Kom igen

Carum carvi

Kummin - intro, utseende och egenskaper

Kummin är en av våra äldsta medicinska örter. Den har hittats i myllor från stenåldern.

En två till flerårig skärmväxt som tidigare var ganska vanlig runt om i landet. Stjälken är slät, fårad och ihålig och vitt grenad. Bladen är 2-3 gånger pinnat delade med smala, linjära sektioner. Blomställningen är en 5-16 grenad skärm nästan utan blad. Blomman i sig är rödaktig eller vit. Kummin blommar i maj-juni, varefter den utvecklar 3-6 mm långa bruna frön med smala, bleka revben, som kan skördas i juli-augusti. Hela plantan, inte minst fröna, luktar spiskummin.

Kummin, som är släkt med persilja och dill, kan bli mellan 50-80 cm hög. Den blommar vartannat år och ger stora krämfärgade blommor. De mogna fröna är små, avlånga, mörka och mycket aromatiska. De vita eller rödaktiga blommorna sitter i dubbla skärmar med 7-10 udda långa strålar. Det brukar saknas både stora wraps och små wraps. Frukterna är bruna med 5 tunna, ljusa revben. De partiella frukterna är smuliga och luktar starkt när de krossas.

Kummin är en av de kryddor som har odlats längst. Spår av spiskummin har hittats i utgrävningar som är mer än 5000 år gamla.

Kummin har använts som medicinalväxt och ört sedan medeltiden. Frukterna används i bakverk och ost, medan spiskumminoljan används i dansk snaps.

Det var via de romerska trupperna som spiskummin spreds till resten av Europa, de använde det speciellt i bröd.

Blanda inte ihop spiskummin med spiskummin, som är särskilt populärt i Mellanösterns kök, den har en helt annan smak och gastronomisk tradition.

Kom och hitta platser
Kummin är ganska vanlig och växer på mindre fuktig jord, vild här i Danmark längs vägar, på ängar, på ängar, nära villaområden och nära strandängar.

Rolig historia
Enligt folktron sa man att spiskummin kunde förhindra att ens ägodelar försvann bort eller utstrålades. Unga nygifta par fick spiskummin i maten för att undvika skilsmässa, och det sägs att en del målduvor fortfarande använder tricket att blanda in spiskummin i duvornas mat så att de bara har en i huvudet; att snabbt komma tillbaka på pinnen igen.

Växten var säkerligen mycket utbredd i Danmark under Valdemarstiden, eftersom den beskattades på spiskummin.

"Akvavit eller akvavit är en sprit med kummin och/eller dillsmak smaksatt med ett ört- eller krydddestillat."

Detta är början på EU-förordningen om definition, beteckning, presentation och märkning och skydd av geografiska beteckningar för spritdrycker, som formulerades 2008. Dessutom måste den för akvavit ha en lägsta alkoholhalt uttryckt i volym på 37,5 % , att eteriska oljor är förbjudna och att drycken inte får vara nämnvärt bitter.

Snaps, å andra sidan, är en mer generisk term för en kryddad konjak destillerad från jäst spannmål eller potatis. Men eftersom det som bekant finns mycket annat att smaksätta en snaps med än spiskummin och dill är det långt ifrån all snaps som kan kallas akvavit. De vanligaste frukt-, krydd- och örtalternativen är porcini, slånbär, johannesört, strandmalört, valnöt, havtorn och svarta vinbär.

Kummin - aktiva substanser och deras effekter

Spikummin används mest i mat som bröd, ost, akvavit och kålrätter. Det underlättar matsmältningen, ger ro till luft i magen och sägs stimulera underlivet. Om du äter spiskummin kan det hjälpa mot mensvärk och tandvärk. I Indien används det som behandling för sömnlöshet, förkylningar och feberminskning och för att öka mjölktillförseln under amning. Oljan från kummin är antibakteriell och lavicidal.

Kumminolja är något som fortfarande används i munvatten och andra medel för att ge frisk andedräkt.

Växten är ett matsmältningshjälpmedel och har använts mot mag- och tarmproblem som gasbildning och kolik hos spädbarn (Harpestreng).