Lökkrasse

Krasse - intro, utseende och egenskaper.

Krasse (Alliaria petiolata) eller helt enkelt krasse är en tvåårig ört som blir mellan 20-100 cm hög. Krasse växer i lerjord i skogar och staket i hela Danmark. Bladen har en stark lukt av lök. Skalet är 3-6 cm långt, 2 mm brett och nästan fyrkantigt. Den sitter på en kort och tjock, något utskjutande stjälk. Blommar i maj-juni. Krasse tillhör korsblommiga familjen och är därmed släkt med t.ex. olika typer av kål och raps, rucola, rädisa, senap, vattenkrasse och pepparrot.

Bladen är hjärtformade med stora tandningar och varje blomma har 4 vita kronblad. De sitter två och två mitt emot varandra så att de bildar ett litet kors.

Krassens popularitet har gått upp och ner, från att vara ett hemskt ogräs till en läcker delikatess.

Den förökar sig mycket snabbt, varje planta producerar hundratals frön. Så från att vara irriterade på att behöva ta bort detta ogräs kan vi nu glädja oss åt att det är lätt att hitta och i stora mängder.

Krasse har det botaniska namnet Alliaria petiolata , och den finns i kålfamiljen som alla våra kålar samt raps, vinbär, rädisor, rädisor, senap, vattenkrasse, pepparrot och många, många fler.


Krasse platser
Krasse (Alliaria petiolata) är inhemsk i Danmark, där den faktiskt är fäst vid skogsbotten, men den trivs också bra i staket och snår, skogsbryn och i trädgårdar. Fröna gror ganska snabbt efter mognad och växer på hösten upp med en rosett som övervintrar med en ovanjordsdel. Nästa vår utvecklar den en stjälk och blomställning. Ofta ses bestånd där unga förstaårsväxter står mellan blommande andraårsplantor. Både första och andra års växter kan ätas så länge bladen och stjälkarna är mjuka och inbjudande. Under milda vintrar kan du ha tur att hitta övervintrade växter med färska skott i januari och februari.

Blommorna och de mjuka skalen är också ätbara, bladen kan skördas redan från april. Krasse plockas försiktigt eller skördas med sax så att plantan kan fortsätta växa.

Krasse har en smak med toner av både vitlök och senap. Du kan använda löv, blommor, frukter och frön. Den kan användas rå i sallader, till det gröna strösseln, eller så kan den kokas, ångas, stekas och grillas. Som så många andra örter är den godast som ung planta. Löv kan skördas redan från april.

Rolig historia
Krasse ansågs tidigare vara en fin medicinalväxt, som användes mot allt mellan himmel och jord. Mot klåda, bronkit, magsår, kolik och mycket mer, och fröna har använts till nysningar och snus.

Krasse - aktiva ingredienser och deras effekter

Krasse är idealisk som ört och används som ett alternativ till lök, gräslök eller vattenkrasse – både blomman, bladen och fröna är ätbara.
Hela plantan kan blandas i pesto, blandas i köttbullsfyllningen, i kryddsmör och blommorna är vackra som dekoration på rågbrödsrätter och i sallader.