SPF

Du känner säkert till SPF som ett solskyddsnummer, och du kanske till och med har hört att SPF 50 bara skyddar 1 % mer än SPF 30.

I den här artikeln ska jag försöka förklara vad alla dessa siffror betyder, hur de beräknas – och förklara varför jag tycker att SPF 15 inte räcker, men varför SPF 50 för en ansiktskräm är för mycket.

Vad betyder SPF? Det är engelska och står för Sun Protection Factor: På danska Sol Beskytselses Faktor.

SPF-numret? SPF-talet täcker hur mycket extra exponering din hud tål utöver det normala jämfört med din hud utan krämen. SPF-testet använder därför tiden före förbränning som mått. Så rent tekniskt kommer en kräm med SPF 30 att innebära att din hud kan vara i solen 30 gånger längre än utan solskydd.

För att säkerställa rätt lager måste du följa riktlinjerna för din produkt enligt kvantitet.

Varför flera typer av solfilter?

Bredspektrum solskydd används då vi vill vara säkra på att alla skadliga UV-strålar stoppas. Du kanske har hört talas om UVA och UVB, men det finns fler, men de är inte viktiga när vi pratar om solskydd.

Det finns inte samma regler överallt i världen, men en sak är säker; alla solskyddsmedel måste åtminstone skydda mot UV-strålar med den mest skadliga våglängden på 370 nanometer och lägre. Vilket innebär att den måste kunna absorbera minst 90% av de skadliga strålarna från UV-exponering från 370 nm och under.

Bredspektrumskydd innebär därför att du skyddas så brett som möjligt för alla skadliga längder av UV-strålning.

"Jag kan se om solen brinner". Till skillnad från UVB-strålarna kan du inte känna solens UVA-strålar. De orsakar varken rodnad eller brännskador utan tränger djupt in i huden och orsakar rynkor, pigmentrubbningar och många andra solskador, i värsta fall hudcancer.

Man får faktiskt också UVA-strålning bakom ett fönster, precis som molniga dagar fortfarande ger UVA-strålning. Tyvärr är båda typerna av strålning en källa till hudcancer. Det är därför viktigt att använda en bredspektrat solfaktor som skyddar mot både UVB- och UVA-strålning året runt.

Fortfarande i tvivel, titta bara på bilderna du kan hitta på långväga förare, där du faktiskt kan se skillnaden mellan höger och vänster sida av ansiktet. Ena sidan som har utsatts för UVA-strålar och den andra sidan som inte har utsatts för det.

Hur hög solfaktor ska jag använda? Det råder mycket förvirring om hur mycket eller lite de enskilda SPF-talen täcker. Många tror att SPF 30 täcker dubbelt så mycket som SPF 15, men det är faktiskt inte så stor skillnad. SPF 15 skyddar mot 93 % av solens strålar och SPF 30 skyddar mot 97 % av solens strålar.

Det är fortfarande ganska mycket, förstås, men det förändras igen. SPF 50 täcker bara 1% mer, nämligen 98% av solens strålar. Jag skulle därför tro att mängden solskydd från 30-50 kommer att minska utrymmet för andra aktiva ingredienser för mycket för att det ska vara vettigt, åtminstone för mig, när jag tänker på mina egna ansiktskrämer.

Varför är det inte så stor skillnad mellan SPF 15, 30 och 50?

Varför täcker SPF 50 bara en procent mer än SPF 30?

Det är ren matematik, men jag skulle vilja försöka förstå det. Denna beräkning är hur mycket ditt solskydd (SPF) absorberar av de skadliga UV-strålarna. Det är talet 1 dividerat med SPF = 1/SPF

Grunden är att SPF är förhållandet mellan mängden UV som din hud tål före solbränna, kallad 1, med mängden solfilter som kallas SPF. Så om mängden sol före solbränna/SPF = hur mycket skadlig UV som kommer igenom, är resten det skydd du får. Fan, jag borde ha varit matematiker, för nu börjar jag bli förvirrad själv.

Men det ser ut så här:

1-(1/SPF 15) = 0,93 och i procent är det 93 %

1-(1/SPF 30) = 0,97 och i procent är det 97 %

1-(1/SPF 50) = 0,98 och i procent är det 98 %

Varför är det stor skillnad mellan SPF 15, 30 och 50 ändå? Så det är så skyddad du är. Men vi kan också se hur mycket skadlig UV som inte absorberas, utan tränger igenom till din hud.

Sedan är vi tillbaka till det med siffran 1 dividerat med SPF (1/SPF).

SPF 15 = 1/15 och ger 6,5 %

SPF 30 = 1/30 och ger 3,3 %

SPF 50 = 1/50 och ger 2 %

Nästan dubbelt så mycket skadliga UV-strålar penetrerar din hud, från en SPF15 till en SPF30. Det finns därför god anledning att fundera över vilken som passar dig.

Varför inte alltid använda SPF50?

Förutom att många vill ha bara lite färg på sommaren. Att många solkrämer antingen ger en vit yta eller en klibbig hud. Då tar solfiltren mycket plats, så för att få plats med andra aktiva ingredienser kan det vara svårt att göra en SPF 50 utan att ta bort allt annat gott i din kräm.

Huden skyddar sig också mot solens strålar. Och alla SPF-påståenden är baserade på vad normal hud tål. Inte från hud med rosacea, eksem eller på annat sätt exponerad hud.

Aktiva ingredienser som omega 6, även kallat GLA, är en oerhört viktig komponent för din huds egna barriärer och skydd mot UV-strålar. Så en hud utan, kommer att vara mer utsatt än en välbehandlad hud.

Jag har valt att följa den norska cancerforeningens råd. 90% av alla danskar saknar solskydd i vardagen och när vi äntligen gör det använder vi för låg solfaktor. Jag har därför gett mina ansiktskrämer både SPF 30 och sedan boostat dem med massor av aktiva ingredienser och vård.

En sammansättning så att du både har SPF 30, men också allt din hud behöver för att skyddas och vårdas optimalt.

Med RAZspa Face Cream ska du känna dig omhändertagen och skyddad året runt, du kan använda RAZspa Face Cream utan att behöva oroa dig för något annat än att le och känna dig trygg. Hitta Rich här och Lugn här .

Vad säger Cancerfonden? 90 % av danskarna saknar dagligt solskydd.

50 % av danskarna använder för låg faktor, allt under SPF30, när de äntligen skyddar sig.