Violett

Viola odorata

Viol - intro, utseende och egenskaper

Violen är en liten fin flerårig växt med violetta blommor och mörkgröna hjärtformade blad med tandad kant. Bortsett från bladskaftet och undersidan av bladen är växten slät och hårlös. Växten blommar under två säsonger, dels i mars-april och dels i slutet av september. Tidigt på våren kan man se de violetta blommorna, som till formen kan påminna om penséet, men mycket mindre. Dessa vårblommor pollineras av insekter. De sena septemberblommorna är doftfria och självpollinerande. Blomfröna har ett litet fett bihang som gör att de kan spridas av myror. Rotnätverket består av trådiga rötter från en högt liggande rhizom. Anläggningen blir endast ca. 10 cm hög, och sprider sig med tiden vilt via sporrar. Anses av många som ett fint och dekorativt ogräs.

Testa att leka med violens dekorativa uttryck som dekoration på tårtor och ät till sist upp blommorna. Det finns 12 olika arter av viol i Danmark. Och 400 arter över hela världen.

Violett platser
Violer hör hemma i trädgårdar, skogsbotten, dikeskanter, staket och snår. Den har varit vanlig i dansk natur och trädgårdar de senaste 600 åren. Och finns i hela Danmark.

Senast jag såg violen var en trevlig dag i slutet av mars, då den kikade fram från en häck på en lekplats där jag lekte med mina syskonbarn.

Samling
Nyp eller skär försiktigt blomman avleder, lämna alltid några blommor, eftersom violen blommar två gånger om året enligt beskrivning.

Roliga historier
March Violen är ett sant vårbud. Stora mängder viol plockades utanför städerna, ofta av barn. Violerna bands till små buketter som såldes på marknader i städerna, de var oerhört populära. 1967 såldes till exempel cirka 26 000 buketter på Köpenhamns Grønttorv.

Violstræde i Köpenhamn hette egentligen Violgade ända fram till 1570, på grund av alla violer som växte i de små framträdgårdarna.

Violrot användes i den dyrbara kungliga rökelsen, denna rökelse skulle hålla sjukdomar och annat ont borta, rökelsen fick även hemmet att lukta gott. Den användes vid jul för att fira minnet av de heliga tre kungar som påstås ha fört denna rökelse till Jesusbarnet. Apotekern blandade torkade örter, kåda och violrot.

Viol - aktiva ingredienser och deras effekt

I gamla tider användes violer för sina helande effekter. Det var bl.a. användes vid brännskador, mot inälvsmask och med sin salicylsyrahalt användes den som smärtstillande medel.

Idag används violen fortfarande medicinskt och i matlagning. Violer används mest som en vacker och fin dekoration på tårtor. Vi känner alla till smaken av de kanderade violerna vi fick av mormor.

Ett avkok av blommorna blandas med en lätt honung eller sirap och används mot hosta, då violens A- och C-vitamininnehåll hämmar inflammation och stärker immunförsvaret.

Violrot kan köpas i fackhandeln och används fortfarande som lindring vid smärtsamma tandkänslor hos barn. Fram till för 40 år sedan kunde violrot köpas på apoteket.

Violettblommor smakar sött, fint och blommigt.

Recept

Kanderade violer

Ingredienser
Violett blomhuvuden
1 ägg
Lite florsocker

Du måste använda detta
1 skål
1 tallrik
Vispa eller Gaffel
Det fina hålet
Bakplåtspapper
Tårtform för förvaring

Välj antalet violetta blommor du behöver. Du behöver bara använda blommornas huvuden.

Vispa äggvitan tills den blir skum – den ska inte vara stel. Doppa varje enkel blomma i äggvitan och lägg den försiktigt på bakplåtspappret. När du har doppat alla blommor, lägg i lite florsocker i din sil och ge violerna ett fint strö.

Sätt in dem i ugnen i 2 timmar på 75 grader. Du måste lämna ugnsluckan öppen för att torka dem. Du kan använda dina kanderade violer för att dekorera tårtor, glass eller choklad. Behöver du förvara dem kan du ha dem i en kakform med matpapper.

Violett vatten för sammandragning i huden och för att lindra irritationer och akne.

Om du samlar en näve violetta blommor och lägger dem i ett tättslutet glas, häll över

2 dl. kokande vatten och 2 dl. oparfymerad vinäger. Låt blandningen stå mörkt i 2 dagar innan du klipper av blommorna.