Butylenglykol

Butylenglykol är en vanlig ingrediens som spelar flera roller i kosmetika, inklusive som fuktbevarande medel, texturförstärkare, lösningsmedel och penetrationsförstärkare. Forskning visar att butylenglykol inte bara hjälper till att öka vattenhalten i huden (även känd som hydrering), utan kan också bidra till att minska grovheten på hudens yta (beroende på hur det kombineras i formeln). Även om det inte är känt som ett konserveringsmedel i sig, kan några av egenskaperna hos butylenglykol bidra till att öka en formels stabilitet mot mikroorganismer som kan skada hudens yta.
Som råvara är butylenglykol en klar och trögflytande vätska. Det liknar propylenglykol men har en lättare konsistens. Det används i ett brett spektrum av koncentrationer med rapporter på upp till 50 %, även om många leverantörer begränsar det till 30 %. Minsta mängd tenderar att vara runt 0,5 %, i vilket fall det vanligtvis ingår i en blandning med växtextrakt och/eller konserveringsmedel.
The Cosmetic Ingredient Review Board har utvärderat ett flertal toxikologiska tester och annan forskning om butylenglykol under åren och har fastställt att det är säkert inom det breda koncentrationsintervall som för närvarande används i kosmetiska produkter. US Food and Drug Administration (FDA) har till och med bestämt att butylenglykol är säkert som livsmedelstillsats. https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/ingredient-butylene-glycol.html?q=Butylene%20Glycol&fdid=ingredients