Mjölksyra

Mjölksyra är en alfahydroxisyra (AHA) som utvinns från mjölk. Trots ett sådant naturligt ursprung är de flesta former som används i kosmetika syntetiska eftersom den formen är lättare att stabilisera och formulera med, plus att den är vegansk.
I en pH-korrekt formel (helst ett pH mellan 3 och 4) och i koncentrationer mellan 5 och 12 % exfolierar mjölksyran hudens yta. Den gör detta genom att bryta ner materialet som håller ihop död hud så att den kan falla av naturligt som den en gång gjorde. Mjölksyra har också återfuktande egenskaper (som natriumlaktat är det en del av hudens naturliga fuktgivande faktor, eller NMF).
Utöver dessa fördelar stärker mjölksyra hudens barriär genom att uppmuntra den att tillverka mer ceramider, en nyckelkomponent i frisk hud. Det påverkar också i hög grad hudens mikrobiom och hjälper till att hålla dess första försvarslinje stark genom att positivt interagera med en neuropeptid i hudens yta som kallas Substans P, vilket resulterar i en snabb spridning av tecken på att huden är stressad.
Liksom glykolsyra (en annan populär AHA) hjälper den till att ljusna upp en ojämn, matt hudton. https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/ingredient-lactic-acid.html?q=Lactic%20Acid&fdid=ingredients