Skillnaden mellan barnsolkrämer och andra solkrämer

Vad är skillnaden mellan barnsolskydd och andra solskyddsmedel?

Det enkla svaret är INGENTING.

Om jag jämför en solkräm med SPF50 avsedd för barn med en solkräm som inte är avsedd för barn så blir svaret ofta att det inte är någon skillnad. Så du kan enkelt använda samma som barnen, och barnen kan lätt använda samma som du.

Detta eftersom det inte finns särskilt många solfilter – och inte många tillverkare heller.

Du kanske kommer ihåg mitt recept på hemmagjord solkräm: Den är gjord av titandioxid, som är ett fysiskt solfilter. Fysisk betyder att den täcker som ett klädesplagg. Det är samma solskyddsmedel oavsett om du blandar det för barn eller för vuxna, och om SPF är hög kan du se dem som en vit eller metallisk färg på huden.

Det andra möjliga sättet är de kemiska solfiltren, som arbetar i hudens yttersta lager, där de absorberar de skadliga strålarna och på så sätt skyddar dig. Det är återigen samma som vi använder, oavsett om det är för barn eller vuxna – speciellt om du är inom samma varumärke.

Vissa märken delar upp det i att det är parfymfritt för barn, andra tycker att det är vattentätt för barn, medan fokus ligger på fukt för vuxna. Men i själva SPF-kompositionen behövs samma blandning för att skydda huden. När jag ser ingredienslistan på solkrämer för barn och vuxna från olika märken är skillnaden ofta meningslös för mig och handlar mest om det ovan nämnda. Sedan är det förstås förpackningen. För barn ingår ofta barnvänliga saker i form av förpackningen eller ritningar på flaskan. Så det är ofta marknadsföring. Om du kommer ihåg att läsa på produkten vilken mängd som ska användas, och att all solkräm måste appliceras igen om du eller barnet badar mycket, så är du på den säkra sidan oavsett vilket solskydd du väljer. Så länge du köper den i Europa har vi alla höga krav, även när jag skriver SPF30 på min Raz Skincare Rich Face Cream, Calm Face Cream eller min Repair Salve, SPF30.

Solkräm färgar kläderna gula

Solfiltren i sig skaver inte av så mycket, men de oljelösliga bindemedlen vi tillsätter för att solfiltren ska sitta kvar på huden kan skava av sig fruktansvärt. Applicera solkräm och vänta 20-40 minuter innan du klär på dig.

Är skadan skedd! Plagget fastnar på huden, så du bör behandla det som lim. Om du använder tvättmedel med optiskt vita eller andra blekmedel kommer de att kunna påverka bindemedlet och göra det ännu mer gult eller till och med rosa. Det händer också på många typer av lim eller pasta. Pastan ska lösas försiktigt och gärna med alkohol. Lägg vanlig hushållsprit på fläcken, lägg kläderna i en plastpåse eller liknande och vänta 6-12 timmar. Tvätta sedan med färgad tvätt på ett vanligt program – det fungerar för de flesta gula fläckar efter solkräm eller sololjor som jag har upplevt problemet med.

Roliga fakta:

Nagellackborttagare i din solkräm?

Som lite rolig extra info finns en olja som är fantastisk för att blanda de olika solfiltren. Denna olja kallas Dibutyl Adipat. Denna olja löser upp några av nagellacken på marknaden. Använder du ett topplack kan detta ofta undvikas.

Skönhetsexperten Raz