Menopausens betydelse för din hud

Overgangsalderens betydning for din hud

Introduktion:
Klimakteriet är en naturlig fas i en kvinnas liv när hon slutar ha mens och gradvis går in i en ny fas. Denna livsförändrande övergång är känd för sina hormonella förändringar som påverkar olika aspekter av kvinnors hälsa, inklusive hudens tillstånd. I den här artikeln kommer vi att dyka ner i hur klimakteriet påverkar kvinnors hud och vilka utmaningar som kan uppstå under denna period, men först de mest typiska frågorna jag får som inte handlar om hud:

Fråga 1: Vad är klimakteriet och när börjar det?
Svar: Klimakteriet, även känt som klimakteriet, är den period då en kvinnas mens gradvis upphör och hennes reproduktiva hormoner minskar. Medelåldern för klimakteriet är runt 51 år, men det kan variera från kvinna till kvinna. Det är viktigt att notera att klimakteriet är en individuell upplevelse och kan pågå i flera år. 

Fråga 2: Vilka symtom kan kvinnor uppleva under klimakteriet?
Svar: Kvinnor kan uppleva ett antal symtom under klimakteriet. Några vanliga symtom inkluderar värmevallningar, nattliga svettningar, humörsvängningar, sömnstörningar, vaginal torrhet, minskad sexlust och oregelbunden mens. Det är viktigt att notera att inte alla kvinnor upplever samma symtom och att deras intensitet kan variera. 

Fråga 3: Finns det några behandlingsalternativ för att lindra symptomen på klimakteriet?
Svar: Ja, det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga för att lindra symptomen på klimakteriet. Hormonbehandling, även känd som hormonersättningsterapi (HRT), kan hjälpa till att återställa hormonbalansen och minska symtom som värmevallningar och vaginal torrhet. Det finns också icke-hormonella behandlingar, inklusive naturläkemedel och livsstilsförändringar, som kan hjälpa till att lindra symtomen. 

Fråga 4: Vilka är några användbara livsstilstips för att klara klimakteriet?
Svar: Livsstilsförändringar kan ha en positiv inverkan på klimakteriebesvär. Några användbara råd inkluderar regelbunden motion, en hälsosam kost med tillräckligt intag av kalcium och vitamin D, undvikande av triggers som koffein och alkohol, stressreducerande tekniker som meditation eller yoga, och att säkerställa tillräcklig sömn. Det är också viktigt att hålla regelbundna hälsokontroller och prata med en läkare om individuella behov. 

Vad händer med huden under klimakteriet?

Hormonella förändringar:
Under klimakteriet upplever kvinnor en minskning av östrogennivåerna, som är det primära kvinnliga könshormonet. Denna nedgång i östrogen har en direkt inverkan på hudens struktur och funktion. Östrogen bidrar till att bibehålla hudens elasticitet, fukt och fasthet. När östrogennivåerna sjunker blir huden tunnare, torrare och tappar sin naturliga lyster. 

Förlust av kollagen och elastin:
Kollagen och elastin är två avgörande proteiner som hjälper till att bibehålla hudens fasthet och elasticitet. Tyvärr leder de hormonella förändringarna i klimakteriet till en förlust av dessa proteiner, vilket resulterar i en minskning av hudens fasthet och uppkomsten av fina linjer och rynkor. Den naturliga produktionen av kollagen och elastin sjunker drastiskt, vilket gör det svårare för huden att reparera sig själv och behålla sin ungdomliga struktur. 

Ökad torrhet och känslighet:
En annan utmanande aspekt av klimakteriet är ökad torrhet och känslighet i huden. Den sjunkande östrogennivån leder till en minskning av talgproduktionen, vilket resulterar i en torr hud. Torr hud blir mer benägen för irritation, klåda och rodnad. Dessutom kan hudens känslighet öka, vilket gör den mer reaktiv mot yttre påverkan som sol, vind och kosmetiska produkter. 

Hyperpigmentering och missfärgning:
Klimakteriet kan också orsaka hudproblem som hyperpigmentering och missfärgning. På grund av hormonella förändringar kan en ansamling av melanin, pigmentet som ansvarar för hudfärg, uppstå. Detta kan resultera i mörkare fläckar eller ojämn hudton. Dessutom kan tidigare solskador också bli mer synliga under klimakteriet, vilket kan leda till ytterligare missfärgning av huden. 

Förebyggande och vård av huden under klimakteriet: 

  • Skydda huden från solen: Använd en bredspektrumsolkräm med hög solskyddsfaktor (SPF) dagligen för att minimera skador orsakade av solens strålar och minska risken för pigmentförändringar. Så är det året runt, även på vintern. Det är just därför det finns SPF30 i alla mina ansiktskrämer.
      
  • Fuktbehandling: Fukt, fukt, fukt, dagligen morgon och kväll för att ge huden nödvändig återfuktning och minska torrhet och klåda. Hyaluron i synnerhet är en av de saker du enkelt kan lägga till din hud. Det kommer både att återfukta och ta bort irritation. Se till att du har alla 3 kedjor av hyaluron i din fuktkräm. Det är enkelt, du behöver bara kunna hitta namnet hyaluron 3 gånger i ingredienslistan, eller helt enkelt handla på Raz Skincare, så är du säker och säker på att få det bästa.
     
  • Exfoliering: Exfoliera huden regelbundet för att ta bort döda hudceller och stimulera cellförnyelsen. Välj milda exfolieringsmedel, eftersom klimakteriet kan vara känsligare. Jag skulle rekommendera en våt tvättlapp med en tesked Orange Face Peel, bara 2-3 gånger i veckan, kanske när du tvättar håret ändå.
     
  • Jag har en hel guide om att behandla hyperpigmentering, detta ska aldrig påbörjas under sommarperioden då huden utsätts för hög sol utan vänta till september. Kontakta mig slutligen på IG när tiden närmar sig, för jag har ofta instruktioner och kanske ett erbjudande att hjälpa till med solskador.
     
  • Hormonbehandling: I vissa fall kan hormonbehandling rekommenderas av en läkare för att reglera hormonnivåer och lindra symtom på klimakteriet, inklusive hudproblem. Det är dock viktigt att konsultera en läkare och väga fördelarna och riskerna med sådan behandling.
     
  • Hälsosam livsstil: Upprätthåll en hälsosam livsstil genom att äta en balanserad kost, träna regelbundet och undvika rökning. Detta kommer att bidra till att stärka hudens övergripande tillstånd och hälsa. 

Utvärdering:
Klimakteriets effekter på kvinnors hud kan vara utmanande, men genom att vidta rätt försiktighetsåtgärder och skötsel kan du minimera negativa effekter och behålla en frisk och strålande hud. Det är viktigt att vara medveten om hudförändringar och söka råd från en kosmetolog, hudläkare eller läkare om oroande symtom uppstår. Genom att implementera de nämnda vårdtipsen kan alla kvinnor i klimakteriet bibehålla en frisk hud och förbättra sitt övergripande välbefinnande.

Är du själv i situationen och vill ha ännu mer hjälp och trygghet har du möjlighet att boka en hudanalys hos mig, det kan göras online eller så träffas vi. Beroende på vad du föredrar eller var du befinner dig i landet. Läs mer om mina hudanalyser här! 

Behandling av hud under klimakteriet med Raz Skincare:

Morgonrutin – sekvens och användning

1. Pudra till Mousse
Börja din morgonrutin genom att rengöra din hud med Powder to Mousse. Denna produkt tillför mineraler till din hud och bevarar dess naturliga lyster.

2. Va
Applicera Hh som ett fuktgivande serum varje morgon för att tillföra fukt till din hud och ge den byggstenarna för nya hudceller. Detta serum hjälper också till att jämna ut fina linjer genom att öka kollagenproduktionen.

3. Rich Face Cream
Avsluta din morgonrutin genom att applicera Rich Face Cream som din dagkräm. Denna kräm innehåller SPF30, som skyddar din hud från solens skadliga strålar. Det är en viktig del av din menopausrutin.

Kvällsrutin – ordningsföljd och användning 

1. Pudra till Mousse
Använd Powder to Mousse som rengöring varje kväll för att ta bort smink och rengöra huden från föroreningar den har samlat på sig under dagen.

2. Va
Använd som ett fuktgivande serum varje kväll. Det kommer att återställa förlorad fukt och peptider hjälper till att återuppbygga din hud.

3. A-retinoid
Använd A retinoid som serum varje kväll för att lossa upp ärrvävnaden i huden. Applicera ett tunt lager eftersom denna produkt stimulerar hudcellsförnyelsen och bidrar till bildandet av ny hud. Tillsammans med peptider och hyaluronsyra (som du hittar i Hh) är A-retinoid den viktigaste produkten i din rekonstruktion av en hud under klimakteriet.

4. Reparera
Använd Repair som nattmask. Du kanske inte behöver denna härlighet, men det är ett sätt att se till att din hud inte tappar för mycket vatten över natten – och du kommer att vakna med den mjukaste huden! 

Annan behandling 

Apelsin ansiktsskal
Använd Orange Face Peel 3-4 gånger i veckan för att ta bort döda hudceller, öka cellförnyelsen och förbereda huden för bättre upptag av dina andra produkter. 

Hyperpigmentering
Fruktsyra- och C-vitaminbehandling kan vara aktuellt för den som har mycket hyperpigmentering. Här rekommenderas att kontakta mig eller annan hudvårdsexpert för att få ytterligare råd och en mer intensiv behandling inför september, då din hud inte längre utsätts för solens starka UV-strålar. Produkterna ingår därför inte i detta paket. 

När kommer jag att se förbättringar? 

Resultaten varierar från person till person, men om du inte har använt hyaluronsyra tidigare kommer du förmodligen att märka de första förbättringarna direkt efter applicering. Tidpunkten för förbättringar beror också på hur tidigt du påbörjar behandlingen i klimakteriet och din ålder vid behandlingens början. Om du följer riktlinjerna och inte har tagit hand om din hud enligt dem tidigare kan du förvänta dig snabba förbättringar.

Jag har samlat produkterna du bara måste ha i ett paket, och gett dig ett bra pris.
 

3 saker du aldrig får göra mot din hud under klimakteriet:

När du har hud under klimakteriet är det viktigt att ta extra hand om din hud. Här är fem saker du aldrig får göra för att upprätthålla hudens hälsa och välbefinnande: 

  • Undvik aggressiva torkningsprodukter:
    Klimakteriet orsakar en naturlig minskning av produktionen av naturliga oljor i huden. Att använda torkningsrengöringsmedel som tar bort för mycket av hudens naturliga oljor kan förvärra denna torrhet och leda till obekväma symtom som klåda, täthet och irritation.

  • Glöm inte SPF30
    Glöm inte att applicera solskydd: Även om du kanske inte upplever samma solkänslighet på vintern som på sommaren, är det ändå viktigt att skydda din hud från solens skadliga strålar. Applicera alltid ett brett spektrum solskyddsmedel med SPF30, även på molniga dagar, eftersom UV-strålar fortfarande kan penetrera molnen, eller reflekteras av snö på vintern.
     
  • Undvik alkoholrika toner
    Torkande och alkoholbaserade toner: Toner med hög alkoholhalt kan ytterligare torka ut och irritera huden. Eftersom klimakteriet kan vara mer utsatt för torrhet och känslighet bör du välja ansiktsvatten med milda och lugnande ingredienser. 

Kom ihåg att varje persons hud är unik och det kan vara fördelaktigt att konsultera en hudvårdsexpert för personlig vägledning och rekommendationer för att ta hand om din hud under klimakteriet.

Kram
Skönhetsexperten Raz