Maskros

Maskros - intro, utseende och egenskaper

En mjölkaktig ört, även kallad maskros, blir upp till 30 cm. Den har en kraftig pålrot, ihåliga stjälkar och blad med taggiga kanter. Gul blomma, bestående av otaliga kronblad. Den har många ganska små blommor, som är samlade i "korgar" på ihåliga stjälkar. Varje enskilt gult kronblad är en hel blomma som kan utvecklas till ett litet frö med en "fallskärm", en tofs. De danska maskrosorna är apomikiska, d.v.s. de behöver inte pollineras för att sätta frö, så det är en form av jungfrufödsel, eller klonal förökning genom frö.

Det finns upp till 1000 små arter i den danska naturen, med variationer i smak och utseende, men de aktiva substanserna är desamma. De unga bladen och blommorna är både nyttiga och goda i en sallad. Bladen kan plockas från mars till september. De unga bladen är bäst, de är bittra och pikanta. Den blommar i april och maj. Blomman är lätt parfymerad med en mild smak av nektar. Roten är frisk, mild och något bitter.

Maskros platser
Du hittar maskrosor överallt! Från trädgården, över åkern och stranden till vägkanten och upp mellan kullerstenarna i staden. Det är en envis liten ört som inte kräver speciella förhållanden i jorden.

Roliga historier
Istället för att ta bort maskrosor som ogräs bör vi samla dem för dagligt bruk i sallader. Det kan vara maskrosen vi en dag väljer att lägga i korgen på snabbköpet, istället för sin spanska kusin ruccola.

Lustigt nog var maskrosen inte hemma i USA, det var européerna som tog med den dit för att odla den för medicinskt bruk!

Maskros (dent de lion) är det franska namnet på maskros, som syftar på bladen som liknar farliga maskrosor.

Myter
Om du äter en maskros en måndag eller torsdag kommer du alltid att vara frisk.

Om du hänger en maskrosrot runt halsen blir du botad från rinnande ögon.

Maskros - aktiva substanser och deras effekter

Redan på 1200-talet använde arabiska läkare maskrosen som ett diuretikum. Det är bitterämnet taraxacin som har den urindrivande effekten. Maskros renar levern och har även en koleretisk effekt. Effekten är också starkare än med åkerfräken och enbär. Därför måste du vara försiktig med maskros om du har förträngda gallgångar eller gallsten.

Det beror på att just maskrosroten innehåller en typ av ämnen som kallas polysackarider. Dessa ämnen stimulerar mikrofloran i magen och tarmarna.

Forskning har också visat att maskrosor innehåller ett antal bitterämnen som aktiverar lever och galla. Maskros är därför bra som rengöringsmedel för att avgifta kroppen.

Det antas att läkemedlets höga kaliumhalt är delvis ansvarig för effekten. Vid överdriven användning kan ett överskott av magsyra uppstå, och detta är i allmänhet fallet med bittra droger.

Under medeltiden behandlade munkar gulsot med maskrosjuice. De smetade även saften på vårtor och fräknar för att få dem att försvinna. Maskrosens rötter användes av munkarna mot njursjukdomar, diarré och sura uppstötningar.

Henrik Smid, som var läkare åt Christian II, skrev i ett stort verk om medicinalväxter att maskrosen utmärker sig genom att man kan använda både blad, rot, saft och blommor. Han beklagade att maskrosen är "föraktad och trampad under fötterna" när Gud skapade den för att göra gott mot människan.

I mitten av 1800-talet tillverkades ersättningskaffe av maskrosrötter. Och om tobaken tog slut rökte de löven från maskrosor.

Recept

Maskroshonung om du har ont i halsen

Ingredienser

100 maskros blomhuvuden
2 ekologiska citroner
1 glas dansk honung

Du måste använda detta

1 sax
1 rivjärn
1 mixer
Glas för förvaring

Välj ca. 100 maskrosblomhuvuden, (använder du sax så blir du inte så fet av mjölken i stjälken). Lägg dem upp och ner i ca. 1 timme, så smådjur kan krypa ut. Skölj sedan och tvätta det noggrant – ge dem vid behov. en snabb uppkok.

Riv skalet av en citron och hacka insidan av båda citronerna grovt.

Lägg alla ingredienser, blomhuvudena, honungsskal och frukt och honung i en mixer. Mixa tills du får en jämn massa. Häll upp maskroshonungen i ett glas och avsluta med ett lager flytande honung ovanpå.

Nu har du en underbar honung som du kan äta direkt som godis när du har ont i halsen, annars kom den i en mugg te

Förvaring och hållbarhet

Förvara alltid din honung på en mörk och sval plats. Du kan frysa den här honungen så jag rekommenderar att du använder en plasthink att förvara den i. Hållbarhet några år om du inte äter den snabbt 

För att lindra ont i halsen, ta 1-2 teskedar 3-4 gånger om dagen. Om du tillsätter det i ditt te, kom ihåg att de nyttiga ämnena i honung bryts ner om du häller kokande vatten över det – vänta alltid tills vattnet svalnat lite innan du tillsätter honung.

Andra

De unga bladen används i sallader eller pesto. De är även goda på bröd eller pizza. De äldre stora bladen penslas med olja och steks i ugnen som chips. De gula kronbladen som saft, sirap, maskroshonung eller som dekoration i en sallad. De ofjädrade huvudena kan syltas som kapris eller gurksallad. Rötter sauterade i smör som tillbehör eller i grytor där rotfrukter annars används.