Björk

Dunbirk / Wortbirk Betula pubescens / Betula pendula

Björk - intro, utseende och egenskaper

Björk är ett upp till 25 meter högt träd, med en vit stam som ofta ger ifrån sig fina lager av papperstunna vita barkbitar. Björken har hängande grenar med fina sågtandade blad som plockas speciellt på våren.

Det finns över två vildväxande björkarter i Danmark, dunbjörk och vårtbjörk. Före den senaste istiden var björken mycket mer utbredd i Danmark, men skogsbruket har förändrat våra skogar. Båda träden har samma aktiva ingredienser, så jag har samlat dem i ett avsnitt.

Björkplatser
Vild björk växer helst på fuktig mark som myrar, fuktiga skogar, skyddade häckar, gräsmarker. Men björk planteras nästan överallt i landet. Vanlig i hela Danmark.

Rolig historia
Dunbirken kan få en häxkvast. Det är en härva av skott på björkens grenar, som kommer från en svamp som angriper björken. Vidskepelsen säger att man ska borsta sina husdjur med en häxkvast innan midsommarafton, då blir de inte förhäxade. Fäst i ett snöre kunde häxkvastarna användas för att rengöra husets skorsten och ugn. Sist men inte minst är björkglassar fantastiska för att få ut allt det dåliga ur kroppen, tänk bara på fastlagd och bastu.

Björk - aktiva substanser och deras effekter

Björklöv innehåller 3% flavoider som Quercetin, Hyperoside, Myricetin. Flavoiderna har en lätt urindrivande och saltdrivande effekt, vilket är effektivt vid njur-, bäcken- och blåsinflammation. Som ett diuretikum är björklövste bra för vätskeretention i ben, vrister, fötter och fingrar.

Det kan till och med ha en urindrivande effekt på kvinnor som samlar på sig vätska i huden under menstruationen, så drick för att komma in i de där trånga byxorna.

Vid reumatiska besvär (gikt) är björken också fantastisk, den absorberar den höga syrahalten i lederna och eftersom den samtidigt driver ut massor av galla renar den de irriterade lederna. Detta har nu också bekräftats av en studie vid universitetet i München, där 1 200 reumatiska patienter som behandlats med björklövskapslar deltog. Endast hälften så många av patienterna som fick björklövskapslar hade smärta som testpersonerna i kontrollgruppen som fick placebopreparat.

Men varför köpa kapslar från ett träd i trädgården eller skogen när det är så enkelt att göra te eller björktinktur hemma? Jag har flera gånger plockat björklöv till min moster Hanne.

Slutligen kan du även dricka björksav. På våren stiger juicen i björkarna med stor kraft. Saften består av vatten från marken och socker från björken – och det smakar gott. Du kan tappa juicen från björkarna hela våren. Det enklaste sättet är att klippa en fingertjock gren. Stick in änden av grenen i en flaska och knyt flaskan hårt. Efter ett tag kan du ta upp flaskan igen - nu fylld med björksav som smakar extra gott efter en tur i kylen. Juicen innehåller vitamin C, aminosyror, kalium, järn, magnesium och många andra mineraler. Den kan hålla sig 5 dagar i kylen, men blir mindre och mindre grumlig ju äldre den blir. Du kan frysa in den om du vill ha björksav på vintern.

Du kan också borra en, snett uppåt , 5-8 cm. djupt hål i trädstammen ca. 80 cm. över marken. Stick in en tapp, rör eller liknande i hålet och anslut med en slang ner till din behållare. Vissa träd kan ge över 10 liter saft om dagen, mest på morgonen.

Björksav innehåller samma mineral- och saltbalans som din svett, så det är en mycket bra törstsläckare under träning.

Recept

Björk, lätt terecept

Björkte mot ömma leder efter vårens skogspromenader.
1 liten näve björkblad till 1 liter kokande vatten
Infundera i 15 minuter och njut.

Birkete, läcker till iste - mot ömma leder och vätskeansamling

Ingredienser
1 liten näve torkade eller färska björkblad
1 sked söt grädde, eller vaniljpulver om du inte sparat någon söt grädde.
2 dl. äppeljuice
Honung efter smak
1 liter kokande vatten

Du måste använda detta
Tillbringare
Syfte

Kokande vatten hälls över alla övriga ingredienser i en kanna.
Blöjar i 15 minuter och avnjuts bäst iskall.

Förvaring och hållbarhet
Ditt kylda iste kan hålla sig upp till 5 dagar i kylen, men jag tror att det kommer att drickas mycket tidigare. Du kan även frysa in den i en plastflaska och ta med dig på en skogstur, då är den smält och iskall när du vill njuta av den.

Björktinktur - mot ledvärk och vätska i kroppen

Ingredienser
1 fl. Vodka eller annan klar smaklös alkohol
2 stora nävar unga färska björklöv

Du måste använda detta
1 flaska med öppen mun eller behållare som håller tätt och rymmer 1 l.

Häll upp i en flaska med öppen mun. Stäng locket ordentligt och skaka två gånger om dagen i 5 dagar. Den filtreras och björktinkturen är nu klar att användas både invändigt och utvändigt. Du behöver ca. 10 flaskor, om du behöver använda den mot reumatiska besvär eller vätska i kroppen, under ett helt år. 1 cl. varje morgon och kväll i ett glas vatten, ger dig samma effekt som de dyra björkkapslarna du köper i butikerna.