Oren hud, akne, finnar på ryggen

Uren hud, akne, bumser på ryg

I den här guiden kan du lära dig mycket mer om vad det är för orenheter på rygg, ben, rumpa eller armar och inte minst hur du kan behandla det. Jag har även satt ihop ett paket med de produkter som jag anser att man ska använda för att få bort sina fläckar – se det under "behandling".

Vad är föroreningar på baksidan?

Dina föroreningar kan komma av väldigt många anledningar. Det viktigaste är att ta reda på vad det är du lider av. Är det inåtväxande hår, är det svamp, är det talg eller är det finnar/akne?

Du känner säkert igen inåtväxande hårstrån, och om det är det du lider av, läs instruktionerna igen Jordgubbsben, för du behöver förmodligen bara den här behandlingen.
Om det är talgknoppar som inte blir till direkta finnar måste du läsa instruktionerna Keratosis Pilaris tror jag att den milda behandlingen tillsammans med en Myntskrubb är riklig.

Om ditt utslag kliar, är missfärgat ljusare eller mörkare, är svullet, har större ytor, kan det vara svamp eller kanske bältros, så du bör uppsöka läkare.

Varför får du finnar, fläckar eller akne på ryggen?
Många olika bakterier lever på huden. En av dem heter Cutis Bacterium Acnes. Denna bakterie livnär sig på döda hudceller, och särskilt på fettet och oljan som dina körtlar producerar. Om bakterien kommer in i en igensatt por kommer den att kunna utvecklas och när kroppens immunförsvar skickar vita blodkroppar för att bekämpa den bildas en finne. Vanliga finnar heter Acne Vulgaris på latin. Akne betyder hudsjukdomen finnar och vulgaris betyder vanlig.

Huden innehåller många små hårsäckar eller hårsäckar, som var och en innehåller ett hårstrå och en klungaformad talgkörtel. Talgkörtlar producerar en oljig substans som kallas talg, som normalt utsöndras av porerna för att smörja håret och huden. Finnar, eller akne, är talg och inflammation i talgkörtlarna/hårsäckarna. Om utgången till hudens yta blockeras av döda hudceller eller bristande elasticitet täpps talget till och pormaskarna blir inflammerade och övergår i ömma, röda knölar. Jämför det inte med de orenheter som talg, inåtväxande hårstrån eller infektion kan ge dig.

Vad är skillnaden mellan akne och finnar på ryggen?
Det är faktiskt samma sak, rent dermatologiskt. Eftersom det är samma bakterie som bildar finnen har man därför akne, oavsett om det är en enda finne eller många. De största finnarna kan lämna ärr. Djupare infektioner kan leda till hårda knölar under huden som kallas cystor – även känd som cystisk akne. Om du lider av detta bör du uppsöka läkare.

Vem får smutsig hud, finnar eller akne på ryggen?
Nästan alla tonåringar har akne. Problemet försvinner vanligtvis vid 25 års ålder. Produktionen av talg i dina talgkörtlar är större under puberteten och hos kvinnor under mens. Det är hormonet dihydrotestosteron (DHT) som är ansvarigt för överproduktionen av talg. Som tonåring är det ofta i den sista tredjedelen av tonåren som detta hormon är högt, och även där kommer du att kunna uppleva de största utbrotten.

När det kommer till andra ställen än ansiktet kan hård fysisk träning också stimulera hormonproduktionen, och därför även orsaka akne, finnar eller oren hud. Åtsittande kläder eller arbetsutrustning kan också tyda på orenheter. Om så är fallet, försök att hålla utrustningen så ren som möjligt och ha utrustningen på så kort tid som möjligt.

Varför får jag oren hud, finnar och akne på rumpan?
De flesta som upplever finnar på rumpan eller direkt akne på rumpan upplever också en större värmeutveckling i just detta område. Det tyder på att åtsittande kläder som inte är lätta för huden att andas in oftare orsakar finnar på rumpan än löst sittande bomullskläder.

En försiktig slutsats om oren hud på rumpan är därför att det möjligen kan bero på syntetiska åtsittande kläder. Det är lätt att kontrollera själv.

Om du har lätt för att få akne på rumpan, eller annan oren hud på rumpan, kan en enkel lösning vara att använda mer fuktkräm, gärna en produkt som även förhindrar igensättning av porerna. Jag skulle rekommendera Raz Skincare Body lotion och Raz Skincare Kroppstvätt. Om problemet inte löses med detta bör du läsa hela denna guide om Oren hud på kroppen.

Möjliga orsaker till akne?
Det finns massor av artiklar och tricks, tips och tricks, jag har skrivit mycket mer om dessa i min guide Acne vulgaris.

Orsakar socker och alkohol akne?
Det har gjorts mycket forskning om kost och akne. I de allra flesta fall kommer ett förändrat intag av socker, chips och annan ohälsosam mat inte att ha någon större effekt på oren hud så länge ditt intag är måttligt. Så om du blir full på en lördag och hamnar i baksmälla på söndagen och äter chips, pizza och choklad, behöver du inte vakna med ett ansikte fullt av akne. Det är bara om du dricker alkohol och konsumerar socker och andra ohälsosamma saker i mycket stora mängder som det kan påverka din hud. Men det finns givetvis alltid undantag.

Kan en hälsosam kost hjälpa min orena hud, akne eller finnar på ryggen?
Det finns många studier som visar att en fiberrik kost med mycket grönsaker ger vacker hy och har goda effekter på din kropp. Det finns lika många studier som visar att det inte har så stor effekt om rynkor och akne är genetiskt. En hälsosam kost kan därför ge dig mycket bra, men det kommer bara att ha stor effekt om din akne kommer från irriterade tarmar eller liknande.

Får jag oren hud, finnar och akne av träning?
Huden utsätts för mycket avfallsämnen som tillsammans med din svett bidrar till obalansen i huden. Det är därför viktigt att rengöra huden efter träning, vilket är ganska enkelt om du bara duschar.

Gå in i duschen snabbt. Svett, avfall och fuktiga träningskläder är grogrund för massor av bakterier och svamparter. Ju tidigare din hud kommer tillbaka i balans, desto bättre.

Om du använder offentliga badanläggningar kan tvålen vara av en karaktär som din hud inte är i balans med. Överväg därför att ta med egna tvättprodukter. jag skulle rekommendera Pulver till Mousse då denna inte väger så mycket och den kan användas för tvätt från topp till tå.

Får jag oren hy, finnar och akne av fel kläder?
Åtsittande kläder som inte låter fukt komma ut från hudens yta kan mycket väl orsaka hudirritationer. Detta ses ibland med syntetiska kläder, eller som finnar på vecken som sitter väldigt lågt.

Vidare kan åtsittande kläder orsaka friktion mot huden som irriterar huden och kan orsaka finnar, oren hud eller akne. Detta ses ofta på bollar.

5 saker du aldrig får göra när du har oren hud, finnar och akne på ryggen:
5 saker du aldrig får göra när du har oren hud, finnar och akne på dina bollar:

5 saker du aldrig får göra när du har oren hud, finnar och akne på bröstet:

1. Repa eller repa aldrig acne, finnar eller fläckar. Det irriterar huden i onödan och du förvärrar risken för ärrvävnad och inflammation.

2. Tro inte på snabbfix-trick. Huden tar den tid det tar. Hushållsråd med tandkräm eller andra medel hjälper inte.

3. Låt den aldrig stå. Din hud är ur balans, det är därför aknen, fläcken eller finnen har dykt upp. Börja behandla din hud direkt, så minskar du chansen att för många fler dyker upp.

4. Försök aldrig att klämma och massera en finne eller akne som inte är klar. Jag vet att du vill, men förutom att det kan hoppa in så ger det även längre läkningstid och större chans att ärrvävnad bildas.

5. Bär inte samma kläder för många dagar i rad. Bakterier och annat gott kan lätt sitta i kläderna och förvärra ditt utbrott. Det gäller speciellt träningskläder.

Acne behandling
Jag får ofta frågan om vad som är den bästa produkten mot akne. Det är olika från person till person, men jag har satt ihop en behandling som gett fina resultat för många. Du kanske inte behöver dem alla.

Morgon och kväll
1. Raz Skincare Body Wash
Gärna med en borste eller en tvättlapp så att du verkligen blir ren.

2. Raz Skincare Mdh
Applicera Mdh som sista steg. Örterna gör att huden minskar talg- och talgproduktionen och förhindrar därför bland annat även talgkörtlar och pormaskar. Dessutom smörjer den de rörformiga porerna så att talg kan flöda friare.

3. Raz Skincare Body Lotion
Lotion är viktigt, ingredienserna borde nog hjälpa dig, får du inte tvätta både morgon och kväll så är Mdh och Lotion fortfarande viktigt.

Annan behandling
Raz Skincare Cp – Kemisk peeling
1-3 gånger i veckan kan du lägga Cp på det drabbade området, det kommer att lösa upp blockeringarna. Låt verka i 10 minuter innan du tvättar av.

Kosttillskott som kan hjälpa mot akne

Det finns olika brister i din kropp som kan orsaka akne. Därför har jag här gjort en lista över de kosttillskott som jag tror kommer att kunna hjälpa dig.

Spectro – eller annan multivitamin.
Mega B Stress – hud, hårnaglar.
Zinkcitrat 20 mg – bekämpar bakterier och inflammationer.
Multidophilus 24 – optimal matsmältning.
Ultra Omega – optimala fettsyror.
Vitamin C – immunförsvar.

När kommer jag att se förbättring av min akne?
Kom ihåg att vi alla är olika. För vissa tar det 14 dagar, för andra tar det 3 månader innan huden är läkt och vacker igen. Jag förstår om du är otålig, men en produkt som Retinoid har maximal effekt först efter 12 veckor.

Kommer det att bli blossar i min aknebehandling?
Det finns några som upplever stora blossar när de påbörjar en aknebehandling – men de flesta upplever ingenting. Det är viktigt att fortsätta en kurs du påbörjat så att du når ditt mål. Medel som A-retinoid och kosttillskott kan lätt framkalla en blomning, men det ska nog vara fint i andra änden.

Hur tar man bort akneärr?

Ska jag välja laserbehandling mot akne?
Laserbehandling kan mycket väl vara det rätta valet för vissa akneutbrott. Men gör det genom din läkare. Det finns verkligen många kliniker, av mer eller mindre professionell karaktär, som erbjuder laserbehandling av både akne och akneärr. Det är din hud och du måste leva med den resten av ditt liv. Jag skulle därför alltid välja en klinik remitterad av en läkare.

I svåra fall - uppsök alltid läkare.

Kram Raz

Om du vill läsa mer eller se var jag får mina kunskaper ifrån så är här några av de artiklar som jag tycker är mest informativa och någorlunda lätta att gå till.

Ungdomars självupplevda aknerelaterade övertygelser: från myt till vetenskap
Acne och dess hantering
De hormonella aspekterna av akne
Lipidförmedlare vid akne
Hudens mikrobiotans roll i aknepatofysiologi
Kliniska bevis för tvätt och rengöringsmedel

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket. Det blir inte lättare.