Få frisk och vacker hud: 6 saker att undvika på vintern

Huden är redan tillräckligt utsatt för frost och kyla, samt en ständig växling mellan kylan ute och värmen inne. Det är därför viktigt att du tar hand om din hud vintertid. Här är 6 bra tips på vad du bör undvika.

1. Vatten och frost
Det står att närma sig sig själv. Att gå direkt från den varma duschen med fuktig hud in i kallt väder är en dålig idé. Kom ihåg att ge huden tid att absorbera dina krämer eller oljor innan du går ut. Då slipper du uttorkning och i värsta fall frostskador. Om du är särskilt utsatt för bitter frost eller på skidsemester, ta ett bad på kvällen istället för på morgonen.

2. Solarium
Solarier torkar ut huden, förutom att de orsakar många möjliga hudskador. Om du är fast besluten att få lite färg genom vintern så kan vissa former av vitamin B (beta-karoten) ge din hud lite lyster. Alla typer av självbrunare kan också vara till stor hjälp för att få lite färg utan att skada huden.

3. Konstant värme inuti utan fukt
Det är skönt att ha det varmt inomhus. Men om du bär varma strumpor och en mysig tröja, och sänker temperaturen bara några grader, kommer ditt inomhusklimat att torka ut huden betydligt mindre. Jag minns att min farmor och farfar hade små porslinsvattenförångare som satt på radiatorerna i vardagsrummet. De finns faktiskt fortfarande kvar om du söker på nätet. Och kom ihåg att vädra ut några gånger om dagen.

4. Långa varma bad
Ju längre och varmare dina bad är, desto mer naturligt fett avlägsnas från din hud. Kanske har du upplevt hur torra dina händer blir efter en stor tvätt med mycket varmt vatten? Försök istället att göra dina bad korta – och kanske till och med hoppa över en enda dag och ta en golvtvätt istället. Dina torra smalben kommer att älska dig för det.

5. Rengöringsmedel med tvål och alkohol
Alla tvålar och alla typer av alkohol kommer att torka ut din hud. Som om det kalla och torra inomhusklimatet inte vore nog, kommer dessa rengöringsprodukter att förvärra torr, vintertrött hud. Men den här punkten är lätt att göra något åt. Hitta en rengöringsprodukt utan tvål och alkohol – det finns massor på marknaden. Ta till exempel en titt på min Cleansing Mask  en rengöringsmask som behöver användas i bara 30 sekunder på morgonen och kvällen.

6. Neka feta krämer/salvor
Jag vet att det finns många som nästan fruktar feta krämer och salvor. Men det är faktiskt vad som behövs. Använd den vid behov på natten: Sov med en tjock salva över hela ansiktet, sedan bör du ha mättat huden tillräckligt för hela dagen efter. Tro mig när jag säger att på Grönland är de mer rädda för att gå ut utan fettsalva än vad de är av alla myter som finns om fettkrämer. Själv använder jag min Repair på natten – det är min mest sålda produkt, som verkligen ger huden en fuktboost!

Kom ihåg att klä dig varmt
– och att ett stort leende är det enklaste sättet att sprida värme till andra på din väg.

Kram Raz