Tokoferol

Tokoferol är namnet på en av fyra former av vitamin E. Dessa fyra former är d-alfa-tokoferol, d-alfa-tokoferolacetat, dl-alfa-tokoferol och dl-alfa-tokoferolacetat. Prefixet "d" anger att produkten kommer från naturliga källor, såsom vegetabiliska oljor eller vetegroddar; medan "dl"-prefixet indikerar att vitaminet skapades från en syntetisk bas.
Forskning har visat att naturliga former av vitamin E är mer effektiva än sina syntetiska motsvarigheter, men båda har antioxidantaktivitet. Du hittar oftast E-vitamin listat som tokoferol eller tokoferylacetat på ingredienslistan.
Vitamin E är en naturligt förekommande komponent i frisk hud och dess näst vanligaste antioxidant efter askorbinsyra (vitamin C). Den erbjuder betydande antioxidantegenskaper för att skydda mot föroreningar och andra miljöpåfrestningar som annars skulle försvaga huden och orsaka oönskade förändringar.
I hudvårdsformler fungerar vitamin E också som en bra stödingrediens. Till exempel, i C-vitaminprodukter kommer E-vitamin att donera en nyckelelektron som C-vitamin (som askorbinsyra) behöver för att stabilisera sig själv. Vitamin E fungerar även bra med andra antioxidanter som rosmarin, ferulsyra och aminosyran taurin.
Påståenden om att använda vitamin E för att förhindra ärrbildning när huden är skadad har ännu inte bekräftats av publicerad vetenskaplig forskning.
Vitamin E (tokoferol) kan synbart förbättra hyperpigmentering när det används i en koncentration på 1%. Vanligtvis används mindre mängder i hudvård till förmån för antioxidanter och för att bibehålla stabiliteten hos ömtåliga ingredienser.
Tokoferol, som används i hudvård, levereras nästan alltid som en olja, eftersom det kommer från källor som soja, riskli eller linoljor. Den har en karakteristisk gul till guld eller till och med ljusbrun färg och subtil lukt. Men beroende på leverantör kan tokoferol också vara klart (transparent) till blekgult. Det kommer att oxidera och mörkna i färgen från exponering för luft och ljus. https://www.paulaschoice.dk/da/tocopherol/ingredient-tocopherol.html