Persilja - Petroselinum crispum

Persilja intro, utseende och egenskaper

Persilja är en av de mest använda örterna i det danska köket och det har alltid varit en del av hemapoteket. Det är en 2-årig ört med en grenad rot till skillnad från persilja som skjuter från en pålrot. Den blir mellan 30-60 cm hög. Den växer med frodiga gröna blad och vartannat år skjuter den ett stort antal löv innan den sätter vackra vita skärmblommor. Efter blomningen blir strukturen något grövre och den tappar sin smak. vilket är synd då persiljan är så näringsrik och ger frisk andedräkt efter maten.

Persilja platser
Den är främst känd som en odlingsväxt och även om den är självsådd finns den bara sällan fritt i naturen. Det bör dock nämnas att persilja växer överallt på Christiansø. Hittar du den i det vilda brukar den vara på ställen med lite skugga och lite sol hela dagen.

Roliga historier:
Under romartiden åt de romerska gladiatorerna persilja. De trodde att persilja gav styrka, snabba reflexer och list. På medeltiden kallades persilja "djävulens ört" och man trodde att djävulen hade tagit den tiondel som inte grodde. Det sades om persiljan att den fick gå 7 gånger ner till djävulen och tillbaka igen innan den grodde. Det gick så långt att det sades att den som inte sådde sin persilja på långfredagen skulle drabbas av olycka. Om persiljan såddes på en långfredag ​​kunde den användas som skydd mot ondska, för exorcism och som afrodisiakum.

I det gamla Hellas och Rom tillskrev man persiljan magiska krafter och man trodde att man kunde bli osynlig och få övernaturlig styrka om man åt fröna. Örten tillägnades Persefone, drottningen av Hades. I århundraden trodde grekiska soldater att all kontakt med persilja före en strid signalerade förestående död. På grund av örtens koppling till döden planterades persilja på grekiska gravar för att bringa lycka till de avlidna. Efter varje olympiad användes persiljekransar för att hedra vinnarna av idrottsprestationer. Grekerna bar sådana kransar under banketter eftersom de trodde att ångorna från vinet skulle absorberas av persiljan och på så sätt skydda bäraren från att bli full.

Persilja aktiva ingredienser och deras effekter

Persilja är full av näringsämnen. Örten är rik på mineraler och vitaminer. Den innehåller kalcium, fosfor, järn, jod, kalium, koppar, krom, magnesium, mangan, nickel, selen och zink. Den har också ett högt innehåll av folsyra och vitaminerna A, B, C, E och K. Eftersom persilja är en bra källa till kalcium kan den vara användbar för den som konsumerar lite mejeriprodukter. Några av de gamla örtläkarna nämnde persilja som ett läkemedel och inte som en krydda. Det användes som ett diuretikum vid ödem. Det användes också som ett febernedsättande medel.

Alla delar av persiljan innehåller en eterisk olja, men sammansättningen kan variera ganska mycket och är bl.a. beroende på var persiljan växer. Den eteriska oljan har ett högt innehåll av fenylpropanoider apiol och myristicin. Oljan från fröna av slätbladig persilja innehåller mest apiol, medan fröoljan från persilja och rotpersilja domineras av myristicin.

Persilja innehåller även flavonoider (inklusive apiin), en glukosid, ftalater, vitamin A, B1, B2, B3, B5, C och E, K, och mineraler som järn, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, selen, svavel, koppar och mangan. Fem gram persilja täcker dagsbehovet av vitamin A och 25 gram färsk ört täcker dagsbehovet av vitamin C. De fröbärande kapslarna har ett högt innehåll av enkelomättade fettsyror och i roten hittar vi slemämnen och socker.

Persilja har även ett högt innehåll av antioxidanter, C-vitamin och pigment, så kallade karotenoider, och den kan därför bidra till att stärka kroppen och bygga motståndskraft mot infektioner och sjukdomar. De som äter mat med många antioxidanter har lägre risk för cancer, hjärtsjukdomar, stroke och grå starr. Studier tyder på att persilja kan begränsa de skadliga effekterna av vissa kända cancerframkallande ämnen. Det har visat sig att att äta persilja minskar förekomsten av mutagener orsakade av att äta stekt mat. Detta beror förmodligen på klorofyllhalten.

Andra ämnen i persilja, som C-vitamin, flavonoider och karotener, har också visat sig hämma de cancerfrämjande egenskaperna som finns i stekt mat. När allt kommer omkring förknippar vi normalt de cancerhämmande egenskaperna med de eteriska oljorna.

Eftersom färsk persilja innehåller en bra mängd järn (25 g färsk persilja innehåller mer järn än 200 g fläskkotletter) och växtens C-vitamininnehåll stärker järnupptaget, kan persilja vara användbart för att behandla anemi (anemi). Växten innehåller också folsyra, som är nödvändig för bildandet av röda blodkroppar.

Persilja stimulerar aptiten genom att öka aktiviteten i magen och utsöndringen av matsmältningsvätskor. Detta leder till en förbättring av både matsmältningen och näringsupptaget, något som gör persilja till en utmärkt tonic, särskilt under konvalescens efter sjukdom. Persilja kan också minska gasproduktionen i tarmen och lindra kolik och andra matsmältningsbesvär.

Den medicinska effekten beror till stor del på innehållet av fenylpropanoider apiol och myrisiticin i de eteriska oljorna, som verkar antiseptisk, urindrivande, kramplösande, febernedsättande, menstruationsinducerande, aptitstimulerande och ökar blodtillförseln till matsmältningsorganen, livmodern och slemhinnor. Flavonoiderna är antiinflammatoriska antioxidanter.

Vitamin A är känt som vitaminet i ögonen, huden och slemhinnorna. Innehållet av vitamin A i persilja är så högt att bara 5 g persilja täcker dagsbehovet. Det har använts genom tiderna för att behandla stressrelaterade magsår och allvarliga infektioner, det har även visat sig ha en positiv effekt i samband med cancer. Det stärker huden och slemhinnorna i tarmarna, och det är nödvändigt för produktionen av färgämne i ögat (visuell purpura), vilket är viktigt för mörkerseende. Det är också nödvändigt för normal fosterutveckling. Som en kuriosa för det senare kan nämnas att p-pilleranvändare har mindre behov av vitamin A

B-vitamininnehållet i persilja kan beskrivas som ett B-vitaminkomplex, eftersom det innehåller de flesta av B-vitaminerna. Den innehåller dock inte B 12. B-vitaminerna är synergistiska och bör tas tillsammans för största möjliga effekt, vilket gör persilja till ett bra alternativ till B-vitaminer i pillerform.

C-vitamin är en antioxidant och oxiderar mycket lätt. C-vitamin är inte en av de starkaste antioxidanterna, men det förstärker effekten av de andra antioxidanterna.

Den har många viktiga funktioner i kroppen. Det ökar upptaget av järn och är involverat i bildningen av ben, tänder och bindväv. Det främjar sårläkning, hjälper huden att bibehålla elasticiteten och är nödvändig för bildandet av stresshormoner. Det stärker immunförsvaret och förebygger cancer. Tobak, stress, P-piller och alkohol ökar behovet av C-vitamin.

Vitamin K är en viktig faktor för blodets förmåga att koagulera. Patienter på blodförtunnande medicin bör inte ta detta vitamin utan medicinsk övervakning. Gravida kvinnor bör se till att de får i sig tillräckligt med detta vitamin.

Järn är väldigt viktigt för vårt välmående. Det har en inverkan på immunförsvaret och kroppstemperaturreglering. Bidrar till produktionen av hemoglobin och har därmed inflytande på syreomsättningen. Paradoxalt nog kan för mycket järn leda till anemi.

Kalcium stärker hjärtat, blodkärlen, benen och tänderna. Det är viktigt för sårläkning och är nödvändigt för musklernas förmåga att dra ihop sig. Kalcium är också viktigt för blodtrycksregleringen och blodets förmåga att koagulera. Närvaron av D-vitamin är nödvändig för att kunna ta upp kalcium. Kalcium har också inverkan på hormonbalansen.

Kalium är nödvändigt för normal muskel- och nervfunktion och normal hjärtrytm. Den deltar i ett antal enzymfunktioner samt proteinomsättning. Kalium är mycket viktigt för syra/basbalansen och vätskebalansen.

Koppar har en viktig roll i energiproduktion och fettomsättning och deltar i metabolismen av hormoner. Den har en antioxidantfunktion och är därmed viktig för immunförsvaret. Den har även en viktig funktion i skydd mot för tidigt åldrande och deltar i produktionen av melanin som ger färg till hud och hår. Koppar bidrar också till cellskydd och till att upprätthålla elasticiteten i kärlväggarna.

Krom är ett viktigt spårmineral. Det kan förbättra diabetikers produktion av insulin. Bidrar till normal fostertillväxt och har en positiv effekt på cirkulationen

Nickel är ett livsviktigt spårmineral som spelar en viktig roll för järnabsorption och cellskydd. Överdrivet intag av nickel kan orsaka kontaktallergier och är cancerframkallande. Låt vattnet rinna lite när du ska dra dricksvatten, nickelhalten kan vara olämpligt hög i det första kranvattnet.

Selen ökar motståndskraften mot virus och bakterier och förebygger cancer. Selen arbetar med zink, A, B, C och E vitaminer för att skydda kroppen mot fria syreradikaler. Det hämmar kroppens förmåga att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Det fördröjer åldringsprocessen och förhindrar härskning av cellerna och cellskador.

Zink finns i alla kroppsceller och i alla kroppsvätskor. Det är ett av de mineraler som vi har svårt att få nog av, vilket bl.a. beror på mat av dålig kvalitet och en daglig utsöndring på upp till 2 gram. Det finns ingen möjlighet till depåbildning i kroppen. Normal kost täcker bara lite över hälften av det rekommenderade zinkbehovet. Zink har stor betydelse för mentalt välbefinnande & psykologisk balans. Brist kan orsaka problem från irritabilitet, låg stresströskel till depression och anorexi och det kan också innebära att man tappar lusten att äta.

Enkla recept

Antiseptisk

Krossade bladpersilja kan användas som ett lugnande och antiseptiskt grötomslag på stukningar, insektsbett, skrapsår och sår.

För huden

Persilja kan man lägga i vatten över natten och sedan kan man använda vattnet som rengöring för huden. Du bör dock inte använda riven persiljerot eller bladpersilja i ansiktsmasker, eftersom den eteriska oljan i persiljan kan ge inflammationer, svullnad och utslag om den kommer i direkt kontakt med huden.

Internt

För att rengöra kroppen från avfallsämnen """"inifrån"""" genom att t.ex. fet hud och finnar, förutom den yttre behandlingen kan du även dricka ett örtte gjort på persilja och andra renande örter. Den pressade juicen av färsk persilja kan användas lokalt mot tandvärk, och fröna eller bladen indränkta i vatten kan användas som hårsköljning för att ta bort mjäll och huvudlöss. Och så ger det håret en fin glans.

Enkla matrecept

Persiljepesto

Ingredienser
50 g. Torr ost, t.ex. parmesan, västerländsk ost, comté, primadonna eller cheddar.
1 knippe färsk persilja
1 dl olivolja
1 msk jordnötsolja
2 vitlöksklyftor

Skölj persiljan, hacka den grovt och blanda den med övriga ingredienser. Oljan kan ersättas med vatten om du vill ha den rena smaken av örter.

Förvaring och hållbarhet
I förvaringsburk eller glas i kylen i 3 – 5 dagar.

Krämig persilja - ostronsoppa

Ingredienser:
4 stora potatisar
1 msk. Smör
1 stort knippe bredbladig persilja
1 lök
peppar
6 skivor kvalitetsbröd
salt
2 dl vispgrädde 38%
2 stjälkar selleri
12 ostron
1,5 kg musslor
2 vitlöksklyftor

Så här gör du:
Skölj och sortera musslorna. Öppna ostronen och sila av all fukt i en skål.
Hacka löken och sellerin grovt. Skala potatisen och skär i tärningar, skala vitlöken och plocka bladen från persiljan, spara både stjälkar och blad.
Musslorna ångas i 3 dl kokande vatten, i en gryta med lock, tills de öppnar sig (2-3 min.) Sila musselsoppan genom en duk.
Lök, selleri, vitlök och potatiskuber fräs i smör utan att få färg. Tillsätt musselsoppa, ostronvatten och stjälkarna från persiljan, tillsätt vatten så att det precis täcker. Låt det puttra tills potatisen är helt mjuk.
Precis innan servering, tillsätt grädde och blanda soppan med de råa persiljebladen. Återgå till pannan, smaka av och tillsätt musslorna. Värm igenom försiktigt, det får inte koka annars blir det brunt.
Brödskivorna skärs fria från skorpan, skärs ut lite prydligt, spacklas med lite smör och bakas i ugnen tills de är knapriga och gyllene.

Arrangemang:
Ostron läggs i varma sopptallrikar och lite soppa hälls över.
Det krispiga kvalitetsbrödet tillhandahålls