Propylenglykol

Propylenglykol är ett fuktbevarande medel (hydrator) som kan förbättra tillförseln av viktiga aktiva ingredienser till huden. Det spelar också en roll för att förhindra formler från att smälta vid hög värme eller från att frysa vid låga temperaturer.
Även känd som 1,2-propandiol, propylenglykol används i tusentals personliga hygienprodukter med bevisad säkerhet. Som råvara är det en klar, renad vätska som framställs syntetiskt.
Det finns några webbplatser som anger att propylenglykol verkligen är industriellt frostskyddsmedel och att det är en stark hudsensibilisator. De påpekar också att materialsäkerhetsdatabladet (MSDS) om propylenglykol varnar användare för att undvika hudkontakt. Hur illavarslande detta än låter är det långt ifrån verkligheten av hur propylenglykol används i kosmetiska formuleringar.
The Cosmetic Ingredient Review Board och andra grupper har analyserat toxikologiska data och exponeringsstudier avseende topisk applicering av propylenglykol som vanligtvis används i kosmetika. Deras slutsats var att det är säkert och inte utgör någon hälsorisk för konsumenterna. Koncentrationer på upp till 73 % har rapporterats med leave-on-produkter; för sköljmedel är högre koncentrationer tillåtna. https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/ingredient-propylene-glycol.html?q=Propylene%20Glycol&fdid=ingredients