Ärrvävnad

Arvæv

Vad är ärrvävnad och varför får man det?

Ärrvävnad bildas efter skada på huden när huden regenereras. Ärrvävnad delas in i 5 typer: Hypertrofiska ärr, keloidärr, atrofiska ärr, bristningar och navelärr. Ja, naveln är det första ärret vi får som spädbarn. Jag kommer inte skriva mer om naveln, och du kan läsa om bristningar i den här guiden här.

Hypertrofiska ärr är de svullna, röda och tjocka ärren som ofta kan vara kliande eller smärtsamma. De inträffar vanligtvis inom 4 till 8 veckor efter sårinfektion eller sårtillslutning. De kan klia vid årstidsväxlingar, vid uttorkning etc.

Keloidärr är också upphöjda ärr, men den stora skillnaden, om man jämför med hypertrofiska ärr, är att de kan växa sig större utanför det skadade området och ofta bli väldigt tjocka. Keloidärr kan förekomma hos vem som helst, men personer med mörkare pigmentering är mer benägna att få dem.

Atrofiska ärr är nedsänkta ärr, t.ex. ett hack i huden, eller en fördjupning som därmed gör att huden får ett ganska strävt utseende. Dessa får man ofta efter stora akneutbrott.

Hur känns ärrvävnad?
Ärrvävnad känns väldigt annorlunda. Vissa ärr blir svullna och ömma och man kan känna ärret från början till slut med ett finger. Andra ärr är nästan omärkliga och har inga irriterade nerver i sig. Det är förmodligen de ärr du upplever mest. Det är också de du letar efter akne.

Kan ärr/ärrvävnad tas bort?

Både och. De ärr vi faktiskt kan åtgärda är de hypertrofiska ärren, keloidärren och atrofiska ärren, och ny hud behöver egentligen bara göras. Om vi ​​tar bort ärret som redan finns i huden måste vi göra ny hud, men på ett mer kontrollerat sätt än när ärret dök upp. Tricket är att få huden att bilda ny hud, men långsammare och mer kontrollerad, så att den nya huden som bildas formar sig fint som den omgivande huden. För att bekämpa upphöjda ärr från små finnar, piercingar, brännskador och skärsår måste du bryta ner kollagenbildningen som skapar ärret och ersätta det med slät ärrvävnad. Detta är klart enklast och snabbast genom behandling på en klinik genom din läkare.

När det gäller att bekämpa nedsjunkna ärr som kommer från svår akne eller kirurgiska ingrepp måste man istället bryta ner kollagenet som håller ner huden och fylla upp det med nytt kollagen. Beroende på hur avancerat ärret är och dess natur finns det flera metoder för att uppnå detta.

I båda fallen är svaret ja, du kan enkelt minska ärrvävnaden.

Varför får man ärr efter finnar/akne?
Precis som alla andra ärr är det huden som regenererar, och återhämtar sig inte helt som huden runt den. Ju mer fukt, ro och vitaminer och byggstenar du har i din hud och i dina produkter, desto bättre kan huden läka.

Kan akneärr tas bort? Kan du ta bort ärr i ansiktet?
Acneärr är inte farliga, men de kan vara kosmetiskt irriterande för bäraren. Därför finns det många kliniker som erbjuder behandling för dessa ärr.

Kan ärr efter finnar/akne förebyggas?
Med rätt hudvård bör du undvika den största ärrvävnaden efter akne. Vänligen läs min guide om akne här.

Ska jag använda solskyddsmedel på mina ärr?
Det är alltid en bra idé att använda solkräm, även på dina ärr, eftersom de inte ska irriteras av solljus och de skadliga strålarna. Speciellt inte första året. Använd ev en liten skvätt Raz Skincare Ansiktskräm på ärret.

Behandling av ärr/ärrvävnad efter operation - ska jag använda kräm?
Om du har ärrvävnad efter en operation i magen, ett kejsarsnitt, en knäoperation eller kanske en operation i handen kan du med stor omsorg hjälpa huden på väg. Vissa kirurger lägger till och med lite E-vitamin på ärret innan du sätter på ett plåster. Om det var jag skulle jag fortsätta vården hemma med mycket fukt genom min Raz Skincare Va. Jag skulle sedan applicera min rena Raz Skincare Vitamin E på såret och sätt på plåstret igen. Senare, när såret var helt stängt och huden återställd, skulle jag efter att ha applicerat Raz Skincare Va blanda lite Raz Skincare Reparera med Raz Skincare Vitamin E och få på det här. Det första året efter att jag fick ärret applicerade jag SPF 30 varje gång jag var ute i solen; sommar och vinter. Raz Hudvård Ansiktskräm varje gång jag var tvungen att gå ut i dagsljuset – sommar som vinter.

Hur behandlar man inre ärrvävnad?
Jag lämnar läkarna i detta ämne. Inre ärr kommer efter operationer och läkare och/eller sjuksköterskor kommer att ge dig nödvändig information i ämnet.

Ger ärrvävnad smärta?
Nya ärr är ofta ömma, men de vanligaste ärren blir inte ömma när de är några månader gamla. De ska nog bli elastiska som resten av huden, och då varken vara ömma eller vassa när huden sträcks.

Ska jag välja att behandla mina akneärr med laser och ultraljud?
Behöver du behandling för dina ärr, såsom laser, operation eller ultraljud, rekommenderar jag alltid att du uppsöker din läkare och får en remiss. Det är din hud och vi måste vara väldigt försiktiga med vem som får pyssla med saker som ärrvävnad.

Behandling av ärrvävnad - du måste använda dessa produkter

Vi måste ha gett dig nya hudceller, och det kan vara en lite långsam process, så du måste beväpna dig med tålamod. Vid hypertrofiska och keloida ärr rekommenderas att man använder ett plåster som trycker på ärret, så att man själv hämmar utvecklingen. I svårare fall bör du uppsökas av en läkare.

Morgonrutin – sekvens och användning

1. Raz Hudvård C – Vitamin
Som ett serum varje morgon efter rengöring. För att hålla huden så elastisk som möjligt. Och mata huden med nya byggplatser för ny och läcker hud. Sedan din egen rutin.

2. Köp någon också min Raz Skincare Face Cream Calm.
Det är en lugnande kräm med hög SPF, då vi håller på att ge dig ny och förbättrad hud. I denna process är det extremt viktigt att förhindra DNA-skador från solens strålar. Detta gäller även molniga dagar eller vintertid. Det ingår inte i paketet då du kanske redan har en SPF30 hemma.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning

1. Raz Hudvård C – Vitamin
Som ett serum varje kväll efter rengöring. För att hålla huden så elastisk som möjligt. Och mata huden med nya byggplatser för ny och läcker hud. Sen din egen rutin..

2. Raz Skincare E – Vitamin
Efter din kvällsrengöring och under din nattkräm. Vitamin E är en stark antioxidant om såret ännu inte är ett ärr och bra för att mjukna upp om ärrvävnaden redan har bildats.

3. Raz Skincare Repair
På natten är hudens barriär betydligt mer försvagad. Detta gör att du tappar betydligt mer fukt på natten. Jag skulle därför rekommendera att du skyddar huden med Raz Skincare Repair ovanpå din Raz Skincare Vitamin E. Då kommer huden att använda energin på nya hudceller och nytt kollagen (och därmed ta bort din ärrvävnad) istället för att binda fukt. Denna behandling kanske bara behövs under den första månaden, varför jag även bara inkluderar en liten Mini Repair i detta paket, för att göra det så ekonomiskt för dig som möjligt.

Annan behandling
Raz Skincare Cp – Kemisk peeling
Vi behöver bli av med alla döda hudceller och öka produktionen av nya hudceller. En peeling som Raz Skincare hjälper dig med det. Skala ärret 1-3 gånger i veckan. Detta är endast för dig där ärret är mer än 3 månader gammalt. Ärrvävnad är en långsam process, så kom ihåg att ha tålamod.

Raz Skincare Mint Scrub
Skrubba din kropp 3-4 gånger i veckan med min Mint Scrub.

Rödheten kan också bekämpas med följande kosttillskott:
Mega B Stress
Zinkcitrat 20mg.
Spektrum.

När kommer jag att se förbättringar i min ärrvävnad?

Ja, det är svårt att säga. Det beror på din hud och hur allvarlig ärrvävnaden är. Så svaret måste lämnas öppet.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.

Tillsammans gör vi Danmark vackrare, ett ansikte i taget.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz

Om du vill läsa mer, eller se var jag får min kunskap ifrån, är här några av de artiklar som jag tror är de mest kunniga delarna.
Biomekanik för ärrvävnad och oskadad hud
Ärrvävnad: Aldrig för gammal för att göra om
Apparat och metod för behandling av ärrvävnad
Polyvalenta dendrimerglukosaminkonjugat förhindrar ärr
Jämförelse av den histologiska morfologin mellan normal hud och ärrvävnad
Hypertrofiska ärrvävnader och fibroblaster
Platsspecifika keloidfibroblaster