Vad händer med huden på natten: Det är därför din kvällsrutin är så viktig

På natten är det där din hud arbetar hårdast för att återställa sig själv. Genom studier av mänsklig hud under hela dagen kan vi se att det på natten är där huden har störst DNA-reparation. Det är därför på natten som huden har störst celldelning och på så sätt reparerar alla skador som huden utsatts för under dagen. De senaste studierna visar att celldelningen är upp till 30 gånger större på natten än på dagen.

Huden bildas på natten:
30 gånger mer kollagen
30 gånger mer elastin
30 gånger fler hudceller

Bara för att nämna några av vad som händer med din hud på natten.

När är det bäst att applicera kräm?
Det visar sig att huden slappnar av sin barriärfunktion på natten. Den lägger sin energi på skydd under dagen och är därför mer öppet på natten. Detta har två konsekvenser, den ena är att huden tyvärr tappar mer fukt på natten, men å andra sidan kan de aktiva ingredienserna i dina produkter penetrera och penetrera din hud mycket lättare.

Så huden är smart nog att skydda sig mest under dagen och slappna av och bygga upp sig själv på natten. Därför måste de aktiva och tunga medlen appliceras speciellt på natten.

Vad händer med huden under dagen?
Solens UV-strålar tillsammans med föroreningar (och rökning) är de största oxidativa stressfaktorerna för huden, det vill säga de som ger dig din DNA-skada. På danska kan man säga att bara leva en enda dag hjälper till att bryta ner huden och på så sätt ge dig ålderstecken mm. Självklart kan vi använda en hel del produkter under dagen för att motverka detta, men den här artikeln handlar om vad som händer på natten.

När är bästa tiden att göra min kvällsrutin?
Huden har ingen klocka, så du kan faktiskt göra din kvällsrutin direkt efter middagen. Det finns såklart medel som går sönder under kvällen/natten, men om frågan är om du kan applicera det på din kvällsrutin eller inte så skulle jag alltid rekommendera att du hellre skaffar det kl. 18.00 än att inte få det gjort alls. Perfekt tid är 30 minuter innan du behöver sova, men om jag själv är väldigt trött så gör jag det hellre tidigare än att inte få det gjort alls.

Hur hjälper du din hud så lätt på natten?
Om det ska vara enkelt och samtidigt väldigt effektivt så måste det vara ett upplöst A-vitamin med hög andel och hög stabilitet. Samt en fettsalva med massor av essentiella fetter. Så min hud har fått en stark antioxidant som hjälper till med celldelning och löser upp orenheter, samtidigt som jag hjälper hudens barriär med skydd och att behålla fukten.

Varför A-retinoid?
Eftersom vitamin A är fettlösligt, så är retinoid det också. Det är därför retinoid fungerar för att bekämpa pormaskar/komedom/pormaskar, som är en och samma sak. Retinoiden kommer att lösa upp blockeringen och fungerar därför även mot akne. Används på natten kommer retinoiden att penetrera ända ner i basalcellskiktet, där nya hudceller produceras. En hudcell är omgiven av ett cellmembran, den är gjord av fett så retinoid kan tränga in och stimulerar därför mer kollagen och nya hudceller. Det är hela din huds struktur som förbättras.

Det är tillåtet att sälja A-vitaminprodukter med upp till 5% aktiv ingrediens, så självklart tycker jag att du förtjänar de tillåtna 5%.

Jag ger dig den nya Retinoid, snarare än Retinol, eftersom den nya och förbättrade Retinoid är mer stabil och har en bevisad meritlista för att uppnå ny och förbättrad hud.

Varför reparera ?
Eftersom min Repair är 100% naturlig vet jag att jag på så sätt bara får i mig ingredienser och medel som min hud kan acceptera. Den är djärv och får dig att glänsa som en glaserad julskinka, men lita på mig när jag säger att du kommer att le när du vaknar på morgonen.

De rika essentiella fetterna kommer att berika din hud och säkerställa skydd när den slappnar av sin egen barriärfunktion på natten. Och när du själv lägger till fett behöver huden inte koncentrera sig på det. Om du ibland upptäcker att du går upp i fett under dagen, prova mer fett på natten.

Användning
Efter rengöring lägger jag en droppe A-retinoid i handflatan och fördelar den mellan två händer innan jag masserar in A-retinoiden i huden. Själv älskar jag denna lilla ansiktsmassage som inte behöver ta mer än 1 minut.

Vid mitt nattduksbord står min Repair . Och när jag lägger mig på kudden värmer jag upp en läcker klick Repair mellan två händer och applicerar på ansikte, hals, händer och fötter.

Ja, det är fet, men ålderstecken syns tydligt på händerna och mina fötter känns så underbart mjuka.

Njut av.

Hudexperten Raz