Cocamidopropylbetain

Cocamidopropyl betaine är ett skonsamt ytaktivt ämne som används i hudvårdsprodukter, främst ansikts- och kroppstvättar, som nästan alltid används som ett sekundärt rengöringsmedel, ibland kallat co-surfactant. När det används ensamt som enda rengöringsmedel är det i allmänhet för milt för att rengöra vuxen hud och hår, men det används ibland som enda rengöringsmedel i produkter för barn. I alla sköljningsformler hjälper den också till att öka lödder- eller löddereffekten av rengöringsmedel.
Cocamidopropyl betaine kan vara växtbaserade (oftast från kokosnöt) eller syntetiska, med båda formerna anses vara säkra för användning i kosmetiska produkter. Det anses vara låg risk för hudsensibilisering, även om föroreningar från dålig tillverkning – och inte kokamidopropylbetain i sig – ökar risken, vilket understryker vikten av att välja välformulerade hudvårdsprodukter.
Cocamidopropylbetain är godkänt för användning upp till 3 % i leave-on-produkter, men dess koncentrationsområde för sköljningsformler är mycket bredare, vanligtvis mellan 4-40 % beroende på formelns egenskaper. https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/ingredient-cocamidopropyl-betaine.html?q=Cocamidopropyl%20Betaine&fdid=ingredients