Polysorbater 20

inom hudvård tillhör polysorbat 20 en grupp rengöringsmedel som oftast härrör från laurinsyra, som är en medelkedjig triglycerid (en typ av fettsyra) som finns i kokosnötter.
Polysorbater för hud fungerar som emulgeringsmedel och har milda ytaktiva egenskaper; vissa polysorbater kommer från livsmedelsingrediensen sorbitol, som förekommer naturligt i många frukter, medan andra har en fettsyrakomponent.
Förutom att det används i både leave-on och rinse-off hudvårdsprodukter, används polysorbat 20 även som livsmedelstillsats för att skapa en "spridning" känsla (som i svalkande mintdroppar). På grund av dess stabilitet används det också i läkemedelsleveranssystem för orala mediciner för att hjälpa till att hålla dem stabila i närvaro av matsmältningsenzymer.
Även om det har funnits vissa farhågor om säkerheten för polysorbat 20, har den oberoende Cosmetic Ingredient Review Panel fastställt att det är säkert när det används i kosmetika. Den högsta koncentrationen av polysorbat 20 som används i kosmetika finns i spraydeodoranter, där den används i en koncentration av 4%. https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/ingredient-polysorbate-20.html?q=Polysorbate%2020&fdid=ingredients