckligtvis är det ganska lätt att ta hand om, och jag har gjort en guide specifikt kring detta problem. Du kommer att hitta det här.

Vad är pustulös psoriasis? Vad är generaliserad pustulös psoriasis (GPP)?
Pustulös psoriasis är ett av de mer sällsynta fallen av psoriasis. Pustulös betyder att det finns utslag med pus. Pustulös psoriasis följer ett annat inflammatoriskt mönster. Huden kommer oftast att vara täckt med massor av knölar som innehåller vit pus. Om pustulös psoriasis sprider sig till hela kroppen kallas det universal pustulös psoriasis, som ofta orsakar feber och beläggningar på slemhinnorna. Rådgör med en läkare om du har det minsta tvivel.

Vad hjälper mot psoriasis?

Mineraler, mineraler och massor av fettsalva. Vi har gott om dokumentation på att personer med psoriasis får fantastiskt vacker hy efter en semester där man badar i Döda havet gång på gång. Eller lerinpackningar från mineralsjöar, som innehåller nästan samma vitaminer och mineraler.

Nu är inte alla förvånade över att kunna ligga och få lerinpackningar varannan dag, eller att bo vid en sjö eller ett hav med extra mineralvatten. Förr i tiden användes restluten efter kokande havsvatten. Restskiktet har ett ännu högre innehåll av mineraler än Döda havet, och är huvudingrediensen i Raz Skincare Ai.

Eftersom huden ska hållas elastisk är det en riktigt bra idé att applicera en fet salva efter ditt mineralbad. Detta säkerställer att huden inte spricker och får sår. Jag använder min Raz Skincare Repair, men mycket mer om det i mitt faktiska Raz Skincare Psoriasis-paket.

Ska jag använda psoriasiskräm?
Ja, mycket grädde, antingen en du får av din läkare eller den fetaste salvan, gärna utan vatten. Då håller du huden smidig så att din psoriasis inte fastnar i kläderna eller spricker och blir sår.

Vad utlöser eller förvärrar psoriasis? Vad är psoriasis triggers?
Om ditt immunförsvar är på topp kan din kropp ofta hålla nere psoriasis, därför är det särskilt sådant som minskar immunförsvaret som också är triggers för att ett utbrott ska starta eller bli mer utbrett än annars. Triggers är förstås stress, sjukdom, dålig kost, medicinering eller fysiskt slitage på huden. Men rökning, alkohol och socker dyker också upp som triggers. Men det enklaste är att testa på sig själv. Prova 14 dagar utan socker och se om det hjälper dig, du kan göra samma sak med de andra triggers.

Kan man äta hälsosamt mot psoriasis?
Det finns inga kliniska bevis för att psoriasis kan minskas med diet. Men många tycker att om de drar ner på fet fisk, äter en hälsosam kost och håller en normal vikt kan psoriasisutbrott lindras. Dessutom kan en normal hälsosam kost bidra till att bibehålla en normal vikt och därmed en mindre uttalad psoriasis.

Kan man få psoriasis av övervikt?
Nej, man får inte psoriasis av övervikt, men studier visar att man är mer predisponerad om man är överviktig och att utbrotten förvärras avsevärt av fetma.

Hur behandlar man psoriasis i hårbotten?
Jag har skrivit en hel guide om det – den kan du läsa här.

Är psoriasis ärftligt?
Ja, psoriasis är ärftligt och det finns 40-50% risk att ett barn får sjukdomen om båda föräldrarna har psoriasis. Risken är något lägre om bara en förälder eller farförälder har psoriasis.

Är psoriasis smittsamt?
Psoriasis är inte smittsamt.

Behandling av psoriasis – du måste använda dessa produkter och jag har även skrivit ytterligare produkter för dig som vill ha mer än bara paketet.


Morgonrutin – sekvens och användning

1. Raz Skincare Cleansing Mask
All rengöring måste göras med Raz Skincare Cleansing Mask, endast som rengöring, inte som mask. Detta för att tillföra så många mineraler som möjligt till din hud redan under rengöringen. När din psoriasis inte bryter ut kan du lägga lite Ai i din rengöring, då booster du den och kan hålla psoriasisen borta.

2. Raz Skincare AI
Dutta på och låt torka. Ja, det svider så länge huden är öppen, men det är som att bada i Döda havet. När din psoriasis inte är i ett utbrott kan du också boosta huden med extra mineraler genom att lägga till ett lock med Ai till din Raz Skincare Smoothing Body lotion eller liknande utjämningslotion.

3. Raz Hudvård Hh
Eventuellt. Raz Hudvård Va – detta är ett rent fuktbevarande medel som håller huden smidig och fuktig och därför minskar huden från att spricka. Det ingår inte i paketet, eftersom det inte alltid behövs.

4. Raz Skincare Repair (om det är ansiktet skulle jag rekommendera Raz Skincare Face Cream Rich)
Raz Skincare Repair är fortfarande den mest effektiva vid behandlingen av psoriasis. Kan blandas med 3 droppar vid stora utbrott som kan orsaka ärrvävnad Vitamin E i handflatan och sätt på. Vitamin E ingår inte i detta paket.

Om din psoriasis sitter i ansiktet skulle jag välja mellan min Raz Skincare Face Cream Rik eller Lugna ner dig. Rik om du inte har rodnaden utan bara behöver mycket fukt och fett. Lugn om du har rodnad före eller efter utbrott. Det kommer att ta bort en del av den röda färgen så att din hud ser jämnare ut.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning

1. Raz Skincare Cleansing Mask
Exakt samma som på morgonen och den tar även bort ev smink, använd sedan inget annat för att tvätta din hud.

2. Raz Skincare AI
Dutta på och låt torka precis som på morgonen.

3. Raz Hudvård Hh
Eventuellt. Raz Skincare Hh – detta är ett rent fuktighetsbevarande medel som håller huden smidig och fuktig och därför minskar sprickbildning. Alla behöver inte detta, så det ingår inte i paketet med de mest nödvändiga produkterna.

4. Raz Skincare Repair (om det är ansiktet skulle jag rekommendera Raz Skincare Face Cream Rich)
Raz Skincare Repair är fortfarande den mest effektiva vid behandlingen av psoriasis. Kan blandas med 3 droppar vid stora utbrott som kan orsaka ärrvävnad Vitamin E i handflatan och sätt på. Vitamin E ingår inte i detta paket.

Annan behandling

Jag rekommenderar att du tar ett långt bad en gång i veckan, och sedan försiktigt exfoliera huden för att ta bort de döda hudcellerna.

Om din psoriasis sitter på kroppen rekommenderar jag min Raz Skincare Lavendel Scrub eftersom det förebygger inflammation. Om din psoriasis är i ditt ansikte rekommenderar jag min Raz Skincare Kaffe Face Peel.

Kosttillskott som kan hjälpa mot psoriasis

En bra dos omegaolja. Det har visat sig vara fördelaktigt att konsumera mycket fet fisk och slutligen boosta med extra omega i ditt kosttillskott.
C-vitamin för ditt immunförsvar är också bra och inte minst ett vanligt multivitamin.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

I svåra fall - uppsök alltid läkare

Kram Raz.

Om du vill läsa mer, eller se var jag får min kunskap ifrån, är här några av de artiklar som jag tror är de mest kunniga delarna.
Psoriasis patogenes och behandling
Genomomfattande jämförande analys av atopisk dermatit och psoriasis
Immunopatogena mekanismer vid psoriasis
Risk för hjärtinfarkt hos patienter med psoriasis
Psoriasisbedömningsverktyg i kliniska prövningar