Gran och tall

Gran

Namnet gran finns i källor med anor från 1400-talet. Det har kommit många förslag på var namnet gran kommer ifrån. En teori säger att gran kommer från det fornnordiska ordet "gron", som betyder mustasch. Det kan bero på att grenkronorna som kommer från trädstammen ser ut som mustascher. Namnet gran är också besläktat med ordet "grannr" som betyder fin, tunn eller spetsig. Du kanske har hört uttrycket att vara gran, det betyder att vara smal och lång som en gran. Barrträd är vintergröna, vilket betyder att de behåller sin gröna färg året runt. Förutom lärk som är det enda danska barrträdet som tappar barrarna varje år.

Barrträd är unika genom att de har han- och honblommor på samma träd.

Kotterna är honblommor med frön och hanblommorna har pollen. Man kan också äta hanblommorna medan de fortfarande är fasta. De smakar milt och är saftiga.

Varning: Idegran är i barrfamiljen och är giftig.

De unga barrarna kallas årsskott och är de mest intressanta i sammanhanget, eftersom de är ätbara, aromatiska och sprängfyllda med vitaminer.

Jag vill dock bara nämna att det är hartset som finns i kottar och barr som ger granfamiljen dess karaktäristiska doft och smak av gran. Huvudbeståndsdelarna i harts är terpener och gummi. Det är terpenerna som utgör barrträdens eteriska oljor.

Råa, färska skott är aromatiska, smakar syrligt, lätt kåda och ger en spännande och annorlunda smakupplevelse. När de steks, kokas eller värms i ugnen tonas den distinkta gransmaken ned. Upplevelsen blir bäraktig och söt.

Rödgran - intro, utseende och egenskaper

En rödgran kan bli upp till 30 x 30 cm/år. Den har en konformad form. Grenarna växer i kransar runt stammen, mellan vilka små grenar sticker ut. De unga trädens bark är rödbrun med små fjäll, medan barken på de äldre träden är gråbrun och barken skalar av i tunna runda flingor. Rödgranens rotnät ligger under jordytan som en stor rund skiva, eftersom rotnätet inte går särskilt djupt ner i marken, välter rödgranen lätt i stormigt väder.

Nålar Känn till nålarna eftersom de är spetsiga och taggiga ca. 1,5 – 2,5 cm långa sticker de ut från grenen och är nästan fyrkantiga med en ljus rand på varje utsida.

Skott Typiskt rödgranskott i början av maj, de växer snabbt. På en vecka sträcker de sig från bara 5 mm till flera cm långa, så tveka inte att samla ihop skotten.

Kottar Kotten hänger nedåt, hela kotten faller av, så man kan känna igen rödgranen på de nedfallna kottarna vid trädets bas.

Platser Rödgran är ett av de vanligaste barrträden i Danmark, som finns i hela Danmark.

Samling I början av maj. Plocka endast från obesprutade träd och långt borta från trafikerade vägar.

Nyp de unga skotten, helst från de mogna träden och lämna skotten på de unga träden. Jag gillar att lägga granskott i frysen och få vårstämning och njuta av dem resten av året.

Kungsgran - intro, utseende och egenskaper

Kungsgran kan bli upp till 40 m hög, med rak stam. Kronan är konisk och smal. Barken är grå och slät med hartsartade blåsor. Äldre bark delar sig i fyrkantiga flingor. Rotnätverket består av starka och djupgående huvudrötter.

Nålar Nålarna är platta med slät ovansida, två vita ränder syns på undersidan. Barrarna fastnar inte som vi känner det från rödgran, då barrarna har en rundad spets.

Skott De mycket unga skotten sitter som ett stadigt litet knippe, med brun knoppfjäll, när skottet öppnar sig, sträcker sig om man vill, knoppfjället faller av, en "mittskillnad" bildas när skottet är helt öppet.

Kottar Granens kottar är karakteristiska genom att de står upprätt och sitter högt uppe i trädet. Konerna från föregående år faller inte av helt, de behåller en upprätt central axel.

De nya kottarna är unga och ljusgröna, de mognar under hösten och ändrar färg till ljusbrun-orange. De är mellan 12-15 cm långa och 3-4 cm tjocka. Nära förra årets skott finns de små gula hanblommorna.

Platser Skogsbruk, trädgårdar, växer vilt i skogar. Häckar naturligt i Danmark.

Samling kungsgran brukar skjuta i mitten av maj, skotten kan skördas när knoppfjällen är lösa eller helt fallit av.

Lärka - intro, utseende och egenskaper

Europeisk lärk , Larix decidua

Lärk är ett barrträd upp till 40 m högt med en upprätt och smal tillväxt. Grenarna sitter i kransar runt stammen. Därför är lärkträd ofta väldigt bra klätterträd. På de unga träden är barken gråaktig. När trädet är cirka 20 år gammalt bildas en starkare skorpig bark.

Skud Lærk har både korta skott och årsskott. Korta skott ersätter förra årets nedfallna barr och är små korta tofsar mitt på grenarna. Årsskott är trädets årliga tillväxt. Årsskottsändar finns främst i grenändan som långa tjocka tuvor som blir nya grenar.

Kottar Kotterna sitter upprätt, ofta många i rad. De unga kottarna är gröna eller rödvioletta. Den mogna kotten är brun, 2,5 – 4 cm lång och 1,5 – 2 cm bred. Kotterna kan sitta i flera år. Konfjällen är tunna och tätt intill varandra. Konfjällen är utåtböjda i spetsen och vågiga i kanten.

Platser Trädgårdar, plantager, parker, skogsbruk och skogar

Samlingslärk brukar skjutas i slutet av april. Använd de färska skotten på ditt smørrebrød.

Rolig historia I Gribskov bor hovlärkan. Den är 233 år gammal och moderträdet för över 2 miljoner lärkträd i Danmark. På 1920-talet blev många europeiska lärkträd sjuka av en cancersjukdom. Den japanska lärkan var resistent mot denna sjukdom, men den vackra tingslärkan blev inte heller sjuk. Den valdes ut för att vara grundstammen i en hybrid mellan de två lärkarterna. Från 1946-58 skördades 85 kg hybridlärkträdsfrön från dess korsningar. Tingshuslärkan är en av de 10 naturliga sevärdheterna i kanonen i Gribskov.

Hon kallas också för lärkans skönhetsdrottning.

Kille

Tallsläktet ( Pinus ) är ett stort släkte med ca. 100 arter av barrträd. Alla arter är vintergröna och släktet är utbrett från trädgränsen i Nordnorge till sandiga områden i den tropiska zonen. Släktet är känt för att nålarna sitter i knippen på dvärgskott. Det kan finnas 2 (vanligast i Danmark), 5 eller 3 (sällsynta) nålar i varje bunt. De hårda kottarna är antingen tunnformade eller mycket smala och bananformade.

Endast en tallart, tall, är hemma i Danmark, men den har funnits här länge. Större avlagringar av tallpollen är kända från den preboreala perioden (9 300-7 900 f.Kr.), som också kallas "björk-tallsåldern", men även från den tidigare Allerød-tiden (11 800-10 600 f.Kr.) är fina avlagringar kända, och slutligen det finns spridda fynd ända tillbaka till Bøllingtiden (12 800 – 11 800 f.Kr.). Tall tall är alltså ett av de träd som har funnits längst i Danmark – mycket längre än både ek och bok.

De förekomster av tall som finns i Danmark idag är dock inte förekomster av den ursprungliga populationen, eftersom tall utrotades i Danmark i slutet av medeltiden - möjligen med undantag för en mindre population på Läsö, och kanske bara en enda träd, den så kallade "Bangsbokillen".

Bangsbofyrren är namnet på tallen som anses vara den sista överlevande av den ursprungliga danska befolkningen. Trädet står på privat mark vid Bangsbogårde, en ort i Hals socken på Läsö, och det är fortfarande i gott fysiskt skick. Trädet är idag fridlyst.

Trädet planterades 1752, och 1965 uppmättes det till ca. 10 meter höga med en stamomkrets på 2,02 m. Vid omprövning 2007 var dessa mått något, men inte överraskande, mycket större.

Det är känt att Poul Vinther tog in det mycket unga trädet från heden på Läsö. Då var öns ursprungliga skog nästan helt förstörd, och resterna bestod av björk och rödal. Den senare planteringen med bl.a. tallar introducerades först i början av 1900-talet. Det råder därför enighet om att träet är av ursprunglig dansk härkomst.

Idag hittar man dock även en rad andra tallarter i Danmark, några i stort antal. De planterades från slutet av 1700-talet, först för att hjälpa till att bekämpa sandflugan på Nordsjälland och Västjylland, men användes senare även i plantager på de fattigaste markerna under försöket att odla heden. Slutligen ses dessa arter ofta på motorvägssluttningar, eftersom de är robusta mot både föroreningar och salt, och växer långsamt. Det gäller främst dessa arter:

  • Dune tall ( Pinus contorta )
  • Fjälltall ( Pinus mugo )
  • Strandtall ( Pinus pinaster )

Träfuru - intro, utseende och egenskaper

Den är mest känd för sina taggiga barr som sitter i par, samt de breda konformade kottarna och doftbombardementet som möter dig när den blommar i maj. Tallen är speciell genom att den producerar både han- och honblommor för reproduktion av ett bevingat frö. Fröet faller till marken eller förs med vinden till andra områden, där det spirar till nya träd.Trädet kan bli upp till 80 m högt och 250-300 år gammalt.

Samling De unga ljusgröna skotten plockas/sippras i maj–juni.

Granbarr kan användas istället för rosmarin på pizza eller som ett fräscht och ljusgrönt strössel i salladen.

Tallbarrplatser Strand, skog, trädgårdar, Skel. Vanlig i hela Danmark. I Danmark är tall tall den vanligaste. De tallar vi har i Danmark är importerade från andra nordiska länder och Baltikum. Om du vill krama en riktig dansk tall måste du åka till Samsø, där du hittar Bangsbo-furan.

Roliga berättelser Vikingarna lägger tallbarr under sina lakan mot löss, loppor och alla typer av reumatisk smärta. Jag minns till och med hur min mormor fick tallbarr i sitt badkar.

Visste du att bärnsten, även kallad nordens guld, består av hartset från just tallar som växte för flera tusen år sedan?

Ett arkeologiskt fynd vid Slagelse berättar att vikingarna gjorde sina sköldar av tall.

Barrträd - skott, aktiva substanser och deras effekt

Från urminnes tider användes tallbarrskott mot skörbjugg på grund av sitt höga innehåll av

C-vitamin. Förutom rikliga mängder C-vitaminer innehåller tallbarr skott

Vitamin A. Dessa vitaminer fungerar som antioxidanter och hjälper till att behandla virusinfektioner och stärka immunförsvaret. Nålarna innehåller bitterämnen som har en stimulerande effekt på matsmältningen och ökar blodflödet. Barr har en antiseptisk effekt och hjälper till vid behandling av hosta och förkylning. Den är sammandragande och har därmed stort värde inom hudvård.

Ett aromångbad stärker och harmoniserar andningen och lindrar andningssvårigheter. Växtextrakt från tallbarrarna används bl.a. externt för reumatism och ischias.

Granfamiljen innehåller i stort sett samma aktiva ingredienser. På så sätt kan du använda de nålar som finns tillgängliga och tilltala dig.

Recept

Tallbarrste, enkelt recept

Tallbarrste smakar alldeles utmärkt och är väldigt nyttigt. Barr innehåller mycket

Vitamin C och vitamin A och har därmed en stärkande effekt på immunförsvaret.

Plocka 2 goda nävar färska nålar och skott. Skölj nålarna och hacka dem lätt med en kniv eller släng dem i en kaffekvarn. Lägg nålarna och 2/3 liter vatten i en kastrull. Koka upp vattnet och låt det puttra i 15 minuter. Lägg till någon honung av god kvalitet.

Försök att göra något annat än du brukar; gör teet över eld istället för på spisen. Det sägs att gravida kvinnor inte ska dricka tallbarrste.

Ett tallbarrbad stärker, rengör och lugnar huden. Och har en uppiggande effekt på sinnet. Samma välgörande effekt som en promenad i skogen. Jag kan rekommendera ett sådant bad för ledsen hy, utmattning, oroligt sinne och ledvärk.

Förvaring och hållbarhet
Du lägger ditt kylda nålextrakt på glas och förvarar vid behov mörkt, kallt. i kylskåpet. Kan hålla en bra vecka.

Gran- och tallbarr har i många år använts flitigt i tvål, schampo och andra badprodukter, på grund av deras renande och uppfriskande effekt.

Schampo av tallbarr - för friskt och glänsande hår

Olja utvunnen ur barr som fettfasen i ett schampo.

Fyll en glasburk till 2/3 med färska barr. Häll olja över tills det täcker alla nålar. Använd en neutral olja som t.ex mandel- eller rapsolja.

Täck burken med gasväv och placera den i ett soligt fönster. Rör om i burken varje dag. Efter två veckor, säg bort örterna. Om extraktionen känns för svag kan processen upprepas.

Använd samma olja men med färska barr.

Gransirap

6 dl färska skott
4 dl socker
4 dl vatten

Skölj skotten noggrant och lägg dem tillsammans med vattnet i en gryta, låt puttra i femton minuter, stäng av och låt dra över natten.

Tranbärslemonad

4-6 koppar

Ingredienser
2 ekologiska limefrukter
4 ekologiska citroner
1 dl gransirap
Cirka. 1 liter vatten

Det kommer du att behöva
1 blandningsskål
1 dl mått
1 rivjärn
Eventuellt. citruspress
1 kanna

Pressa citrusfrukterna, du kan även riva lite skal. Blanda i gransirapen Häll i vattnet lite i taget. Späd med vatten efter smak.

Granvinäger - för matlagning

Ingredienser
4 dl äppelcidervinäger
3 dl färska granskott

Du måste använda detta
1 syltburk
1 flaska
1 se

Skölj de färska ljusgröna skotten vid behov. från rödgran. Klappa skotten torra med en ren kökshandduk. Lägg granskotten i ett skållat och torrt glas och häll vinägern över. Lägg på locket och låt dra i ca. 2-3 veckor, gärna på en solig plats. Sila sedan skotten. Häll upp granvinägern i en skållad och torr flaska och stäng. Använd granvinägern som dressing genom att blanda den med god solrosolja, en liten skvätt granvinäger ger en fantastisk smak i grytor och såser.

Gran hud tonic

Blanda en matsked granvinäger tillsammans med ca. 2 dL vatten. Badda ansiktet med ansiktsvatten efter rengöring. De naturliga syrorna i granvinägern stimulerar cirkulationen i din hud. Granens sammandragande och antiseptiska effekt kommer att minska och rengöra porerna i huden.

Granatäppleolja

3 dl färska skott
2 ½ dl olja (neutral smak)
1 tesked salt

Skjut skotten och klappa dem torra. Värm oljan långsamt till ca. 70 grader. Tillsätt färska skott och salt i mixern. Häll i den heta oljan och mixa ingredienserna till en fin massa. Låt dra i kylen ett dygn i ett glas med lock. Sila av oljan genom fin ostduk eller ett kaffefilter.

Granola pesto

3 dl färska skott
2 dl olja
1 tesked salt
1 dl hasselnötter
1 dl riven parmesanost

Det kommer du att behöva
1 dl mått
1 tsk blender
Djup skål

Skölj skotten. Lägg det hela i bunken och mixa till lagom konsistens.