Glykolsyra

Glykolsyra är en typ av alfahydroxisyra (AHA) som, precis som andra ingredienser i kategorin, kan fungera som ett vattenbindande medel och, när den är korrekt formulerad och använd i koncentrationer på 5 % eller mer, som en exfoliant. Medan det finns flera andra typer av AHA, är glykolsyra den med mest forskning som stöder dess effektivitet.
I sin exfolierande kapacitet kan den hjälpa till att ta bort död hud för att förnya hudens yta, vilket resulterar i förbättring av flera tecken på åldrande, inklusive solskador, ojämn ton, grova, flagnande fläckar, fina linjer och rynkor. Dessa fördelar kan uppnås genom att välja en leave-on AHA exfoliant som innehåller 5-10% glykolsyra när den används som enda exfolierande syra. Den måste också formuleras till ett pH-värde mellan 3-4, där optimal exfoliering sker.
Studier visar också att glykolsyra avsevärt ökar hudens återfuktning. Det gör den genom att hjälpa huden att producera ämnen som mukopolysackarider, som hjälper till med återfuktning genom att öka hudens naturliga hyaluronsyrainnehåll, vilket i sin tur ökar motståndskraften och förbättrar konsistensen.
En spännande ny notering om glykolsyra: Ny forskning visar att den till och med kan skydda huden från UV-skador (utöver att den minskar dess skadliga efterverkningar), även om mer forskning behöver göras (och det ersätter naturligtvis inte behovet av Solskydd). Det är värt att notera att de flesta AHA-produkter har en varning om oskyddad solexponering, eftersom hur AHA exfolierar exponerar fräsch ny hud som kan vara mer mottaglig för solskador.
Glykolsyra förekommer naturligt i sockerrör, men är mest effektiv när den syntetiseras i ett laboratorium, där dess styrka och koncentration är optimerade för användning inom hudvård. Att använda växtsocker, såsom sockerlönn, för sitt glykolsyrainnehåll är ett alternativ, men majoriteten av det rimmar på effektivitet, renhet, stabilitet och pH, ​​allt väsentligt för att få effektiva glykolsyraprodukter. https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/ingredient-glycolic-acid.html?q=glycolic%20acid&fdid=ingredients