Solbränna?

Varför blir du solbränd?

Att bli solbränd är inte samma sak som att bränna sig på något varmt. Skållningen sker under huden och inte från varmvatten eller värmestrålning från eld eller liknande. Kroppen och huden kan lätt hålla nere temperaturen även den varmaste sommardagen.

Det är de osynliga UV-strålarna från solen som gör skadan. UV-strålarna har mer energi än det ljus vi kan se, och det är denna energi som slår igenom din hud när strålarna träffar dig. Det är inte värmen, så du kan lätt bli solbränd på en skidsemester, frysa på en båt eller svalna av vattenstänk.

När UV-A- och UV-B-strålarna träffar huden kommer de att skada dina celler. Jag håller med om att de översta hudcellerna redan är döda så det är inga förändringar i dessa utan UV-strålarna kommer att tränga ner till de levande cellerna och det är de som får DNA-skador.

Som tur är är kroppen ganska fantastisk, så celler med stora DNA-skador kommer i de mest extrema fall att begå självmord och kroppen kommer själv att försöka ta bort eller läka resten av de muterade cellerna.

Poppet skrev:

En bra solbränna är din huds stora blodbad, av celler som begår synkront självmord.

Citat: Hudexperten Raz

Första gradens brännskador:

Om detta sker i stort överflöd kommer kroppen att känna av denna förstörelse och börja översvämma området med blod och helande immunceller för att försöka reparera och ta bort de döda hudcellerna längre bort från den levande vävnaden. Det är kroppen som försöker rätta till solskadorna. Vanligtvis sker detta redan inom några timmar efter att skadan inträffat. Huden bränner och gör ont och man ser både inflammationen, den röda färgen men också att huden svullnar upp.

Andra gradens brännskada:

Om du inte har uppmärksammat de första problemen med huden, och du fortsätter att växa i solen, kan en andra gradens brännskada uppstå. Huden kommer att skicka vätska upp till epidermis som skydd. Huden gör vad den kan för att överleva. I dessa fall upplever du vätskefyllda blåsor. Vid andra gradens brännskador kontakta läkare på telefon 1813

Vad gör jag om jag blir solbränd?

1. Ta bort patienten från ytterligare solskador.

2. Fukta och kyl ev receptfria smärtstillande medel. Kalla våta lakan kan placeras på det drabbade området.

3. Håll huden återfuktad med RAZspa Hh, som kommer att behålla fukten och öka hudens smidighet.

4. Blanda en droppe RAZspa Vitamin E med en doftfri fuktgivande lotion och applicera på området. Om du vill veta mer om RAZspa vitamin E och solskador kan du läsa min artikel om vitamin E.

5. Så fort patienten är slut på smärtan kan du blanda en droppe RAZspa Vitamin E med RAZspa Repair och applicera på det drabbade området. Behandlingen sker så länge det är nödvändigt för att huden ska läka.

Varför skalar huden?

Celler rör sig långsamt upp genom hudlagren. PÅ sättet dör den och så småningom lämnar den din hud och faller av. Det är oftast inget vi lägger märke till. Men om du dödar många levande hudceller med UV-strålarna från solen kommer du att kunna se det efter en liten vecka, med vetskapen om att det finns fler döda hudceller än vanligt kan du nästan dra av huden i flingor . Det här är alla hudceller som inte överlevde.

Är UV-A eller UV-B mer skadligt?

De många artiklarna jag har läst och studerat ger inget tydligt svar än i dag, vi blir hela tiden smartare. Men en sak är säker, båda hjälper till att skada din hud.

Varför blir jag brun?

Din solbränna är huden som försöker överleva. Inte mycket annat. Jag har skrivit tidigare om vad som händer med huden, men den här artikeln handlar om solbränna. Det låter hårt, men tyvärr är det sanningen. Vill du ha mer information om skydd mot solskador, läs min artikel om SPF som berättar hur du skyddar dig.

Kan jag göra något för att undvika solskador?

Ja, undvik att bränna dig och läs vid behov. den här artikeln om vitamin E och hur du kan blanda det med dina andra solprodukter. KLICKA HÄR

Vilken solkräm ska jag välja?

Läs äntligen min artikel om SPF, den förklarar allt. KLICKA HÄR Kram Raz