Små vita fläckar på huden? Idiopatisk Guttate Hypomelanos

Vad orsakar de små vita fläckarna på huden?

Anledningen är brist på melamin i dina hudceller. De kan komma av olika anledningar, men i den här guiden kommer jag att skriva om det som kallas Idiopatisk guttat hypomelanos.

Idiopatisk guttathypomelanos är ett tillstånd som lämnar vita fläckar på huden, men som tur är finns det några sätt att minska dess utseende.

Vår kronprinsessa har samma störning, så man är faktiskt lite kunglig. Om du googlar namnet och kronprinsessan får du se fler bilder. Det skadar inte att vara lite kunglig.

Varför får jag vita fräknar?
Ja, det stämmer, de ser bara ut som små vita fräknar. Och det är också ett av de riktmärken vi använder när vi ställer diagnosen.

Vilka är de vita fläckarna på huden?

I den här artikeln skriver jag om Idiopatisk guttat hypomelanos. Det finns även andra orsaker till vita fläckar, men de liknar inte de jag skriver om här. Vitiligo är större än fräknar och ofta i fläckar. Lichen Sclerosus finns ofta i fortplantningsorganen och orsakar ofta sår. Svampsjukdomar sprids ofta inte som fräknar.

Vad orsakar de vita fläckarna på huden?
Störningen IGH är troligen multifaktoriell – det vill säga det finns flera faktorer som spelar in:
- Åldrande av huden
- Kronisk solexponering
- Genetiska faktorer
- Övrigt: Trauma, autoimmuna faktorer mm.

Vem får idiopatisk guttat hypomelanos?

Idiopatisk guttathypomelanos kan drabba båda könen, alla raser och alla hudtyper. Ljus hud är dock mer utsatt än mörk hud, men den ses mer på mörk hud än på ljus.

Siffrorna för attacker är baserade på hud som utsatts för stark sol. Människor som bor i tropiska områden, människor som använder solarier eller översolar.

Varför får jag fler och fler vita fläckar på huden?
Idiopatisk guttat hypomelanos blir vanligare med åldern och drabbar under 50 % i åldern 31-40, 50-80 % som är över 40 och 90 % i åldern 81-90. Det är sällsynt hos barn och tonåringar.

Det är ärftligt, men bara om huden utsätts för stark sol.

Det är som alla andra solskador. Det man ser i huden idag är de skador som huden utsattes för för år sedan. Det blir bara värre och värre om du inte påbörjar skydd och behandling.

Vilka är de kliniska egenskaperna hos idiopatisk guttathypomelanos?
Idiopatisk guttathypomelanos uppträder vanligtvis som släta, bleka (hypopigmenterade) eller vita (depigmenterade) gula fläckar med en diameter på 2-5 mm (upp till 1,5 cm). Det ses mest på de solexponerade aspekterna av underarmarna, smalbenen och V på bröstet. Lesioner är vanligtvis multipla och asymtomatiska.

De kan förekomma ensamma, i klasar eller utspridda som vita fräknar. De kan dyka upp var som helst på kroppen, men eftersom huden i ansiktet ofta behandlas bättre än huden på armar och ben är det här de oftast syns.

Hur diagnostiseras mina vita fläckar som idiopatisk guttat hypomelanos?

Idiopatisk guttat hypomelanos är vanligtvis en klinisk diagnos. Hudbiopsi kan utföras för att utesluta andra tillstånd. Det är viktigt att utesluta vitiligo eftersom detta hudtillstånd inte kan behandlas. Många letar helt enkelt efter bilder på nätet och utesluter andra hudåkommor.

Om din hudläkare säger till dig att de vita fläckarna på din hud beror på idiopatisk guttat hypomelanos (IGH), då kan du vara säker på att de inte är skadliga. Men du kanske inte gillar hur de ser ut på dina ben, ansikte eller andra utsatta områden.

Vad är behandlingen för idiopatisk guttathypomelanos?

Idiopatisk guttathypomelanos kräver vanligtvis ingen behandling förutom för att försäkra sig om tillståndets godartade natur. Det är alltid bra att fråga din läkare om råd – även vad gäller behandling.Solskydd rekommenderas som en självklarhet då vi idag kan bevisa att det är solskador som ger dig dessa vita fläckar på huden.

A-retinoid som cellförnyare är en behandlingsform som kan fungera under en period av 3-4 månader.

Hur tar jag bort de små vita fläckarna från min hud? IGH är ofarligt, så det är för den visuella effekten du ska välja en behandling. Följande behandlingsformer finns för närvarande:
- Kryoterapi – det görs av din läkare och är en kylning av platsen.
– Steroidkräm är också ett alternativ. Du kan också få en av din läkare.
- Laser: Det finns vissa typer av laser som kan återställa pigmentering.

A-retinoid från Raz Skincare som appliceras varje natt under en period av 3-4 månader.

Det är verkligen viktigt att du kommer ihåg att applicera solkräm på området varje dag under perioden du behandlas. I vissa fall ses biverkningar som hyperpigmentering efter behandling med steroidkräm om man glömmer SPF under dagen.

Använd solskyddsmedel varje dag. De exakta orsakerna till IGH är fortfarande inte helt kända, men dermatologiska experter är överens om att långvarig solexponering är en viktig faktor i nästan alla fall. För att minska din exponering för solens UV-strålar, applicera ett brett spektrum solskyddsmedel på din exponerade hud varje gång du är ute - även under molniga dagar.

Varför får jag små vita fräknar på huden på sommaren?
IGH-fläckar uppstår nästan alltid i områden som regelbundet utsätts för solens UV-strålar – såsom underben, armar, ansikte och hals. Idag vet vi inte riktigt vad som händer med huden, men vi vet att solen är en medbrottsling. Det är inte sol du odlade igår, utan sol du odlade för flera år sedan. Det kan mycket väl bli värre med åldern om du inte börjar skydd.

Hur undviker jag små vita fläckar på huden?

Täck exponerad hud. Förutom att använda solkräm när du går utomhus är det också en bra idé att bära en bredbrättad hatt och solglasögon för att skydda huvudet, ansiktet och ögonen. Överväg också att bära långa ärmar och byxor på soliga dagar. KOM IHÅG SPF30 som minimum på all hud som utsätts för solljus - även på molniga dagar och även på vintern.

Använd inte solstolar. Din strävan efter att få en djup solbränna just nu kan lämna dig med massor av små vita fläckar på huden senare. Solarium kan orsaka ett antal problematiska hudåkommor och bör undvikas i alla fall.

Se om IGH finns i din familj. Även om du vidtar alla rekommenderade solskyddsåtgärder kan du sluta med IGH-fläckar på grund av genetik. Experter är inte exakt säkra på varför, men IGH verkar gå i familjer. Om detta är fallet för dig, använd det inte som en ursäkt för att inte skydda din hud från solen.

IGH-fläckar är vanligare hos personer med ljus hy, men är mer synliga hos personer med mörkare hy.

Behandling

- Använd Raz Skincare A retinoid varje natt under en period av 3-4 månader.
- Kom ihåg solskydd varje dag.