Tonårshud

Forklaring om talgkirtel

De flesta tonåringar har upplevt en finne och vet hur irriterande det kan vara. I den här artikeln ska jag försöka förklara varför så många tonåringar lider av finnar. Jag kommer att svara på några av de vanligaste frågorna så att du kan få en bättre uppfattning om hur du blir av med dina finnar.

Den här artikeln skrevs på en praktikplats på Raz Skincare, därför är produkterna jag rekommenderar baserade på deras universum. Jag ska såklart även försöka beskriva de aktiva ingredienserna som finns i de Raz Hudvårdsprodukter jag rekommenderar, så att du vet vad du ska fråga efter där du köper dina hudvårdsprodukter.

Vem är jag?

Jag heter Kaisa, jag är praktikant på Raz Skincare, och systerdotter till Rasmus Steen-Gørup, geniet bakom Raz Skincare. Jag har lidit av akne sedan jag var 12, jag är nu 14 och min hud börjar äntligen se bättre ut. Jag skrev den här artikeln för att hjälpa tonåringar att få sin akne att försvinna och motivera dem att börja använda hudvårdsprodukter, alla har inte en hudexpert farbror att hjälpa till. Jag hoppas att du ska få en bättre insikt i vad du bör göra och undvika att göra, så att du kan få liv i din akne så fort som möjligt.

Vad är akne och varför lider så många tonåringar av det?

Akne är en hudsjukdom som orsakas av bakterien Cutibacterium acnes. Det är den vanligaste hudsjukdomen, och kan förekomma i många olika former, på olika delar av kroppen. Det är oftast tonåringar som lider av akne, och de drabbas ofta hårdast i 17-19 års åldern.

Finnar eller akne, vad är skillnaden?

Många tror att det är skillnad på akne och finnar, men dermatologiskt sett är akne och finnar faktiskt samma sak. Finnar har det latinska namnet Akne Vulgaris, vilket betyder vanlig akne, eller vanlig finne. Så en finne kan i princip också bara kallas för akne. Det som skapar förvirringen är nog, åtminstone enligt min erfarenhet, att vissa hudläkare gärna använder ordet akne som en term för ett våldsamt utbrott av finnar som inte kan behandlas enbart med hudvårdsprodukter. Men i slutet av dagen är finnar och akne samma sak, bara under olika namn.

Hur uppstår akne?

Om du tittar noga i spegeln kan du se att ditt ansikte är täckt av små fina hårstrån. Dessa hårstrån växer i hårsäckarna i porerna. I porerna finns även talgkörtlar. I talgkörtlarna produceras ett oljigt ämne som kallas talg, som syftar till att smörja och mjuka upp håret och huden. Akne eller finnar är inflammation i hårsäckarna/talgkörtlarna. Inflammationen uppstår när överskott av talg eller döda hudceller täcker utgången till hudens yta, så att talg som produceras i talgkörteln inte kan komma ut. Det skapar goda livsvillkor för bakterien Cutibacterium acnes som orsakar infektionen/aknen. De kan vidare utvecklas till finnar fyllda med pus, det vill säga den tjocka gulaktiga vätskan som kommer ut när man klämmer på en finne.

Varför lider särskilt tonåringar av akne?

Många tonåringar lider av akne. Faktum är att 80 % av tonåringarna drabbas av akne, så det är helt normalt och inget att skämmas över. Akne börjar ofta tidigt i puberteten och är värst vid 17-19 års ålder. I genomsnitt lider de flesta tonåringar av akne i 8-12 år och aknen försvinner oftast runt 25 års ålder. Anledningen till att så många tonåringar har akne är att det är under tonåren som många nya hormoner frisätts. Bland annat hormonet dihydrotestosteron som ansvarar för en överproduktion av talg. Överproduktionen av talg kan bilda en glänsande hinna över huden. Hos vissa produceras så mycket att hårsäckarna stoppas, och det ger goda tillväxtförhållanden för bakterien som bildar finnar (Cutibacterium acnes). Därför är det särskilt tonåringar som lider av akne.

Vad är cystisk akne?

Cystisk akne är en svårare typ av akne. Du upplever cystor eller knölar i huden där inflammation uppstår (svullnad och vätskeansamling). Dessa cystor kan se ut som knölar och kan vara mycket smärtsamma. Inflammationen pressar och sträcker ut huden. Om du misstänker att du har cystisk akne är det en bra idé att uppsöka en hudläkare som kan hjälpa dig.

Är det normalt att uppleva akne någon annanstans på kroppen än i ansiktet?

Det är helt normalt att uppleva akne på flera ställen på kroppen. Du upplever oftast akne i ansikte, rygg, nacke och/eller bröst, men du kan få finnar nästan var som helst på kroppen, så bli inte förvånad om du stöter på en finne på benen, armarna eller någon annanstans på kroppen. kropp. Oavsett var aknen uppstår på kroppen så uppstår den av samma anledning som akne i ansiktet, nämligen en igentäppt por. Så du behöver inte skämmas om du har finnar i något annat än ansiktet, för det är helt normalt.

Kan oren hud infekteras?

Nej, oren hud är inte smittsam. Du ska inte vara rädd för att ge din vän en kram om du eller din vän har oren hud, eftersom finnar inte smittar. Även om du gnuggade ansiktena tillsammans, skulle det förmodligen inte vara en stor grej. Så du behöver inte vara rädd för att smitta någon med din akne, eller att bli smittad av akne.

Vad är pormaskar?

Pormaskar är lite som en mildare form av akne. Det är också känt som talg finnar eller komedoner och det är tilltäppta talgkörtlar. Även om pormaskar är en form av akne inom dermatologin så måste det konstateras att när vi pratar om pormaskar så pratar vi inte om inflammation. Det finns två typer av pormaskar: pormaskar och whiteheads. Pormaskar är de svarta, öppna pormaskarna som ser ut som svarta prickar på huden. Pormaskar är gjorda av samma material som whiteheads, men eftersom pormaskar är öppna gör syre att de färgas mörkt. Whiteheads är små vita knölar som är inneslutna under ett tunt lager hud. Pormaskar, som finnar, förekommer ofta hos tonåringar på grund av hormonet dihydrotestosteron, vilket gör att för mycket talg produceras. Dihydrotestosteron frigörs främst under puberteten, vilket är anledningen till att så många tonåringar lider av pormaskar.

5 saker du aldrig får göra om du har akne

  1. Sätt aldrig tandkräm på dina finnar . Av någon anledning är det väldigt populärt att sätta tandkräm på sina finnar, eftersom det är tänkt att torka ut dina finnar. Problemet är att tandkräm inte gör något annat än att göra din hud sämre, eftersom den bara torkar huden runt dina finnar. Låt mig försöka förklara det på ett annat sätt. Tandbakterier Karies är bakterierna som ger dig hål i tänderna, och det är bakterierna som tandkrämen bekämpar. Cutibacterium acnes är den bakterie som orsakar akne, och tandkräm fungerar inte mot den bakterien. Så vi kan dra slutsatsen att tandkräm inte hör hemma på din hud, utan på dina tänder
  • Pressa aldrig de omogna finnarna. Det är alltså bara de stora gula mogna finnarna du måste pressa. Om du klämmer på de mindre röda finnarna skadar du bara din hud. Det finns fortfarande hudlager över dessa finnar, så klämmer man på dem förstör man frisk hud och då kan man bilda ärr, vilket inte är särskilt kul i längden. Om du klämmer på de omogna finnarna kan du också riskera att få finnen att poppa inåt, vilket kan orsaka bölder eller infektioner, eller nästan säkert stora ärr, så poppa inte de omogna finnarna, för i slutändan kommer det inget gott ur det.
  • Rengör aldrig din hud med ett rengöringsmedel som är för hårt. Även om det är viktigt att rengöra din hud varje dag, kan du fortfarande överrengöra din hud, vilket bara kommer att förvärra din akne. Om du överrengör din hud kommer du att ta bort all fukt från huden, vilket bara stimulerar talgkörtlarna i dina porer att producera ännu mer talg, och du kommer att få ännu fler finnar som resultat. Att överrengöra din hud kan till exempel innebära att du rengör huden för många gånger. Det är inte nödvändigt att du rengör din hud 5 gånger om dagen, bara rengör din hud morgon och kväll. Du kommer också att överrengöra din hud om rengöringen du använder är för hård. Det kan till exempel innehålla skummedel, alkohol eller tvål, så det är därför viktigt att du använder en mild rengöring så att du inte överrensar huden.
  • Följ aldrig DIY hudvårdsvideor. Ofta är personerna som gjorde dessa videor inte utbildade hudexperter och har ingen aning om vad de gör. Därför gör de ofta bara videor som skadar deras fans och förvärrar deras hud eller som inte har någon effekt. Förutom det kan det mycket väl vara så att en YouTuber säger att till exempel jordgubbar är bra för huden och det kan mycket väl vara så, men skillnaden mellan jordgubbar i en ansiktsmask du köper och en du gör är bara att i den du köper har några experter på ett laboratorium extraherat extrakt från jordgubbar som är bra för huden. I en mask man gör själv är det ofta bara blandade jordgubbar, och det har inte samma effekt på huden.
  • Glöm aldrig att rengöra din hud. Även om du inte får rengöra din hud för hårt är det ändå viktigt att du rengör din hud, bland annat för att stoppa igensättningen av talg och döda hudceller och för att du ska kunna ta bort de bakterier som orsakar din akne (Cutibacterialum acnes). Var inte rädd för att överrengöra din hud, se bara till att du rengör din hud varje dag, jag föreslår en gång på morgonen och en gång på kvällen.

5 saker du alltid bör göra om du har akne

  1. Damma av telefonen då och då. Din telefon är täckt av bakterier. Till exempel, när du lägger den på ett bord, överförs bakterierna från bordet till din telefon. Tänk bara på hur mycket bakterier du utsätter din hud för när du pratar i telefon, eller kliar dig i ansiktet efter att du rört din telefon. Det är därför det är viktigt att du rengör din telefon då och då för att ta bort eventuella bakterier som kan finnas på den.
  • Kom ihåg att rengöra de saker som kommer i kontakt med din hud. Det är viktigt att du, precis som med din telefon, även rengör resten av det som kommer i kontakt med din hud. Det betyder örngott, sminkborstar eller annat som kommer i kontakt med ditt ansikte. Detta är återigen för att se till att du inte överför bakterier till ditt ansikte som kan orsaka akne.
  • Tvätta händerna innan du går och lägger dig. De flesta har ingen kontroll över om de rör vid ansiktet när de sover, så det är väldigt viktigt att du tvättar händerna innan du går och lägger dig. Man rör vid så mycket saker under dagen, och även om man tvättar händerna flera gånger om dagen är det därför också viktigt att man tvättar händerna innan man går och lägger sig, för att vara säker på att inte utsätta huden för bakterier.
  • Använd produkter mot akne. Det här tipset kan tyckas lite självklart, men det är ändå ett misstag många gör, så jag tycker ändå att det är viktigt att vi pratar om det. Hudexperten Raz (Rasmus Steen-Gørup) sa att han ibland träffar människor som inte förstår varför deras akne inte försvinner. Då måste han förklara för dem att de tvingas hitta produkter riktade mot akne, för det hjälper inte om du använder en anti-rynkkräm om du vill att din akne ska försvinna. Det verkar så självklart, men det är något många glömmer att hålla ett öga på. Därför bör du alltid kontrollera om produkterna du använder är riktade mot det problem du försöker lösa, för annars kanske det inte spelar någon roll.
  • Håll fingrarna borta från ansiktet. Precis som du ska vara försiktig så att din hud inte kommer i kontakt med smutsiga sminkborstar, örngott och telefoner bör du också undvika att röra vid ansiktet. Jag vet att det är svårt och jag rör ofta vid mitt ansikte också. Men ju mindre du rör vid ansiktet, desto mindre finnar får du. Du vill inte ha alla bakterier och annan smuts du har på fingrarna i ansiktet, så håll fingrarna borta.

Hur kan man förebygga och behandla akne?

För det första vill jag förtydliga att om du upplever svår akne eller att din akne stör dig är det alltid en bra idé att uppsöka läkare. Utöver det är det också viktigt att förstå att akne inte bara försvinner över en natt, och det kommer ofta att ta tid att komma över din akne. För vissa tar det längre tid än andra och du måste ha tålamod med din hud.

Hudvårdsrutin

Oavsett om du har akne eller inte är det alltid en bra idé att få en hudvårdsrutin. Det behöver inte vara särskilt långt eller komplicerat. Själv har jag två olika rutiner. En till på morgonen och en till på kvällen. Till det på morgonen skulle jag först rekommendera en mild rengöring/rengöring så att du kan rengöra acnebakterierna Cutibacterium acnes, de döda hudcellerna, överflödigt talg eller vad som nu är eller kan orsaka din akne. Se till att din rengöring inte innehåller skummedel eller tvål och att den är rik på vitaminer och mineraler. Du kan eventuellt be om en rengöring utan tvål eller skummedel där du normalt köper dina hudvårdsprodukter. En rengöring som jag skulle rekommendera är rengöringsmasken Raz Skincare, då den är supermild och full av mineraler och vitaminer, som gör din hud slätare, och hjälper mot rodnad och inflammationer där akne varit. Därefter är det viktigt att du återställer fukten i din hud efter att du rengjort den, så att du inte stimulerar din hud att producera ännu mer talg. Produkten jag skulle använda för att återställa fukt till din hud är Raz Skincares Face Cream Rich med SPF 30. Det är en rik och skyddande ansiktskräm som även har det solskydd du behöver, vilket innebär att du inte behöver en solkräm. Anledningen till att solskydd är viktigt är för att solens strålar kan orsaka solskador, hudcancer, ärr och/eller pigmentdefekter.Därefter skulle jag definitivt även rekommendera en produkt för att eliminera bakterien Cutibacterium acnes utifrån, samt minska produktion av talg i dina talgkörtlar. Serumet Mdh från Raz Skincare gör just det, och är därför superbra mot akne. Ett tips vore att om du har en stor finne kan du applicera en liten klick Mdh efter skolan för att se till att den försvinner. Lägg gärna en klick Mdh på finnen flera gånger om dagen.

För din rutin på kvällen skulle jag återigen börja med att rengöra med en mild rengöring (t.ex. Raz Skincare rengöringsmask), och sedan använda en produkt som innehåller retinoid, vilket är en förbättrad version av retinol (vitamin A), eftersom retinoiden tränger in. och löser upp blockeringen i dina porer. Du måste dock se till att produkten du köper har en högre halt av retinoid än 3,8 %, för om halten är lägre än så kommer retinoiden inte att ha någon större effekt. En produkt som uppfyller alla dessa krav är

A-retinoid från Raz Skincare. Sist men inte minst skulle jag rekommendera en rik återfuktande salva. Du kanske undrar varför en fet salva är viktig för fet hud. Man skulle kunna tro att en fet salva skulle olja in huden ännu mer, men i verkligheten beror fet hud ofta på brist på fukt i huden vilket leder till att dina talgkörtlar startar en överproduktion av talg. Därför kommer en fet salva att bidra till att din hud får den mängd fett och fukt den behöver. Det kommer att få dina talgkörtlar att sluta överproducera talg och din hud blir mindre fet. En produkt jag skulle rekommendera där är Raz Skincare repair. Jag skulle använda den då den övermatar huden med bra fetter och sedan låser in A-retinoiden. Du kan även använda reparationen under dagen, men eftersom den är ganska fet kan du få känslan av att du ser ut som en glaserad julskinka, så jag föreslår att du använder reparationen på natten och Face Cream Rich under dagen, eftersom den innehåller även solskydd. Du behöver ingen solkräm på natten eftersom det inte finns någon sol som skadar din hud

Om du blev lite förvirrad av den långa texten, här är en lista över vilka produkter du ska använda i vilken ordning:

Morgon

Rengör (jag föreslår Raz Skincare Cleansing mask)

Fuktighetskräm (jag föreslår Raz Skincare Face Cream Rich SPF 30)

Antibakteriell produkt (jag föreslår Raz Skincare Mdh)

Solskyddsmedel (endast nödvändigt om din fuktkräm inte innehåller solskydd)

Kväll

Rengör (jag föreslår Raz Skincare Cleansing mask)

Produkt med Retinoid (jag föreslår Raz Skincare A Retinoid)

Fet salva (jag föreslår Raz Skincare Repair)

Kan din kost påverka din hud och bör du undvika mejeriprodukter?

En hälsosam kost har massor av positiva effekter på din kropp, men det är bara i vissa fall som en hälsosam kost har stor effekt mot akne. Det är alltså bara om din akne orsakas av irriterade tarmar eller liknande som du kan äta hälsosamt mot akne. Ofta är detta inte fallet med tonåringar. Det kommer dock inte att skada att prova en hälsosammare kost.

Även om jag precis har ägnat tid åt att förklara att kosten ofta inte har någon effekt på din akne, är mejeriprodukter ett undantag. En studie har visat att ca. 10 % av alla med akne kan inte tolerera att konsumera mer än 500 ml mjölk i kosten. Det betyder att om du har akne så finns det en chans att din akne förvärras av mejeriprodukter, så om du lider av akne kan du alltid försöka skära bort mejeriprodukter från din kost.

Kan du pressa dina finnar?

Jag frågade hudexperten Raz om det var okej att poppa dina finnar. Han svarade att det stämmer att man kan få ärr att trycka på sina finnar, men det hände oftast vuxna. Han sa att man skulle pressa sina finnar om de är mogna, d.v.s om de var stora och hade en gulaktig topp. Han förklarade att när finnarna är mogna kommer det bara att finnas ett lager av döda hudceller över finnen, medan med de röda omogna finnarna fortfarande skulle ha lager av levande hud över sig, och därför kan det resultera i ärrbildning. Så det kan också hända om man pressar de mogna finnarna för hårt. Han kom också med en guide om hur man klämmer en finne. "Jag skulle ta en nål som jag bara skulle värma med en tändare. Sedan skulle jag lägga lite sprit mellan två bomullsrondeller och torka av nålen i den så att du är säker på att inte överföra bakterier till finnen. Sedan skulle jag sätta in nålen direkt från sidan av finnen, och sedan trycka försiktigt med mina lillfingrar”. Han förklarade också att det inte skulle skada att sticka igenom nålen, då det bara är döda hudceller på finnen, så man kommer inte att kunna känna någonting.

Kan man ta bort en finne över natten?

Både ja och nej. Om det är en liten finne på väg kan du med hjälp av din hudvårdsrutin förhindra att den växer eller kanske till och med få den att försvinna över natten. Men om det är en stor finne så finns det inte så mycket du kan göra. Jag skulle undvika att försöka ta bort det med en snabb DIY då de ofta skadar huden mer än nytta. Eventuellt kan du applicera en liten klick RAZspa Mdh några gånger om dagen och om den är mogen kan du även försiktigt pressa den med hjälp av guiden jag skrev tidigare.

Hur blir man av med pormaskar?

Det ska sägas att du blir av med dina pormaskar ungefär på samma sätt som du blir av med din acne, men jag ska ändå förklara vad du ska göra. Innan jag berättar hur du blir av med pormaskar vill jag börja med att berätta vad du bör undvika att göra, för att inte förvärra problemet. Var först noga med att inte använda en för stark ansiktsrengöring. När du använder för hårt rengöringsmedel i ansiktet tar du bort all fukt från huden. Det betyder att din hud blir helt torr. När din hud blir torr börjar talgkörtlarna producera ännu mer talg, vilket innebär att problemet bara blir värre. Därför förvärrar du bara situationen när du använder en ansiktsrengöring som är för hård. Du bör också vara försiktig så att du inte använder igensättningsprodukter. Till exempel smink, vissa solkrämer och hårprodukter kan täppa till, speciellt om du inte rengör ansiktet utan låter produkterna sitta över natten.

Nu när vi har förtydligat vad du inte ska göra ska jag komma med några förslag på vad du kan göra. Även om jag precis har förklarat att du måste vara försiktig så att du inte använder en rengöring som är för hård, är det ändå viktigt att du rengör ansiktet varje dag. Själv rengör jag ansiktet två gånger om dagen med en mild rengöring. Första gången när jag vaknar på morgonen och andra gången på kvällen innan jag går och lägger mig. Nästa sak du behöver göra är att se till att du använder en fuktgivande kräm efter att du har rengjort ditt ansikte. Du måste se till att din hud inte blir torr efter att du har rengjort den. Därför är en fuktkräm väldigt bra på att reglera talgproduktionen, så att din hud inte börjar producera för mycket talg.

Källor

https://www.razskincare.com/vejledning/akne-vulgaris/

https://www.danishskincare.dk/forskellen-paa-akne-bumser/?gclid=Cj0KCQjwktKFBhCkARIsAJeDT0gupXQycbKt9h1tw4DCdyw--age11EtaGh4z3Ho3Zq1cnwTIa_AscBQrwTIa_AscBQrw

https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/bumser.htm

https://apoteket-online.dk/artikler/bumser-enhver-teenagers-mareridt

https://netdoktor.dk/sygdomme/hud-og-haar/myter-og-fakta-om-akne.htm

https://www.danishskincare.dk/ma-man-trykke-bumser-og-hvordan-trykker-man-bumser/

https://australian-bodycare.dk/blogs/guides/akne-ghc

https://www.danishskincare.dk/saadan-behandler-du-cyster-bumser/

https://www.danishskincare.dk/smitter-bumserer-bumser-smitsomt/