Sebaceös hyperplasi

En fördjupad analys, vägledning och behandlingsmetoder, både hos läkaren och för hemmabruk.

Först och främst är det viktigt för mig att du läser detta:
VIKTIGT: Vissa talghyperplasi-knölar ser ut som en typ av hudcancer som kallas basalcellscancer. Så börja alltid med ett besök hos en hudläkare för att få rätt diagnos.

Introduktion:
Talghyperplasi är ett dermatologiskt tillstånd som påverkar hudens talgkörtlar. Den här artikeln ger en omfattande inblick i talghyperplasi, inklusive orsaker, symtom, diagnos och olika behandlingsalternativ.

Orsaker och mekanismer:
Talghyperplasi uppstår på grund av överproduktion av talg, ett naturligt oljeproducerande ämne som utsöndras av talgkörtlarna. Orsakerna till talghyperplasi är ännu inte helt klarlagda, men det tros vara relaterat till hormonella obalanser, genetiska faktorer och solskador på huden. Detta tillstånd är vanligare hos äldre på grund av ökad talgproduktion med åldern. Så ja, återigen, det är skydd mot solens skadliga UV-strålar som du ska leta efter så snart som möjligt, även vintertid.

Symtom och diagnos:
Talghyperplasi kännetecknas av små, upphöjda knölar på huden. Dessa knölar är vanligtvis gulaktiga eller vita och har en slät yta. De förekommer oftast i områden med aktiva talgkörtlar, som t.ex ansiktet, speciellt på näsan, pannan och kinderna. Symtomen varierar i svårighetsgrad och antal, och vissa personer kan uppleva klåda eller ömhet i de drabbade områdena.

Diagnosen talghyperplasi ställs vanligtvis genom en klinisk undersökning av en hudläkare. Specialisten kommer att bedöma de karakteristiska knölarna och skilja dem från liknande hudskador som t.ex basalcellscancer eller vårtor. I vissa fall kan en hudbiopsi också utföras för att bekräfta diagnosen och utesluta andra möjliga tillstånd.

Behandling av talghyperplasi av en läkare:
Talghyperplasi tas bort av hudläkare, men det finns även produkter du kan använda hemma för att hålla knölarna i schack, det ska jag prata om i nästa avsnitt. En hudläkare väljer ofta ett eller en kombination av följande alternativ för att ta bort talghyperplasi:
  • En ansiktspeeling med salicylsyra.
  • Laserbehandling. Detta gör att knoppen krymper, talg förstörs och det bildas en skorpa som faller av efter en vecka.
  • Fotodynamisk terapi – här behandlas huden med en gel som reagerar på ljus. Denna behandling kräver i allmänhet flera besök.
  • Flytande kväve. Denna lösning är riskabel eftersom kväve kan orsaka ärrbildning eller en lokal minskning av ditt pigment om det tränger för djupt in i huden.
  • En behandling med en receptbelagd retinoid (vitamin A) eller azelainsyra.
  • Kirurgiskt ingrepp för att ta bort stötarna. Detta kan orsaka ärrbildning, men knoppen kommer inte att växa tillbaka där den togs bort. Kirurgiska ingrepp är ofta den sista utvägen.
  • Förskrivning av receptbelagda läkemedel med anti-androgen effekt som minskar produktionen av testosteron och andra hormoner. Detta är en lösning som väljs när inget annat fungerar. Precis som med ett kirurgiskt ingrepp.
VIKTIGT: Vissa talghyperplasi-knölar ser ut som en typ av hudcancer som kallas basalcellscancer. Så börja alltid med ett besök hos en hudläkare för att få rätt diagnos.

Hur man blir av med talghyperplasi med hudvårdsprodukter:

A-retinoid
Studier har visat att vitamin A effektivt bekämpar talghyperplasi. Den säger åt cellerna att bete sig "normalt" igen, så att de kan återgå till sin ursprungliga form, vilket förbättrar hudens struktur. Du kan med fördel använda en A-retinoidprodukt varje kväll som eller innan din nattkräm. Det finns produkter på marknaden med så mycket som 5% som Raz Skincare A-retinoid.

Fruktsyra:
Behandling med en sammansättning av AHA, BHA, etc. har visat stor hjälp vid behandling av talghyperplasi. Denna behandling bör inte göras före hösten, eftersom det är en mycket djupverkande syrakomposition.

Betyder att:
Detta serum hjälper till att reglera överskott av talgproduktion samt reparera hudens skyddande barriär och mikrobiom. Börja med att applicera Mdh eller liknande produkt efter din rengöring morgon och kväll.

SPF30:
Som tidigare nämnt är solens skadliga UV-strålar en av orsakerna till talghyperplasi, så det kan vara en bra idé att använda SPF30 året runt. Om du är osäker på om du kommer ihåg det, köp en Raz Skincare Fasecream Rich, som har SPF30 i sig. Det blir inte lättare.

När kommer jag att se förbättringar?
Resultaten varierar från person till person. Tidpunkten för förbättringar beror också på hur tidigt du påbörjar behandlingen från det att problemet uppstod. Om du följer riktlinjerna och inte har tagit hand om din hud enligt dem tidigare kan du förvänta dig förbättringar efter några månader, men det är viktigt att säga att det kan ta ännu längre tid.

5 saker du aldrig får göra när du har talghyperplasi:
När du har talghyperplasi finns det vissa saker du bör undvika för att förhindra att tillståndet förvärras och skydda huden. Här är fem saker du aldrig bör göra när du har talghyperplasi:
  1. Att klämma, klia eller knäppa knölarna: Det kan vara frestande att försöka ta bort eller uttrycka knölarna som är förknippade med talghyperplasi, men detta kan förvärra tillståndet och leda till infektion eller ärrbildning. Det rekommenderas att undvika att klämma eller knäppa knutarna hemma.
  2. Använda irriterande produkter: När du har talghyperplasi är det viktigt att vara försiktig med de produkter du använder på huden. Undvik att använda hårda eller irriterande produkter som inte är avsedda för talghyperplasi, de kan förvärra tillståndet eller leda till hudirritation. Välj hudvårdsprodukter speciellt framtagna eller formulerade för talghyperplasi.
  3. Att utsätta huden för mycket sol: Solens UV-strålar kan förvärra talghyperplasi och skada huden ytterligare. Det är viktigt att skydda huden från solen genom att använda ett brett spektrum solskyddsmedel med hög SPF och undvika överexponering för solen. Använd solskydd året runt, även på molniga dagar.
  4. Överrengöring eller skrubbning av huden för hårt: Aggressiv rengöring eller överdriven skrubbning kan irritera huden och förvärra talghyperplasi. Var noga med att inte överrengöra eller skrubba huden för hårt. Använd milda rengöringsmedel ev Raz Skincare Powder till Mousse och undvik överdriven friktion eller skrubbning.
  5. Självbehandling utan medicinsk vägledning: Även om det kan vara frestande att prova olika behandlingsmetoder eller huskurer, är det viktigt att konsultera en hudläkare innan någon typ av behandling påbörjas. En professionell läkare kan korrekt bedöma tillståndet och rekommendera den mest lämpliga behandlingen baserat på individuella behov.
Om du har det minsta tveksamt om du lider av talghyplasi bör du uppsöka läkare.

Kram skönhetsexperten Raz